Het invoeren van een eigen risico voor internetbankieren is op de lange termijn een goed idee, maar de consument mag nooit voor de volledige schade van een leeggehaalde rekening opdraaien. Dat zegt Rik Fergusson, directeur Security Research bij het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro, in een interview met Security.nl. Op dit moment krijgen slachtoffers bijna altijd hun geld terug, waardoor consumenten ook geen stok achter de deur hebben om hun gedrag te veranderen.
"In Groot-Brittannië zijn banken niet verplicht om slachtoffers te vergoeden", merkt Ferguson op. De 'Banking code' stelt dat consumenten die internetbankieren bepaalde voorzorgsmaatregelen moeten nemen, zoals een virusscanner en firewall. Het vergoeden van slachtoffers, in de eerste helft van vorig jaar ging het om 2418 Nederlanders, is volgens de Brit vooral een financiële afweging. "De vraag die banken zich stellen is als ze stoppen met het vergoeden van de schade, ze hierdoor klanten zullen verliezen."
Bescherming
Ferguson kent genoeg mensen die stellen dat ze het niets kan schelen of ze met malware besmet raken of hun creditcardnummer gestolen wordt, aangezien ze het geld toch van de bank terugkrijgen. "Dat fenomeen bestaat, waar mensen zeggen dat het ze niets uitmaakt, aangezien ze het vergoed krijgen." Aan de andere kant moet er een maatregel zijn die consumenten tegen frauduleuze transacties beschermt.
Volgens de virusbestrijder moeten consumenten niet alleen op hun beveiligingssoftware rekenen, aangezien geen enkele virusscanner 100% bescherming tegen malware biedt. Updaten en het niet openen van ongevraagde links en e-mailbijlagen is het devies voor consumenten. Toch zullen die vroeger of later voor social engineering vallen.
Computerexpert
"Is het eerlijk van een bank, of andere organisatie, om te verwachten dat al hun klanten technische experts zijn? Het is zeer aantrekkelijk voor de banken dat hun klanten internetbankieren, aangezien dit zeer kosteneffectief is." Het geld dat internetbankieren de banken oplevert wordt vervolgens afgewogen tegen de kosten door fraude. En zolang dat positief is, zullen ze zo doorgaan, laat Ferguson weten.
"Het is onredelijk voor welke instantie dan ook om te verwachten dat al hun klanten computerexpert zijn. Ik verwacht niet dat mijn moeder alle op haar pc geinstalleerde software kan onderhouden. Dat is gewoon onredelijk."
Eigen risico
Onlangs lieten banken weten dat ze een eigen risico voor internetbankieren wel zien zitten, hoewel dat op dit moment nog niet opportuun is. Ook Ferguson ziet dit wel zitten. "Op de lange termijn is dat de meest redelijke aanpak. Net als bij een verzekering, waar je ook een eigen risico hebt. De verzekeraar betaalt het grootste gedeelte van de schade, maar de consument draagt ook een deel bij. Op de lange termijn is dat de meest effectieve manier om te doen."
In dat scenario stellen banken dat ze de consument niet 100% aansprakelijk kunnen houden, omdat de consument niet over bepaalde kennis beschikt. Zoals het updaten van software of dat virusscanners niet alle malware detecteren. "Het gaat om het delen van verantwoordelijkheden en risico." Een financiële impact op de slachtoffers zou daarnaast als effect hebben dat mensen hun gedrag aanpassen en voorzichtiger worden.
Bankfiliaal
Ferguson waarschuwt dat het voor banken ook het tegenovergestelde effect kan hebben, namelijk dat het mensen ontmoedigt om te internetbankieren. Wat weer de kosten voor de banken doet toenemen, aangezien mensen dan weer naar de bankfilialen gaan om daar hun geld op te nemen of dat ze weer willen telebankieren. "En dat vereist allemaal mensen, wat weer salarissen betekent."
"Als je wilt dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen is een eigen risico een manier om het te doen, maar je moet er ook rekening mee houden dat ze dan misschien met internetbankieren stoppen."
Consumenten zouden volgens Ferguson dan het risico te groot vinden, omdat ze ook niet voor een klein gedeelte van de schade verantwoordelijk willen zijn, wat weer een andere impact op banken heeft. "Net als met alles in leven heeft het z'n voor- en zijn nadelen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.