image

Brabants ziekenhuis start eigen EPD

zondag 12 februari 2012, 09:09 door Redactie, 7 reacties

Het Maasziekenhuis in het Brabantse Beugen heeft een eigen Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) gelanceerd. Voortaan wordt alle informatie over een patiënt in één digitaal dossier bijgehouden. Het systeem is niet gekoppeld aan het landelijke EPD. "Als we toch medische gegevens willen delen met een andere zorginstelling, wordt de patiënt eerst om toestemming gevraagd", laat het ziekenhuis weten.

Het patiëntendossier bevat o.a. uitslagen (zoals laboratoriumuitslagen, uitslagen van röntgenonderzoek, scopieën), foto's (van röntgen, scopieën), verslaglegging van bezoek aan de polikliniek, verpleegkundige rapportage tijdens opname, anamnese gegevens (algemene gegevens van de patiënt, klachten, voorgeschiedenis, diagnose, behandeling) en correspondentie met de huisarts, andere specialisten of ziekenhuizen. "Feitelijk wordt alles wat is vastgelegd, opgenomen in het patiëntendossier."

Computer On Wheels
Alle behandelaars waarvoor het uit oogpunt van de behandeling noodzakelijk is de gegevens in te zien, hebben toegang tot het patiëntendossier. Daarnaast hebben zowel verpleegkundigen als artsen inzage in elkaars registratie. Volgens het ziekenhuis komt dit de kwaliteit van de zorg ten goede. "Wel kan bepaalde informatie die voor verpleegkundigen niet relevant is afgeschermd worden."

De bedoeling is dat er in de kliniek zogenaamde COWS (Computer On Wheels) gaan komen. Hiermee kan de verpleegkundige of arts direct aan bed alle informatie invoeren, maar ook informatie (zoals bijvoorbeeld röntgenfoto's) aan de patiënt laten zien.

Inzage
Patiënten mogen net als met de papieren versie hun dossier altijd inzien. Hier moet wel om gevraagd worden, want de patiënt kan zelf niet inloggen. Het ziekenhuis verwacht dat door de komst van een zogenaamd Zorgportaal, de mogelijkheden hiertoe in de toekomst waarschijnlijk worden verruimd. "Via het Zorgportaal kunnen patiënten via internet beveiligd inloggen en inzage krijgen in hun afspraken. Ook kunnen ze een afspraak plannen en delen van hun patiëntendossier bekijken, zoals uitslagen, foto's en correspondentie."

Reacties (7)
12-02-2012, 11:32 door Anoniem
En dit is nieuws omdat?

Ieder zichzelf respecterend ziekenhuis heeft enige vorm van een EPD. Als het niet een off-the-shelf pakket is van een grote ERP-leverancier, dan is het wel inhouse ontwikkeld.

Er termen EPD (elektronisch patienten dossier) en 'landelijk EPD' worden vaak door elkaar gehaald. De eerste is iets dat al lang bestaat en wat veel zorgverleners (ook bijv. huisartsen en GGZ-instellingen) al lang hebben. Met de tweede term wordt het Landelijk Schakelpunt bedoeld, dat onlangs door de Eerste Kamer is afgeschoten.
12-02-2012, 14:51 door Anoniem
En COWS zijn ook echt geen nieuwigheid meer. Daar staan er bij ons op elke verpleegafdeling meerdere van, draadloos, met ons eigen EPD.

Maar het Maasziekenhuis heeft nu zijn 15 minutes of fame wel gehad.
12-02-2012, 18:09 door Anoniem
Het ORBIS ziekenhuis in Sittard is ook zo veilig. Je kunt via het web aanvragen indienen. Wil je info over een bepaalde kwaal in je dossier, dan gaat dat lekker over onversleutelde HTTP. Afhalen is kinderlijk eenvoudig, ze accepteren daar gewoon een (gephotoshopte) zwart-wit kopie van een identiteitsbewijs als je een smoesje hebt. Je staat nog geen minuut aan de balie om je hele dossier af te halen nadat je het per email besteld hebt. Ze hebben een systeem met fotos van patienten ter controle maar bij het afhalen van medische gegevens wordt dit blijkbaar niet gechecked.
12-02-2012, 18:13 door P5ycH0
Wat mij meer interesseert is een lijst van reden, naam, datum & tijdstip van personen die mijn gegevens hebben ingezien.
13-02-2012, 08:51 door Anoniem
Het probleem is niet het verlenen van rechten aan personen van andere zorginstellingen of intern, maar het ook weer intrekken van die rechten als ze klaar zijn met je dossier. Vaak is dat veel te veel moeite en blijft een dokter of verpleger gewoon toegang houden omdat dat lekker makkelijk is. En voordat je het weet kunnen tientallen figuren in je dossier blijven snuffelen. Het aan het internet hangen van zo'n EDP is natuurlijk ook vragen om problemen.
13-02-2012, 12:01 door Preddie
Nu wordt persoonsgegevens stelen wel erg makkelijk.

Van de week nog even in het ziekenhuis geweest, ik werd ongeveer 40 min alleen in een kamer gelaten met een computer die was in gelogd op verschillende applicaties en waar ik rustig de informatie van mede patienten kon bekijken.....
04-05-2012, 14:07 door Anoniem
Vindt het niet meer als normaal dat patiënten hun eigen medische gegevens kunnen bekijken. In sommige dingen wordt er zo veel verteld, dat de mensen het later niet meer goed weten. Dus zeker dat de dossiers voor de mensen beschikbaar moeten zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.