De Europese databeschermingswaakhond (EDPS) Peter Hustinx, heeft hard uitgehaald naar het akkoord om passagiersgegevens met de Verenigde Staten te delen. Door het akkoord worden luchtvaartmaatschappijen verplicht om gegevens over passagiers naar het Amerikaanse ministerie van Homeland Security te sturen. Het voorstel dat in 2007 werd afgesloten is inmiddels verlopen, waardoor er nu een nieuw akkoord op tafel ligt. In het nieuwe voorstel wordt de privacy volgens Hustinx beter beschermd, toch maakt hij zich nog over verschillende punten zorgen.
Zo willen de Amerikaanse autoriteiten alle gegevens vijftien jaar lang bewaren, terwijl Hustinx vindt dat de gegevens na analyse verwijderd moeten worden of na een periode van maximaal zes maanden. Daarnaast is het doel van de uitwisseling te breed. "Het uitwisselen van gegevens moet alleen gebeuren om terrorisme te bestrijden of een duidelijk opgestelde lijst van ernstige transnationale misdrijven."
Goedkeuring
Verder vragen de Amerikanen om teveel gegevens. Hustinx vindt dat gevoelige data dan ook moet worden buitengesloten. Ook moeten de Amerikaanse autoriteiten niet zelf direct bij de gegevens kunnen, maar moet de EU die versturen. Daarnaast mag het ministerie van Homeland Security de gegevens niet met andere autoriteiten delen, tenzij de bescherming gewaarborgd is.
"Elke legitieme overeenkomst voor het op massale schaal uitwisselen van privégegevens naar derde landen, moet aan strenge voorwaarden voldoen. Helaas is er aan veel zorgen van de EDPS en andere databeschermingsautoriteiten niet tegemoet gekomen. Hetzelfde geldt voor de voorwaarden die het Europese Parlement stelt." Als het parlement geen goedkeuring aan het nieuwe akkoord geeft, moet er opnieuw onderhandeld worden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.