Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Ik beheer een website waar een database met persoonsgegevens bij hoort. Ik weet dat ik deze goed moet beveiligen, maar hiervoor ben ik (wegens ontbrekende eigen kennis) afhankelijk van mijn ontwikkelaar en hoster. Nu las ik in hun algemene voorwaarden dat zij eigenlijk nooit aansprakelijk zijn voor fouten. Kan dat zomaar? En heb ik dan de boetes?
Antwoord: Ja, in principe kan dat. In zakelijke contracten mag je in principe samen zelf beslissen wie waarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk is. Contractsvrijheid is groot in zakelijke relaties. (Bij consumenten is dit anders, je kunt je aansprakelijkheid naar een consument toe bijna niet beperken.)
Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Hoe 'kleiner' de klant, hoe onredelijker het wordt om de aansprakelijkheid bij hem te leggen. En hoe veel onderhandelingsruimte er was, maakt ook nog uit. Eenzijdig gedicteerde algemene voorwaarden zijn sneller onredelijk dan een gezamenlijk met bijstand van dure advocaten onderhandelde regeling.
De belangrijkste uitzondering bij een beperking van aansprakelijkheid is "opzet en grove nalatigheid". In die situaties is de ontwikkelaar of hoster áltijd aansprakelijk, ongeacht wat er in de voorwaarden staat. Logisch, het zou nogal ernstig zijn als je opzettelijk schade kon gaan veroorzaken en dan wegkwam met "haha algemene voorwaarden".
Opzet komt zelden voor, meestal moet je het dan gooien op grove nalatigheid. het is wel een hoge grens om te bewijzen. Iets is niet heel snel 'grof nalatig'.
Maak je je als klant zorgen om beveiliging (een goede zaak), dan moet je dus niet akkoord gaan met zulke vérgaande algemene voorwaarden. Eis meer aansprakelijkheid, desnoods specifiek voor schade als gevolg van beveiligingslekken. Wil men dat niet geven, vraag je dan serieus af waarom je met die partij in zee gaat.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.