image

Politie onderzoekt kopers gestolen fietsen op internet

donderdag 22 augustus 2013, 12:23 door Redactie, 4 reacties

De politie in Delft is een onderzoek gestart naar mensen die via internet gestolen fietsen hebben gekocht. Vorige week werden twee Delftenaren van 17 en 20 jaar aangehouden op verdenking van diefstal en heling van fietsen. Het duo wordt er van verdacht circa 50 fietsen te hebben gestolen die zij via de veilingsite Marktplaats.nl verkochten.

De zaak kwam aan het rollen toen een gedupeerde van fietsendiefstal zijn fiets te koop zag staan op de verkoopsite. De man belde daarop de politie waarop een van de agenten in samenspraak met het Openbaar Ministerie overging tot een pseudokoop. Samen met de gedupeerde maakten zij een afspraak met de verkopende partij.

Aanhouding

Toen de 20-jarige verdachte bij zijn huis in Delft de fiets liet zien, werd hij door de agent in burger op verdenking van heling aangehouden. Na de aanhouding stelde de politie in en rond de woning een verder onderzoek in. Daarbij werd ook een 17-jarige verdachte aangehouden. In de tuin vonden de agenten nog vier gestolen fietsen, waaronder twee fietsen van de man die mee ging met de pseudokoop.

In de woning vonden de agenten diverse gereedschappen waarmee een fietsslot kan worden verbroken en enkele opengebroken AXA-sloten. Beide verdachten hebben enige dagen in verzekering gezeten. De 17-jarige is hangende het politieonderzoek onder schorsende voorwaarden in vrijheid gesteld. De 20-jarige verdachte zit nog vast.

Oproep aan kopers

Uit nader onderzoek van de politie bleek dat de twee aangehouden verdachten gedurende de afgelopen maanden ruim 50 gestolen fietsen via Marktplaats verkochten. De politie doet onderzoek naar deze verkochte fietsen en vraagt mensen die in de periode maart van dit jaar tot 15 augustus via Marktplaats in Delft een fiets hebben gekocht zich, met de fiets, te melden bij het politiebureau in Delft.

Naast deze oproep stelt de politie ook een eigen onderzoek in naar de kopers van deze fietsen. Mocht de politie de kopers achterhalen dan riskeren die een aanhouding gevolgd door veroordeling of een boete voor heling. Mensen die zich vrijwillig melden zullen niet worden vervolgd en of worden aangehouden.

Reacties (4)
22-08-2013, 13:51 door Anoniem
"De politie doet onderzoek naar deze verkochte fietsen en vraagt mensen die in de periode maart van dit jaar tot 15 augustus via Marktplaats in Delft een fiets hebben gekocht zich, met de fiets, te melden bij het politiebureau in Delft. "

Indien je dus bij anderen in Delft een fiets hebt gekocht, die wel te goeder trouw zijn, dan moet je alsnog richting het politiebureau ? Waarom niet gelijk iedereen in Nederland die een fiets heeft gekocht via marktplaats vragen om zich te melden ?

Zou men zich niet exclusief moeten richten op mensen die fietsen gekocht hebben bij deze twee personen ? Of zijn zij de enigen in Delft die een fiets aanbieden via marktplaats ?
22-08-2013, 15:47 door Anoniem
En wat als deze mensen te goeder trouw een fiets gekocht hebben van deze jongens?
Zijn er op internet dan geen mensen die gewoon hun eigen fiets verkopen?
22-08-2013, 16:05 door WhizzMan
Pardon? Zolang jij ter goeder trouw die fiets gekocht hebt, is ie nu van jou. Alleen als aangetoond kan worden, danwel zeer waarschijnlijk geacht worden dat je wist dat je een gestolen fiets kocht, ben je strafbaar als koper. Zo zit de wet in elkaar. Als je je meldt en je vertelt dat je wist dat je een gestolen fiets kocht, zullen ze je alsnog moeten aanhouden en de zaak aan de OvJ overdrage, ook al beloven ze hier dat je niet vervolgd of aangehouden wordt. Zoiets mag de politie helemaal niet beloven.

Sowieso krijg je pas een boete na een veroordeling, anders heet het officieel een schikkingsvoorstel als het gaat om een strafbaar feit wat niet onder de wet Mulder valt.
22-08-2013, 21:13 door Anoniem
Door WhizzMan:Pardon? Zolang jij ter goeder trouw die fiets gekocht hebt, is ie nu van jou. Alleen als aangetoond kan worden, danwel zeer waarschijnlijk geacht worden dat je wist dat je een gestolen fiets kocht, ben je strafbaar als koper.
Niet helemaal.
Het klopt inderdaad dat je niet vervolgd kan worden wegens heling
Zie: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2013:2301

Daarintegen kan het gestolen goed weldegelijk worden inbeslag genomen en later worden terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar.
Artikel 94 wetboek strafvordering http://wetten.overheid.nl/BWBR0029019
III.2. Hoofdregel: teruggave aan beslagene. Wanneer het strafvorderlijk belang zich niet meer verzet tegen teruggave, moet in beginsel worden teruggegeven aan degene bij wie het voorwerp in beslag is genomen (artikel 116 lid 1 Sv), de beslagene. Er zijn vier uitzonderingen op deze regel:
2. de situatie waarin een ander dan beslagene redelijkerwijs als rechthebbende aangemerkt kan worden (artikel 116 lid 2 en 3 Sv);
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.