image

Google verwijdert 37 Android-apps van marktplaats

woensdag 22 februari 2012, 12:49 door Redactie, 3 reacties

Google heeft 37 kwaadaardige apps van de officiële Android Marktplaats verwijderd omdat ze gegevens naar derde partijen stuurden. De 'scam' werd ontdekt door het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro. Het gaat om 'fan apps', imitaties van populaire Android-apps. Eenmaal geïnstalleerd dwingt de app de gebruiker om die op Facebook te delen en het een beoordeling op de Android Marktplaats te geven. Ook vertoont het op agressieve wijze advertenties en plaatst het snelkoppelingen op het 'home screen' van de besmette smartphone.

Daarnaast worden allerlei gegevens over de telefoon naar derden gestuurd. Het gaat onder andere om versie van het besturingssysteem, de International Mobile Equipment Identity (IMEI) en telefoonnummer. Na te zijn gewaarschuwd werden de apps meteen door Google verwijderd. Dat betekent echter niet het einde van de dreiging, zegt analist Kervin Alintanahin. "Cybercriminelen kunnen ze op andere sites uploaden, zoals onofficiële app stores, fora en andere sites."

Reacties (3)
22-02-2012, 16:11 door jaapd
Bij het installeren zie je toch wat je zo'n app allemaal allemaal voor rechten geeft? Toch weer een kwestie van lezen.
22-02-2012, 16:36 door golem
Door jaapd: Bij het installeren zie je toch wat je zo'n app allemaal allemaal voor rechten geeft? Toch weer een kwestie van lezen.
Lezen is niet eens de helft. Het gaat erom of je het begrijpt.
23-02-2012, 06:56 door jaapd
Door golem:
Door jaapd: Bij het installeren zie je toch wat je zo'n app allemaal allemaal voor rechten geeft? Toch weer een kwestie van lezen.
Lezen is niet eens de helft. Het gaat erom of je het begrijpt.
Dat is waar. Toch heb ik gelezen toen ik de twitter app wilde installeren. Ik kan je vertellen dat ik heel veel pret heb gehad toen een paar weken later bleek dat twitter alle adresboeken van alle klanten geconsumeerd had. En ik maar twitteren (in de browser :-) )
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.