Deze informatie heb ik van een website gehaalt en kopie paste gedaan
Door het rooten van je Android kun je het maximale uit je smartphone halen. Extra snelheid, een langere batterijduur en meer aan te passen instellingen zijn de grootste voordelen van deze truc. Je krijgt ook toegang tot tethering, meer uitgebreide backup-mogelijkheden, extra thema’s en interfacetweaks. Die laatstgenoemde zijn zo goed, dat ik niet begrijp dat ze niet standaard in Android zijn opgenomen. Goede informatie over rooten krijgen kan weleens moeilijk zijn, aangezien veel sites onzin verspreiden. Tijd om de grootste misverstanden uit de wereld te helpen.
Vraag: Is het de moeite waard?
Ja. Als ik naar mezelf kijk, heb ik er niet alleen een snellere, maar ook betere telefoon aan overgehouden met allerlei nieuwe functionaliteit, waaronder draadloos tetheren en widgets in mijn notificatiebalk. Rooten hoeft geen ingewikkeld, langdradig proces te zijn. De complexiteit hangt af van jouw specifieke situatie. Zodra je jou telefoon geroot hebt, kun je nieuwe applicaties installeren (vaak al vanuit de Android Market) die de voordelen van de nieuw verworven mogelijkheden van je smartphone direct benutten. Wil je custom ROM’s – aangepaste besturingssystemen – gaan gebruiken, dan is dat een stuk moeilijker (en zul je ook de inhoud van je telefoon moeten wissen), maar zelfs dat is de moeite waard.
Is rooten niet ingewikkeld en complex?
Ja en nee. Het hangt er echt vanaf wat voor type telefoon je hebt. Op veel telefoons, zoals de Nexus One, de HTC Desire en de Sony Xperia 10 is het relatief eenvoudig en kun je met een paar muisklikken je telefoon rooten. Apps die daarvoor nodig zijn, zoals Simple Root, Universal 1-Click of Z4root, staan weliswaar niet meer in de Android Market, maar je kunt ze eenvoudig via Google vinden en zelf op een SD-kaart zetten.
Het is belangrijk om te weten dat het rootproces voor iedere telefoon anders in elkaar steekt. Zo werkt Z4root voor de meeste Android-toestellen, maar niet voor HTC’s. Ook werken sommige apps voor Android 1.6 en 2.1, maar zijn ze nog niet geschikt voor 2.2 of 2.3. Het rooten van een Android-smartphone verschilt per toestel en versie van het besturingssysteem, dus laat je van tevoren goed informeren wat in jouw situatie werkt. Er zijn bepaalde toestellen waarbij het rooten wat ingewikkelder in elkaar steekt. Daarvoor moet je bijvoorbeeld de telefoon aan je computer koppelen en via een terminal-venster allerlei commando’s invoeren.
Gelukkig is het voor veel applicaties niet nodig om je computer op je telefoon aan te sluiten en met ruwe code te werken. Als je van tevoren de nodige research doet, je aan stappenplannen houdt en geen dwaze dingen gaat doen, dan kan er niets fout gaat. Krijg je het al warm bij de gedachte, dan is het rooten misschien niet zo’n heel goed idee.
Ik moet trouwens zeggen dat rooten onder Windows en Linux makkelijker verloopt dan onder Mac, aangezien de meeste software voor twee eerstgenoemde besturingssystemen is geschreven.
Loop ik risico om mijn telefoon te ‘bricken’?
Wilde verhalen over dode toestellen na het rooten boezemen mensen de grootste angsten in. Met een ‘brick’ (baksteen) zou je telefoon compleet onbruikbaar worden. Hoewel dit niet onmogelijk is, is het goede nieuws dat Android-telefoons erg moeilijk te bricken zijn. Zelfs de Droid X, waarvan werd gezegd dat het een ‘unrootable’ telefoon zou zijn, is nu op een veilige manier te rooten met Z4root.
