Internetgebruikers die e-mail naar Gmailgebruikers versturen hoeven volgens Google niet op privacy te rekenen. Dat laat de Consumer Watchdog weten. De Amerikaanse consumentenorganisatie baseert zich op gerechtelijke stukken waarin advocaten van Google stellen dat mensen geen privacy moeten verwachten als ze Gmailgebruikers mailen. Consumer Watchdog raadt mensen die de privacy van hun correspondentie belangrijk vinden dan ook af om de dienst van de zoekgigant te gebruiken.
"Net zoals de afzender van een brief naar een zakelijk collega niet verrast moet zijn dat de assistent van de ontvanger de brief opent, moeten mensen die webgebaseerde e-mail gebruiken niet verrast zijn als hun e-mail bij het afleveren wordt verwerkt door de e-mailprovider van de ontvanger. Inderdaad, een persoon heeft geen legitieme verwachting van privacy van informatie als hij het vrijwillig aan derde partijen overhandigt", aldus de brief.
"Google heeft eindelijk toegegeven dat ze privacy niet respecteren", zegt John Simpson van Consumer Watchdog. "Als je geeft om de privacy van de mensen met wie je e-mailt, moet je geen Gmail gebruiken." Google maakte de verklaring over de privacy naar aanleiding van een rechtszaak die was aangespannen wegens het scannen van e-mails. Google scant de e-mails om aan de hand van de inhoud te bepalen welke advertenties het kan tonen.
Volgens Simpson gebruikt Google de verkeerde analogie. "Het versturen van een e-mail is net als het geven van een brief aan de post. Ik verwacht dat de postbode mijn brief op het adres op de envelop aflevert. Ik verwacht niet dat hij mijn brief opent en leest." Dat zou ook voor e-mail moeten gelden, stelt Simpson.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.