image

De privacygevolgen van Facebook en Hyves

maandag 2 januari 2012, 11:12 door Redactie, 9 reacties

Tros Radar besteedt vanavond aandacht aan de opkomst van sociale netwerksites zoals Facebook en Hyves en wat voor gevolgen dit voor de privacy van gebruikers heeft. "Op verschillende social media sites, als Facebook, Hyves en Twitter delen we meer over ons leven dan ooit. Die enorme stroom informatie is niet alleen interessant voor u. Wie bekijken uw gegevens en wat zijn de consequenties?", is de vraag die Radar vanavond beantwoordt.

Onlangs luidde ook al professor Mireille Hildebrandt al de noodklok over de verzameldrift van Google en Facebook. Volgens haar registreren bedrijven deze internetgiganten alles. "Elke site die je bezoekt en elke link waar je op klikt wordt opgeslagen. Op basis daarvan wordt er een profiel van je opgemaakt." En dat neemt zeker risico's met zich mee. "Wie volledig doorrekenbaar is, kan volledig worden gemanipuleerd."

Reacties (9)
02-01-2012, 12:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-01-2012, 13:28 door Anoniem
"Elke site die je bezoekt en elke link waar je op klikt wordt opgeslagen. Op basis daarvan wordt er een profiel van je opgemaakt."

Tja, dit lijkt een beetje op de verzameldrift van de overheid. Die doet in feite het zelfde door de providers te dwingen om ons surfgedrag (en meer) vast te leggen.
02-01-2012, 13:32 door Anoniem
Door rookie:

"Elke site die je bezoekt en elke link waar je op klikt wordt opgeslagen. Op basis daarvan wordt er een profiel van je opgemaakt." En dat neemt zeker risico's met zich mee. "Wie volledig doorrekenbaar is, kan volledig worden gemanipuleerd."

Als dit de kern van de uitzending is, dan gaat het dus weer nergens over.
Hoezo zou het dan nergens over gaan? Je wórdt al gemanipuleerd als je zoekt via Google. Als twee mensen eenzelfde zoekopodracht ingeven, is de kans groot dat er andere resultaten worden getoond. Deze "personalisatie" zou helpen om sneller te vinden wat je zoekt. Tegelijk maakt Google dus al een selectie van de informatie voor je waar je geen invloed op hebt. Dingen waarvan Google denkt dat jij die niet interessant vindt, krijg je dus ook niet te zien. Dat is (goedbedoelde?) manipulatie in een vriendelijk jasje, maar zorgt er wel voor dat je in je heersende paradigma blijft hangen. Informatie "out-of-the-box" is zo een stuk lastiger te bereiken. En dat vind ik persoonlijk geen goede zaak.
02-01-2012, 14:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-01-2012, 17:46 door Anoniem
||facebook.com$domain=~www.facebook.com
||facebook.net$domain=~www.facebook.com
||fbcdn.net$domain=~www.facebook.com

Mensen die geen facebook gebruiken kunnen bovenstaande regels toevoegen aan bijvoordbeeld AdBlockPlus (in Firefox en/of Chrome), zo wordt toch al het meeste van de facebook tracking geblokkeerd (opgelet: like en share buttons zullen niet altijd meer getoond worden)

(Zowel in Firefox als Chrome worden onderdelen die naar deze sites verwijzen dan niet meer geladen). Wie wel facebook gebruikt maar deze in andere sites wil blokkeren kan op zoek gaan naar addons/extensies hiervoor.
02-01-2012, 17:47 door Anoniem
Ik ben benieuwd, Goed dat programma's als Radar aandacht besteden aan zaken als privacy maar het zal niet de eerste keer zijn dat ze of er compleet naast zitten, de verkeerde 'schuldige' aanwijzen of marginaal ingaan op het werkelijke probleem. Bovendien hangt er bij Radar nogal eens een telegraaf-achtige schandpaal sfeer.

Een paar maanden geleden was er in een uitzending een item over (ik meen) gehackte accounts en webshops. En toen werd voor het gemak paypal als schuldige aangewezen. Dat er domme, onwetende of naieve mensen zijn waardoor criminelen uberhaubt de kans krijgen, daar werd niets over gezegd.
02-01-2012, 20:49 door Anoniem
@pe0mot; zegt hij die zich 'pe0mot' noemt? ;)
03-01-2012, 10:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-01-2012, 12:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.