Poll
image

Ben jij weleens data door een gecrashte harde schijf verloren?

maandag 23 januari 2012, 13:46 door Redactie, 15 reacties
Nee
41.32%
Ja
58.68%
Reacties (15)
23-01-2012, 14:11 door SirDice
Meerdere keren in de afgelopen 20 jaar. Was het niet door mijn eigen stommiteiten dan was het wel omdat de hardware er gewoon mee stopte.
23-01-2012, 18:18 door Anoniem
Ik heb alleen oude diskettes die het niet meer doen.
23-01-2012, 18:28 door Argot
Het is mij ook een keer overkomen. Ik maakte altijd trouw een back-up en ging ervan uit dat die back-ups ook succesvol waren. (Steekproefsgewijs leek dat ook zo te zijn).
Maar helaas... na de crash bleek dat een groot deel van mijn data niet op de back-upschijf stond. En dat terwijl ik zeker wel over voldoende kennis beschik om een back-upprogramma in te stellen.
Wat bleek: het programma had alleen de mappen gekopieerd en alle bestanden die in de rootmappen van de bronlocaties stonden. Maar de inhoud van de submappen niet. De mapstructuur was dus volledig aanwezig, maar de inhoud niet.
Een heleboel vakantiefoto's van verre reizen zijn verloren gegaan, documenten, alles! Wat een nachtmerrie!!
Ik heb de gecrashte schijf toen laten recupereren, wat niet bepaald goedkoop is; ik was bijna 2500 euro kwijt.
Gelukkig heb ik bijna de helft van mijn foto's weer terug. Van de andere helft zijn sommige foto's half of helemaal niet meer te openen.
Als ik de back-ups wat beter had gecontroleerd, had ik wel gemerkt dat die submappen leeg waren...

Verder heb ik wel vaker crashes meegemaakt. Zelfs een paar schijven in RAID (webservers).
Maar de schade is altijd nihil gebleven na die ene les...
23-01-2012, 20:33 door Anoniem
Nooit eigenlijk, heb vrijwel altijd mazzel gehad met harddrives. Dat weerhoudt mij er echter niet van te leren van andermans fouten; heb minstens twee schijven waar alle data opstaat, en écht belangrijke data sla ik ook op op externe media of het internet. (Bijvoorbeeld huiswerk upload ik altijd naar de site van mijn school, documenten staan op Google Docs, etc.)
23-01-2012, 20:47 door cyberpunk
Neen en zelfs al zou er een (interne) hdd crashen, dan heb ik nog verschillende backups op verschillende (externe) hdd's.
24-01-2012, 09:57 door Mysterio
Ik had laatst nog zo'n oude schijf die al een tijdje op mijn lijst stond om te vervangen. Maar ja, dat stel je dan weer uit en zo... tot op een dag de schijf het begaf en ik, ondanks de recente backup, meer data kwijt was dan me lief is.
24-01-2012, 11:23 door Anoniem
Ik heb twee externe USB schijven waarvan er één ergens anders ligt dan thuis. Ik gebruik SyncToy wat een erg eenvoudig programma is om een backup van je data te maken. Maak wekelijks een backup.

Heb wel eens een computer crash gehad en ben langer bezig het OS met alle patches te installeren dan mijn data terug te zetten.
25-01-2012, 01:08 door quikfit
Het enigste wat ik driedubbel heb gekopieerd(3 externe harddisks) zijn mijn foto's...heb wel eens gehad dat een externe schijf niet meer opstartte na een blikseminslag....heb hem daarna in een docking-station geplaatst om te controleren of ie dood was of niet en daarna een "buitenkantje" gekocht...en gelukkig werkte die toen weer ;-))
25-01-2012, 10:21 door Anoniem
Technisch gezien was het niet de disk die de problemen gaf maar de raid-controller.
27-01-2012, 12:04 door Ivanhoe
Nee. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Als je je een klein beetje verdiept in data(-behoud), dan weet je van backups en HDD-crashes.
Dus ik heb alle belangrijke data minimaal op 2 mediums staan. Het meeste, foto's zeker, op 3 mediums.
Meestal: laptop/desktop-HDD, externe HDD en USB-stick.
Voor de laatste kost tegenwoordig als USB 2.0 niets meer (Kingston 16 Gb voor 14 euro).
28-01-2012, 10:39 door Anoniem
Bij een disk crash is er altijd data verlies. Gelukkig maken de meeste wel periodiek een copy of backup en beperkt het dataverlies zich tot die tussenliggende periode.

Bij particulieren is het vaak zo dat als het OS (Windows) niet meer start, ze denken dat ze hun data kwijt zijn. Dat valt over het algemeen wel mee en is de harddisk nog prima in te lezen en te copieren naar een andere harddisk.

Wat de meeste zich niet realiseren, is de tijd die ze kwijt zijn om de PC/notebook weer terug te krijgen op het punt van de crash.

Toch kan een crash ook voordelen hebben; het opnieuw installeren van (met name) Windows, levert vaak weer een lekker snel aanvoelende PC op. Ook verdwijnt de 'rotzooi' die toch niet meer gebruikt werd.
28-01-2012, 22:09 door Anoniem
Ik heb er vier die het niet meer doen en dus alles kwijt, één zelfs met bestanden over 6 jaar bij elkaar verzameld. Jammer!

Is er nu helemaal niets aan te doen?

Piet
12-02-2012, 17:15 door Kayra
Ik had Microsoft.com de 'Windows Developer Preview' gedownload + Geinstalleerd. Toen ik mijn
laptop opnieuw moest opstarten was mijn 'Windows 7 Ultimate' verwijderd + al mijn bestanden.
En toen ging ik de drivers van mijn laptop installeren en daarvoor moest ie weer opnieuw opgestart
worden, toen ging mijn pc niet verder dan het 'Windows' logo bij het opstarten........
16-02-2012, 19:17 door Anoniem
Aldoende leert men :P

Misschien Windows 7 ff opnieuw installeren en dan Windows 8 installeren in virtualbox
03-03-2012, 11:11 door Anoniem
Mijn eerste twee hd crashes waren zo'n 15 en 20 jaar geleden. In beide gevallen uitgesleten lagers. Een lichte tik met een hamer tijdens het opstarten bracht ze weer in beweging. Ik kon de inhoud dus nog redden. Backup was inbeide gevallen een paar week oud geweest.
Nu gebruik ik time machine van apple. Maakt elk uur een incremental backup, dus nooit meer dan een uur erk weg. Vorig jaar crashte daar mijn backup schijf. Dat was alleen een verlies van de schijfhistorie. Jammr maar helees. Geen moeite gedaan daar iets van te redden.
Wel maak ik van de belangrijkste mappen periodiek extra backups die op een server buiten huis opgeslagen worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.