Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Is het toegestaan om te meten welke draadloze netwerken er in de buurt zijn? En als deze niet beveiligd zijn, mag ik dan het dataverkeer daarvan opnemen en analyseren? Ik ga geen data publiceren maar wil wel een onderzoek doen naar wát er zoal over draadloze netwerken gaat bij consumenten, en dat resultaat dan publiceren.
Antwoord: Het ontvangen van vrije signalen uit de ether is niet verboden, tenzij je een ‘bijzondere inspanning’ moet leveren om de signalen te kunnen interpreteren. Onderdeel van het grondrecht vrije meningsuiting is namelijk het mogen vergaren van informatie uit openbare bronnen. Zo is het bijvoorbeeld legaal om mee te luisteren met de politieradio via een scanner. De Hoge Raad oordeelde in 2008 echter dat het gebruik van een snelheidsradardetector niet via dit grondrecht gerechtvaardigd kon worden, omdat radargolven ‘geen kennis of gedachten overbrengen’, oftewel geen mening of informatie bevatten die onder dit grondrecht vallen.
Als je dus alleen maar opneemt wat een netwerkzender zelf uitzendt, en niets bijzonders doet (zoals WPA encryptie kraken of spoofen van MAC-adressen) dan handel je legaal. Het scannen naar beschikbare WiFi-netwerken valt dus onder de uitzondering van vrije signalen. Een computer met WiFi-antenne is gewoon een radio-ontvanger die pakketgebaseerde informatie analyseert en is dus geen niet-toegestaan decodeerapparaat.
Het analyseren van het dataverkeer zelf is riskanter maar ik denk dat dat wel kan, met name omdat je dit doet met het doel een nieuwsfeit te brengen: wat doen particulieren op onbeveiligde netwerken allemaal? Zolang je niet citeert uit private berichten en mensen niet identificeert, lijkt dit me legaal.
Een dergelijk verzamelen valt wel onder de Wet bescherming persoonsgegevens, tenzij je meteen (dus bij het opslaan) alle identificeerbare informatie eraf sloopt. Je moet dan dus het SSID vervangen door een random ID en geen GPS-coördinaten opslaan. Verder zou ik voor de zekerheid aanraden de "_nomap" opt-out van Google te respecteren. Wat je doet, lijkt namelijk op wat Google met Street View deed: verzamelen van data van draadloze netwerken voor later eigen gebruik. Maar ik zie ook wel een verschil; een journalistiek artikel over wat je op die netwerken ziet, is wat anders dan een commerciële database met SSIDs en locaties. En door de SSIDs niet op te slaan, is identificatie veel moeilijker.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.