Zakenreizigers en topmanagers die naar het buitenland reizen lopen het risico dat hun smartphone al is gehackt terwijl ze nog in het vliegtuig zitten. Daarvoor waarschuwt beveiligingsonderzoeker Justin Morehouse. Aanvallers gebruiken onder andere sms-berichten om de telefoons van hun slachtoffers te hacken. De berichten bevatten links naar webpagina's met een exploit, waardoor de aanvaller toegang tot de mobiele telefoon krijgt.
Volgens Morehouse immiteren de sms-berichten van de aanvallers de standaard welkomstberichten van lokale telecomaanbieders. Dit zijn de berichten die reizigers over de lokale mobiele kosten informeren. Dit soort sms-berichten zouden zeer effectief zijn, aangezien gebruikers verwachten dat ze die krijgen zodra ze hun telefoon weer inschakelen.
Met name China en Rusland zijn risicovolle landen, maar door het groeiend aantal spionageproducten moeten reizigers in elk land oppassen. Zo heeft een Israëlisch bedrijf een tool ontwikkeld die de locatie van een mobiele telefoon tot op een afstand van 30 meter kan detecteren.
Prepaid simkaart
Morehouse adviseert zakenreizigers die denken dat ze een doelwit zijn om hun telefoon thuis te laten. Verder is het verstandig om een geheel nieuwe telefoon mee te nemen en ter plekke een prepaid simkaart te kopen. In het geval internettoegang is vereist adviseert de onderzoeker geen publieke WiFi-verbindingen te gebruiken. Verder zou er alleen via een VPN moeten worden gewerkt.
Ook moeten reizigers niet hun fysieke beveiliging vergeten. Bij veel topmanagers zou er in de hotelkamer zijn ingebroken, mogelijk door ingehuurde criminelen die vertrouwelijke gegevens, laptops of mobiele apparaten zoeken. Als laatste tip adviseert Morehouse het gebruik van codetaal. Wie vraagt hoe het met de kinderen gaat in plaats van de nieuwe chips zou aanvallers op het verkeerde spoor kunnen zetten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.