Door Anoniem:Deze Fortress Linux ISO heeft betere hardware ondersteuning en het bevat een tool die harddisks en flashdrives met random data kan overschrijven: http://download.fortresslinux.org/Fortress-Linux/fleditions/small/SFL_Starter-x86-noX/SFL_Starter-x86-noX-v1.0.iso
Brand de ISO en laad deze van een CD-tje. Log in, en voer dat het volgende uit om een device eenmalig te wissen (sdX is het te wissen device):
'dd if=/dev/flrandom of=/dev/sdX bs=10M; poweroff'
Ik kende noch /dev/flrandom noch Fortress Linux. Dus ik heb wat rondgezocht en merk dat die flrandom van Fortress vrijwel nergens genoemd wordt (jouw post stond in mijn eerste zoekactie bovenaan, en verder kom ik vrijwel alleen bij Fortress zelf terecht). Fortress is een distro die op distrowatch.com niet bekend is en waar ook verder nauwelijks aan gerefereerd wordt. De website zelf geeft niet aan wie erachter zitten, uit de twitter-feed van lead developer Palatinux blijkt dat het Nederlands is.
Op de download-pagina staat dat /dev/flrandom vergelijkbaar is met /dev/urandom, maar wel 30 keer zo snel. Da's een nogal spectaculaire snelheidverbetering die, als die even betrouwbare random data levert als /dev/urandom, aandacht zou moeten trekken, lijkt me. Alleen zie ik die aandacht niet, en dat maakt het moeilijk om een beeld te krijgen van hoe goed dit is.
Door SirDice:(u)random is rete traag. Een 1 TB schijf op deze manier overschrijven zal meer dan een dag kosten. Om de zoveel bytes moet er namelijk nieuwe entropy gegenereerd worden, daar moet dd constant op wachten.
openssl rand -rand /dev/urandom 100000000 | dd of=/dev/ada0 bs=4096
Dit is vele malen sneller en net zo effectief.
Die 100000000 is het aantal bytes dat het openssl rand-commando oplevert. Ik zou een 1 met 12 nullen proberen voor een schijf van een terabyte.
Je moet (op Linux) urandom en random niet op één hoop gooien: /dev/random blokkeert bij onvoldoende beschikbare entropie en /dev/urandom niet. Op mijn AMD Athlon64 5600+ kost 409600000 bytes schrijven 15 seconden met openssl en 38 met /dev/urandom en dd. Openssl is inderdaad sneller.