Slimme camera's moeten de digitale steden van de toekomst veiliger maken, zo blijkt uit een convenant over 'Smarter Cities' dat gisteren in Den Haag werd ondertekend. Het convenant is onderdeel van de Digitale Steden Agenda (DSA), waar het ministerie van Economische Zaken (EZ) 1 miljoen euro voor beschikbaar heeft gesteld. Minister Henk Kamp van EZ heeft het convenant ondertekend.
Hierdoor komt er extra geld beschikbaar voor samenwerking tussen steden op het gebied van ICT en Veiligheid. De Digitale Steden Agenda heeft als doel om ICT voor maatschappelijke vraagstukken in te zetten. Er is ook apart ruimte voor het gebruik van ICT om steden veiliger te maken.
Camera's
"Bijvoorbeeld door cameratoezicht en het met software overzien van grote hoeveelheden beelden die de capaciteiten van het menselijke oog overstijgen", aldus het convenant. Naast minder delicten en ongelukken staat in het document dat het verbeteren van de veiligheidsbeleving van bewoners van een stad middels ICT het ultieme doel is.
Cameratoezicht en camerasystemen spelen daarbij een belangrijke rol. Zo vindt er een pilot plaats waarbij er 'state of the art' technologie wordt gebruikt om bedrijventerreinen te beveiligen. Informatie van zowel private en particuliere camera’s wordt daarbij uitgelezen. Ook is het plan om beter gebruik van beschikbare (open) datasets te maken.
Betrokken steden zullen dit jaar in samenwerking met technologische instituten en het bedrijfsleven een platform starten dat erop gericht is om nieuwe manieren te vinden om bestaande datasets, zoals camera’s en meetpunten, beter te benutten. De nadruk ligt daarbij op preventie, monitoring en acute situatie.
Cybersecurity
Naast fysieke beveiliging is er in de Digitale Stad aandacht voor cybersecurity. Alle steden die aan het initiatief meedoen moeten een plan van aanpak maken waardoor de kwetsbaarheid van aan het internet gekoppelde netwerken en systemen kleiner wordt.
"De gemeentelijke digitale diensten zullen beschermd moeten worden tegen alle mogelijke vormen van kwetsbaarheden vanuit de drie invalshoeken van netwerk- en informatiebeveiliging:
Helpdesk
De betrokken steden zullen verder, in samenwerking met technologische instituten, een platform oprichten om kennis rond de beveiliging van netwerken en systemen uit te wisselen. Zo wordt er een digitale helpdesk in het leven geroepen met als doel kennis over cybersecurity met gemeentes te delen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.