Als je in een zogenaamde ‘boot loop’ belandt, kan het verstandig zijn om je telefoon aan je computer te hangen om wat code aan te passen. Wie rustig blijft en bereid is wat leeswerk te doen, zal erachter komen dat er altijd wel een manier is om je telefoon naar de fabrieksstaat te herstellen.
Een veelgehoorde mythe is dat een lege batterij tijdens het proces waarbij je een custom ROM in de telefoon tot een brick zou leiden. Het besturingssyteem installeert zich in zo’n geval maar voor de helft, en dat is inderdaad lastig te repareren. Zorg er daarom wel voor dat je batterij vol is wanneer je een nieuw besturingssysteem via een ROM erop zet.
Ook betekent een root niet dat je hierna zomaar iedere ROM kunt toepassen. Verschillende ROM’s werken met verschillende telefoons. Zelfs de populaire CyanogenMod werkt met veel telefoons, maar niet met allemaal. Doe je huiswerk voordat je aan een custom ROM begint.
Als ik mijn telefoon root, in hoeverre heb ik dan nog recht op ondersteuning?
Rooten kan afschrikken omdat er geen telefoonnummer is met een helpdesk die je verder op weg zou kunnen helpen. Er is überhaupt geen officieel orgaan dat iets met rooting doet. Maar omdat het al duizenden keren gedaan is, zijn er fora op internet ontstaan waar heel wat expertise zit. Zo heeft het CyanogenMod forum heel veel van mijn vragen beantwoord en kan ook het XDA Developers forum uitkomst bieden. Als je niets kunt vinden wat op je vraag aansluit, kun je zelf altijd een nieuw topic starten om je vraag te stellen. Heb je echt direct hulp nodig, kijk dan eens op IRC. Veel IRC-kanalen zitten vol met mensen die van wanten weten als het om rooten gaat. (Een goede server is irc.freenode.net, waar de kanalen #android en #android-root in het bijzonder aan te raden zijn.)
Is rooten illegaal?
Nee. Jij hebt de telefoon gekocht, dus het is jouw eigendom. Jij mag bepalen wat je ermee doet. Niemand zal je arresteren of je mobiele contract afsluiten. In de VS is zelfs in juli dit jaar besloten dat het rooten van een telefoon volledig legaal is.
Wat je ook doet, het gaat wel ten koste van de garantie van je toestel. Als je niet zonder garantie kunt, is rooten niks voor jou. Ik heb zelf de afweging gemaakt of de potentiële voordelen zwaarder telden dan de potentiële consequenties. Mijn telefoon werd traag en buggy, processen moesten handmatig worden gesloten en ik kon mijn abonnement sowieso met een andere telefoon verlengen.
Kan mijn telefoon oververhit raken en exploderen?
De mogelijkheid om te kunnen overklokken is een van de vaakst genoemde argumenten om tot een root over te gaan. (Onderklokken kan ook om de batterij juist te sparen.) Mijn telefoon is dankzij het overklokken veel sneller geworden. Wanneer je de processor overklokt, wordt deze warmer. Als je hierin te ver gaat en je niet houdt aan de beperkingen die de utilities ook aangeven, dan kun je jouw processor laten overhitten. Nogmaals, dan moet je daar wel zelf expliciet toestemming voor geven.
SetCPU, een populaire app voor over- of onderklokken, laat je verschillende profielen instellen. Ik heb een profiel ingesteld dat mijn processor langzamer maakt zodra de temperatuur van de cpu boven de 40 graden uitkomt; het werkt voor mij perfect.
Wanneer je op de rooting-fora kijkt, is hier genoeg advies te vinden over hoe ver je kunt gaan met jouw telefoon. Ik kan mijn Motorola Droid naar 1100Mhz klokken (dit is twee keer zo snel als de standaard 550Mhz), maar ook onderklokken om de batterijduur geweldig op te rekken. Klok ik de cpu verder dan 1100Mhz, dan merk ik dat het systeem fouten gaan maken. Houdt in het achterhoofd dat iedere telefoon anders reageert, zelfs als het om hetzelfde model gaat.