image

Juridische website Groklaw stopt wegens aftappen e-mail

dinsdag 20 augustus 2013, 12:57 door Redactie, 6 reacties

De bekroonde juridische nieuwssite Groklaw, die internationale faam verwierf met de verslaggeving van de rechtszaken van SCO, heeft na tien jaar besloten ermee te stoppen. Groklaw behandelde juridisch nieuws dat betrekking op gratis en opensourcesoftware had, zoals patenten.

Oprichtster Pamela Jones geeft in een afscheidsartikel als reden de recente onthullingen over het grootschalig aftappen en monitoren van internetgebruikers. Ze wijst onder andere naar de eigenaar van Lavabit, de versleutelde e-maildienst die Edward Snowden gebruikte. Die liet weten dat hij geen e-mail meer gebruikt en als andere internetgebruikers zouden weten wat hij weet, ook zij zouden stoppen.

Rechtsstaat

Jones haalt ook deze lezing van Harvard's Berkman Center aan, waar alle wetten in de Verenigde Staten over privacy en surveillance besproken worden. "Niet dat iemand zich tegenwoordig iets van de wet aantrekt als die in de weg zit. Of, als ze vinden dat ze een wet nodig hebben om bepaald gedrag toe te staan, ze gewoon een nieuwe wet schrijven of een oude wet herinterpreteren en gewoon doorgaan. Dat is niet de rechtsstaat zoals ik de term begreep."

Vooral de gedwongen blootstelling aan allerlei overheidsdiensten zit Jones dwars. Daardoor zijn mensen niet meer in staat om vrij met elkaar te communiceren. "Je verwacht niet dat een vreemde je privécommunicatie met een vriend leest. En als je weet dat ze dat kunnen, wat valt er dan nog te zeggen? Beknot en afgeleid. Dat is precies hoe ik me voel."

Afscheid

Jones zegt dat ze het internet zover als het kan niet meer zal gebruiken. "Ik kan niet meer online blijven zonder mijn menselijkheid te verliezen, nu ik weet dat privacy online onmogelijk is. Ik kan dan ook niet meer schrijven. Dat is de reden waarom ik nooit een beroemdheid wilde zijn en voor zowel jouw als mijn privacy vocht."

Ze merkt op dat als iedereen met het internet stopte, de wereldeconomie in elkaar zou storten. "Daar zit ik niet echt op te wachten, maar voor mij is het internet voorbij."

Reacties (6)
20-08-2013, 13:16 door Anoniem
Hoog tijd om de invloed van het internet op je leven te minimaliseren. Laat het niet verder doordringen dan je computer. Geen slimme tv, koelkast, toilet en waar al niet van gedroomd wordt. En als je online bent, versnipper je identiteit zoveel mogelijk. Geen centrale wachtwoorden, niet je eigen politiedossier aanleggen op Facebook, niet informatie onder dezelfde naam doorgeven van de ene naar de andere site. Alles wat je loslaat, wordt zonder je toestemming gebruikt en misbruikt. Degenen die dat doen ken je niet, ze hebben geen adres en telefoon, ze hanteren regels die niemand anders kent dan zij.
20-08-2013, 14:17 door Anoniem
zomaar wat gedachten die bij mij opkomen:
- typisch gevalletje van iemand die kennelijk "wat te verbergen" heeft en dus bang is voor haar privacy !?
- de ratten verlaten het (zinkende) schip ?
- who is next ?
- waar blijft web 2.0 (maar nu echt) ?
20-08-2013, 14:22 door Anoniem
Ze kan dan misschien beter ook stoppen met telefoneren of smsen. Wat blijft er dan nog over voor haar? Brieven schrijven?
20-08-2013, 16:26 door johanw
De site en het beheer ervan zou ook kunnen verhuizen naar een vrij (danwel minder onvrij) land.
20-08-2013, 16:57 door Anoniem
"De site en het beheer ervan zou ook kunnen verhuizen naar een vrij (danwel minder onvrij) land."

Dat heeft weinig zin, aangezien het aftappen zich niet beperkt tot landsgrenzen.
21-08-2013, 14:38 door Anoniem
Het is natuurlijk vervelend dat iedereen de hele tijd in de gaten gehouden wordt, maar als ze documenten opgestuurd krijgt die bedoeld zijn voor publicatie snap ik niet helemaal wat het probleem is met dat geheimzinnige diensten deze documenten te zien krijgen. Misschien dat ze het idee had dat die anoniem via de email verzonden konden worden maar dat is altijd een illusie geweest.

Er is echt wel een manier te verzinnen waarop mensen anoniem met haar kunnen communiceren, alleen als ze wil dat ze zelf weet om wie het gaat en dat de overheid er niet achter kan komen wie het is wordt het moeilijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.