Bedrijven die de keuze hebben kunnen beter geen smartphones met Android kiezen, aangezien het besturingssysteem ongeschikt voor ondernemingen is. Dat zegt Rik Fergusson, directeur Security Research bij het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro, in een interview met Security.nl. Het gaat dan niet alleen om malware, ook de beheermogelijkheden op Android-toestellen schieten tekort.
Android-malware is nog altijd een discussiepunt. Het aantal concrete exemplaren is in vergelijking met Windows nog altijd klein, maar groeit wel elk kwartaal. Gebruikers moeten zich dan ook afvragen of ze wachten tot het te laat is, of dat ze proactief actie ondernemen, stelt Ferguson. "Wil je een slot op je deuren doen en een inbraakalarm installeren voordat er bij je wordt ingebroken of er pas na?"
De dreiging van besmette apps is volgens hem niet alleen op vage, onofficiële Russische en Chinese marktplaatsen aanwezig. Ook op de officiële Android Marktplaats duiken regelmatig opnieuw verpakte populaire apps op die malware bevatten. "Er is veel meer op onofficiële marktplaatsen te vinden, maar dat betekent niet dat de officiële Android Marktplaats malwarevrij is." Malwaremakers spelen daarbij in op het verlangen van de consument om de app te installeren. Die letten daardoor niet meer op om welke permissies de app vraagt.
Management
Kwaadaardige apps vormen niet alleen een risico voor consumenten, ook bedrijven moeten hier rekening mee houden. Voor Apple's iPhone is nog geen enkele malware ontdekt. "De iPhone is inderdaad malwarevrij", merkt Ferguson op. Ook belangrijk voor bedrijven is de mogelijkheid om centrale software voor management en security te gebruiken. Apple heeft verschillende APIs beschikbaar gesteld om smartphones te beheren. "Beter dan bij Android het geval is", gaat de virusbestrijder door.
Trend Micro zal binnenkort een onderzoek publiceren welke besturingssystemen het veiligst voor bedrijven zijn en welke niet. Daarbij werd gekeken naar RIM, Windows Phone, Android en iOS (Apple). De resultaten kan Ferguson nog niet geven, maar hij laat alvast weten dat Android het niet zo goed deed. Er zijn veel punten volens hem waarom Android niet zo geschikt voor bedrijven is.
Updates
Ten eerste het ontbreken van management APIs om telefoon centraal te kunnen beheren. Een ander nadeel is de openheid van het Android ecosysteem. Het gaat dan om zaken als de betrouwbaarheid van apps en het ontbreken van een centraal update-mechanisme. Er zijn verschillende fabrikanten van smartphones die elk weer verschillende toestellen uitbrengen waarop weer verschillende Android-versies draaien. Gebruikers moeten daardoor wachten totdat hun leverancier toestaat om een update te installeren, "wat verre van ideaal is."
Inmiddels is Android 4 de nieuwste versie van het besturingssysteem, toch verschijnen er nog steeds modellen met een 2.2 en 2.3 versie geïnstalleerd. "Die situatie is te gek voor worden", briest Ferguson.
Bij deze oude versies is geen volledige versleuteling van het apparaat aanwezig en ontbreken maatregelen als ASLR. "Is Android echt geschikt voor grootschalig gebruik door bedrijven? Dan zeg ik nee." Als Ferguson voor zijn bedrijf tussen iPhone, Android of RIM mocht kiezen, zou het in ieder geval geen Android worden, zo besluit hij.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.