image

Duitse minister wil bedrijven aanpakken die NSA helpen

dinsdag 6 augustus 2013, 16:43 door Redactie, 10 reacties

De Duitse minister van Justitie heeft opgeroepen tot maatregelen tegen Amerikaanse bedrijven die de NSA helpen bij het verkrijgen van gegevens van Europese internetgebruikers. In een interview met Die Welt liet Sabine Leutheusser-Schnarrenberger weten dat er EU-brede maatregelen moeten komen om de bescherming van gegevens te reguleren.

"Amerikaanse bedrijven die zich niet aan deze standaarden houden, moet dan verboden worden om zaken op de Europese markt te doen", zo liet ze weten. De EU-maatregelen zijn volgens Leutheusser-Schnarrenberger noodzakelijk om de 'grootschalige spionage' door buitenlandse inlichtingendiensten tegen te gaan.

De Duitse privacywetgeving kan daarbij als voorbeeld voor de rest van Europese Unie dienen, aangezien de wetgeving strenger is dan die van de VS en andere Europese landen.

Reacties (10)
06-08-2013, 17:17 door spatieman
/bitch mode..
de EU is toch een duitse uitvinding..

/ontopic
voor de rest, waarom alleen US bedrijven, ik denk dat er genoeg bedrijven zijn die maar al te graag met de broek naar onder richting de US gaan om datamining te doen voor de nsa.
06-08-2013, 17:22 door Walter - Bijgewerkt: 06-08-2013, 17:26
Tjah, dan maak je het jezelf als EU toch ook wel moeilijk. Het is al aangetoond dat Microsoft, Amazon, Apple en Google 'samenwerken' met de NSA. Als je die bedrijven het nu gaat verbieden om zaken op de Europese markt te doen, zorg je er in 1 wet voor dat we terug in 1968 zitten qua ICT.

Daarnaast is het aanpakken van bedrijven ook maar halfslachtig werk. Pak de eigen instanties die dit doen ook maar aan (maar dat kan niet, want die doen ivm staatsveiligheid mee aan deze onderzoeken).
06-08-2013, 17:32 door MI-10
Duitse minister wil bedrijven aanpakken die NSA helpen
Klets...de Duitsers deden zelf ook mee aan aftappen.

Kom eens met een andere smoes aub.
06-08-2013, 18:12 door Anoniem
Ik ben hier voor. Buiten dat een wat assertiever behartiging al te lang is uitgesteld, ik heb signalen dat door het chilling-effect van de gebrekkige rechtsbescherming van Europese burgers in de VS, en omgekeerd doordat VS-burgers hier veel minder in de weg wordt gelegd, eerstgenoemde op een aantal belangrijke economische terreinen in de concurrentie benadeeld raken. Die balans mag gerust via bijvoorbeeld strenger handhaven van de Europese gegevensbeschermingswetten rechtgetrokken worden.
06-08-2013, 18:41 door cjkos - Bijgewerkt: 06-08-2013, 19:49
@Spatieman, nee de EU was een Nederlandse wens. Samen met Belgie en Luxemburg. Het is een beetje uit de hand gelopen.
06-08-2013, 20:18 door golem - Bijgewerkt: 06-08-2013, 20:24
Nog eens nee, het waren Duitsland, Frankrijk, Belgie, Italie, Luxemburg en Nederland die
er mee zijn begonnen.

Dan vind ik op website europese unie dat voorstel van Frankrijk afkomt.
9 mei 1950 — de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman stelt een plan voor nauwere samenwerking voor. Later wordt 9 mei de "Dag van Europa".

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060706_historieeu ;)
07-08-2013, 00:07 door Duck-man
Door Walter: Tjah, dan maak je het jezelf als EU toch ook wel moeilijk. Het is al aangetoond dat Microsoft, Amazon, Apple en Google 'samenwerken' met de NSA. Als je die bedrijven het nu gaat verbieden om zaken op de Europese markt te doen, zorg je er in 1 wet voor dat we terug in 1968 zitten qua ICT.

Misschien zit jij nog in de jaren 90 maar ik kan prima zonder MS Amazon Apple en Goolge.
Hup Windows van je PC. I-podpat in de prullen bak, gewoon naar de boek handel en google wil ik toch al nooit gebruiken. Ik zeg doen.
Misschien heb je je zelf te afhankelijk gemaakt van de NSA (bedrijven die voor de NSA werken). Ja je hebt mooi spullen maar wel je ziel aan de duvel verkocht
07-08-2013, 09:14 door Mysterio
Het is zinloos om de bedrijven aan te pakken. De betreffende bedrijven staan onder Amerikaanse wetgeving en zijn dus verplicht om mee te werken met de NSA. Het is ook niet aan die bedrijven om de NSA aan banden te leggen, dat is aan de rechtbank.

