image

Veiligheid vs. Vrijheid

woensdag 28 augustus 2002, 12:21 door Redactie, 4 reacties

Sinds de bomaanslagen van 11 september lijkt het hek van de dam; met name in de VS, maar ook binnen de EU worden de opsporingsbevoegdheden van politie- en veiligheidsdiensten in toenemende mate uitgebreid. En dat allemaal vanwege het dreigende 'cybergevaar'.
De keerzijde is dat van nagenoeg alle (internettende) burgers de privacy ondergeschikt wordt gemaakt aan het opsporen van enkele hackende vermeende terroristen.

In de discussie over veiligheid vs. vrijheid in Amerika overheerst de angst dat overheidsinstellingen grondwetteklijke grenzen overschrijden in hun pogingen om de natie te beschermen. Tot op heden hebben zij onvoldoende aangegeven hoe de nieuw verworven informatie wordt aangewend. (ZDNet)

Reacties (4)
28-08-2002, 12:29 door Anoniem
They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
-- Benjamin Franklin
28-08-2002, 14:42 door Anoniem
"Ik heb niets te verbergen, dus waar zou ik me druk om maken ?"
29-08-2002, 11:08 door Anoniem
Originally posted by GeneralFailure
"Ik heb niets te verbergen, dus waar zou ik me druk om maken ?"

"in real life" heb ik ook niks te verbergen, net zoals op het net,...
Ik zie het irl ook niet zitten dat me huissie wordt gebugt of dat er met andere spionage methodiek, me hele prive wordt doorspit..
George Orwell had een goede visie met Big Brother,..hij heeft zich alleen qua tijd 30 jaar vergist...
Lijpe Loetje
02-09-2002, 14:18 door Anoniem
Originally posted by GeneralFailure
"Ik heb niets te verbergen, dus waar zou ik me druk om maken ?"

Dat wordt inderdaad regelmatig erbij gehaald.
Maar laten we eens van de geschiedenis leren. Tegenwoordig heb je niks te vrezen, in elk geval niet je leven, als je geen christen bent. Nou gaan we, laten we zeggen 400 jaar terug. Een mooie tijd, we hadden de Spanjaarden de grens over aan het mikken. Was dan eens gaan roepen dat God niet bestaat en dat de bijbel een hoop geleuter is. Dat waren dan meteen je laatste woorden geweest (leuk voor op je steen).
Als het in die tijd mogelijk was geweest om elke communicatie van iedereen te onderscheppen, hadden we nog steeds geen vrijheid van godsdienst. Maar in die tijd was atheist zijn een misdaad. Als je 'gewoon normaal' was (christen dus) had je niks te verbergen.
Wie weet wat we tegenwoordig als verboden/fout/misdadig beschouwen en waar we in de toekomst anders over denken. Maar zolang iedereen kan worden gevolgd op deze manier, zullen we het nooit weten. Dan staat de maatschappelijke en sociale ontwikkeling stil. En dan gaan we langzaam achteruit, want alles dat op enig moment wordt teruggedraaid, krijgen we nooit meer terug.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.