Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Is het legaal om het IMEI nummer van mijn telefoon aan te passen? Op internet is daar allerlei software voor te vinden, maar ik lees ook hier en daar dat dat strafbaar is.
Antwoord: Iedere mobiele telefoon heeft een vijftiencijferige unieke code, de International Mobile Equipment Identity of IMEI. Met deze code is het onder meer mogelijk om gestolen telefoons te weren van het netwerk. Gestolen telefoons worden aangemeld Via de zogheten Central Equipment Identity Register (CEIR) en een telefoon die zich op een mobiel netwerk meldt, stuurt zijn IMEI mee die dan tegen de CEIR gecheckt kan worden. Als de IMEI op de CEIR staat, wordt deze geweerd.
Een dergelijk systeem werkt natuurlijk alleen als de IMEI van een telefoon niet wijzigt. In Engeland, waar deze antidiefstalaanpak is uitgevonden, is het dan ook expliciet strafbaar gesteld om de IMEI te wijzigen (Section 1 van de Mobile Telephones (Re-programming) Act 2002), want als het strafbaar is dan doet een crimineel dat niet. Ahem.
In Nederland wordt het CEIR niet (meer?) door alle providers gebruikt. Je kunt dus in principe met een gestolen telefoon het netwerk op. Eén van de redenen om hiermee te stoppen, was dat sommige fabrikanten IMEI's bleken te hergebruiken. Maar belangrijker was dat het wijzigen van IMEI's eenvoudig was te doen met vrij op internet verkrijgbare software. Dat maak ik op uit Kamervragen uit 2011.
Om dezelfde reden is de politie gestopt met sms-bommen sturen (elke drie minuten een sms met "Deze telefoon is gestolen") naar gestolen telefoon. In die situatie is het niet zinnig om het wijzigen van IMEI's strafbaar te stellen. Het is dan ook niet verboden.
Handel in gestolen telefoons blijft natuurlijk strafbaar als heling, als je wist of had moeten weten dat de telefoon gestolen is. Maar een IMEI zal daarbij niet doorslaggevend zijn.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.