Wat nu blijkt is dat de Amerikanen zich aardig aan de wet houden als het Amerikaanse burgers betreft, echter als het andere burgers betreft worden die niet beschermd door de Amerikaanse wetgeving en zijn dus min of meer vogelvrij. Nu zou je verwachten dat dankzij de samenwerking tussen de USA en de EU er spraken zou zijn van op z'n minst wederzijds respect voor elkaars wetgeving... Helaas vind de USA dat onder andere EU burgers zo'n bedreiging vormen voor hun nationale veiligheid, dat deze vlieger niet op gaat.

En was het maar zo dat de EU het hier niet mee eens is! Neen, overheden maken gretig misbruik van het Amerikaans misbruik. Maar nu de vuile was buiten hangt worden er snel weer zieltjes gewonnen door te doen alsof we héél boos zijn op Amerika.

Ik denk dat het goed is. Het wordt tijd dat er Europese alternatieven komen. We hebben Rusland en Iran uitgelachen omdat ze een eigen OS en virusscanner gingen bouwen... Maar ze hadden gelijk. Het wordt tijd dat de EU ook eens gaat nadenken over wat meer zelfstandigheid.
07-08-2013, 10:46 door Walter
Door Duck-man:
Misschien zit jij nog in de jaren 90 maar ik kan prima zonder MS Amazon Apple en Goolge.
Hup Windows van je PC. I-podpat in de prullen bak, gewoon naar de boek handel en google wil ik toch al nooit gebruiken. Ik zeg doen.
Misschien heb je je zelf te afhankelijk gemaakt van de NSA (bedrijven die voor de NSA werken). Ja je hebt mooi spullen maar wel je ziel aan de duvel verkocht
Ikzelf kan inderdaad prima zonder deze 4 bedrijven mijn weg vinden, maar ik denk nu even wat verder dan mijn huis, tuin en keuken spullen. Helaas is dat in het bedrijfsleven een stuk anders. Ik ken maar weinig bedrijven die probleemloos al deze bedrijven in de ban kunnen doen.
Als deze wetgeving er door zou komen, zou dat dus ook betekenen dat meerdere hardware leveranciers in de ban gedaan kunnen worden (ik noem HP, Cisco, Dell, IBM, EMC), waar denk jij dat het meerendeel van de Europese servers uit bestaat?
Die zouden per direct uitgezet moeten worden bij een dergelijke wetgeving.

Noem mij eens een serieuze hardware leverancier die ik niet genoemd heb waar Europa dan haar hardware kan bestellen? Inclusief snelle levertijden, 24*7 4 uur respons tijd bij hardware storingen en laat ik dan mijn eisenlijstje beperkt houden:
- Rack based servers
- Storage
- Blade enclosures en servers
- Ethernet switches (minimaal 1 Gbit, bij voorkeur ook 10 Gbit)
- Fiber switches

Ik kan er zo snel geen verzinnen, jij wel?
07-08-2013, 12:07 door Anoniem
Door Walter:Als deze wetgeving er door zou komen, zou dat dus ook betekenen dat meerdere hardware leveranciers in de ban gedaan kunnen worden (ik noem HP, Cisco, Dell, IBM, EMC), waar denk jij dat het meerendeel van de Europese servers uit bestaat?
Die zouden per direct uitgezet moeten worden bij een dergelijke wetgeving.

Niet alleen de leveranciers van de servers. Dan moet je ook geen CPU's meer accepteren van Amerikaanse bedrijven.

We zitten hier allemaal met boter op ons hoofd. In Amerika ontstaat nu bijvoorbeeld ophef over wetten die het mogelijk moeten maken voor politie om (historische) verkeersgegevens van de eigen inwoners op te vragen. Iets waar we in Europa al jaren zo aan gewend zijn dat illegaal opvragen van die informatie door de politie (en opsporingdiensten) normaal lijkt te worden gevonden.

Het enige goede aan dit idee is dat we "NSA" zouden moeten kunnen vervangen door "inlichtingendiensten". Sabine heeft het dan wel over de NSA, maar CIA en FBI of AIVD zijn niet anders. Als je bedrijven verbiedt samen te werken met NSA, dan vraagt NSA de informatie toch op via FBI of AIVD.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.