De overheid weet veel te veel van ons en blijft maar doorgaan met het verzamelen van privégegevens, aldus Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens. Hij waarschuwt tegenover radiozender BNR voor het gemak waarmee allerlei gegevens worden verzameld. "Maar alles wat handig is, is niet zomaar toegestaan."
Als voorbeeld noemt hij het afnemen van DNA bij baby's, zodat de overheid over een 'prachtige DNA-bank' beschikt. "Dan kunnen we iedereen overal voor pakken als we dat nodig vinden. Dat is misschien efficiënt en effectief, maar niet de wijze waarop we als samenleving met elkaar om."
Overheid
De privacywetgeving staat dit niet toe, net als andere zaken waarbij de rechter ingrijpt en stelt dat de privacy is geschonden, zoals het 'scheefwonen'. Hier moeten mensen boven een bepaald inkomen meer huur betalen. De overheid gebruikte hiervoor gegevens die door de Belastingdienst werden verzameld, terwijl het die gegevens hiervoor niet mag gebruiken.
De rechter beoordeelde dit als onrechtmatig. "Maar de wetgever probeert dat nu alsnog, maar dan wetgevingstechnisch, te regelen. Ik wens me daartegen te verzetten omdat het onverstandig is om als overheid te denken: voor u, over u maar bovenal zonder u", aldus Kohnstamm.
"En vervolgens daarmee een database te bouwen waarbij allerlei verschillende gegevens voor allerlei verschillende doelen worden verzameld. Om daarna een big brother is watching you te creëren, waar mensen zich uiteindelijk buitengewoon onveilig door gaan voelen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.