De Amerikaanse National Security Agency (NSA) en FBI zouden direct toegang tot de servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven hebben en kunnen zo chatgesprekken, foto's, e-mails en documenten opslaan en analyseren. Dat zou blijken uit een geheim document dat de Washington Post in handen heeft gekregen. Het project heeft de codenaam PRISM en zou al jaren actief zijn.
Volgens het geheime document zou de NSA alles wat het wil direct vanaf de servers van Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple kunnen downloaden. Microsoft zou het eerste bedrijf zijn geweest dat aan PRISM meedeed. Het programma zou vooral op buitenlands communicatieverkeer zijn gericht, dat vaak via Amerikaanse servers loopt.
Inlichtingen
De Amerikaanse overheid laat in een reactie weten dat de informatie die via het programma wordt verzameld tot de belangrijkste en meest waardevolle buitenlandse inlichtingen behoort die de VS verzamelt. Daarnaast zouden verschillende zaken in het bericht van de Washington Post over PRISM niet kloppen, maar er worden geen details gegeven.
Apple en Facebook zeggen niet met het programma bekend te zijn. "We hebben nog nooit van PRISM gehoord", zegt Apple-woordvoerder Steve Dowling. "We geven geen enkele overheidsinstantie directe toegang tot onze servers."
Geheim
In het document zou de NSA stellen dat de identiteit van de private bedrijven die meewerken het belangrijkste geheim is, uit angst dat de bedrijven zich terugtrekken zodra bekend wordt dat ze de inlichtingendienst helpen. "98% van de productie van PRISM is gebaseerd op Yahoo, Google en Microsoft, we moeten ervoor zorgen dat we deze bronnen geen schade toebrengen."
Gisteren werd ook al bekend dat Verizon en mogelijk ook alle andere Amerikaanse telecombedrijven de gespreksgegevens van miljoenen Amerikanen verzamelen en aan de NSA overhandigen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.