De partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald die onlangs negen uur door de Britse autoriteiten op het vliegveld van Heathrow werd vastgehouden, heeft een brief naar het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd waarin hij zijn in beslag genomen spullen terugeist. De aanhouding van David Miranda was mogelijk dankzij een controversiële anti-terrorismewetgeving, waardoor de politie iemand negen uur zonder verdenking kan vasthouden.
Miranda werd aangehouden omdat hij de partner van Greenwald is, die in de Guardian allerlei artikelen over de surveillanceprogramma's van de NSA publiceerde. De Britse politie nam een mobiele telefoon, laptop, USB-sticks, DVD's en spelcomputers in beslag, die de advocaten van Miranda nu voor maandag terugeisen.
Volgens de advocaten is de apparatuur onrechtmatig in beslag genomen. Ze vragen het ministerie dan ook om alle in beslag genomen data en gemaakte kopieën te vernietigen, en die terug te roepen als ze aan derde partijen zijn doorgestuurd.
Ook hekelen de advocaten het feit dat Miranda om de wachtwoorden van zijn computers, telefoon en versleutelde opslagapparaten werd gevraagd. Hierdoor zou de Braziliaan zijn gedwongen om tegen zichzelf te getuigen, een vergrijp dat volgens de advocaten niet valt goed te praten door de nationale veiligheid of het algemeen belang te noemen.
Beveiligingsexpert Bruce Schneier vraagt zich af waarom de Britten Miranda aanhielden. Volgens Schneier hadden de autoriteiten sterke aanwijzingen dat Miranda documenten tussen Greenwald en Poitras uitwisselde. De documentairmaakster die ook door Snowden werd benaderd. Zij tipte Greenwald nadat die Snowden in eerste instantie links had laten liggen omdat hij nog niet versleuteld kon mailen.
Inmiddels hadden de autoriteiten ervan uit kunnen gaan dat de elektronische data, als Miranda die al bij zich had, versleuteld zou zijn, maar mogelijk hoopten ze dat de Braziliaan papieren documenten bij zich had stelt Schneier. Een andere mogelijkheid is intimidatie. Lavabit, SilentCircle en Groklawk zijn helemaal of gedeeltelijk met hun dienstverlening gestopt vanwege de praktijken van de NSA.
Er is echter een mogelijkheid waar Schneier zelf heel bang voor is. En dat is dat de machthebbers woedend waren en uit die boosheid impulsief handelden. Dat ze een boodschap wilden afgeven dat de normale fatsoensregels niet gelden voor iedereen die met hen solt. "Dat is waarschijnlijk de engste verklaring van allemaal", gaat de beveiligingsexpert verder.
Zowel de Amerikanen als de Britten beschikken over een inlichtingenapparaat met gigantisch veel macht en geld. "En ze hebben al laten zien dat ze hun eigen wetten aan de laars lappen. Als ze die macht gedachteloos gaan gebruiken kan het voor iedereen erg naar worden."
Ondanks de druk die de NSA en autoriteiten op Snowden uitoefenen, lijken er steeds meer functionarissen en mensen die aan deze programma's meewerken naar voren stappen om hun verhaal in de media te doen. "De media laat zich niet intimideren. Ik laat me niet intimideren, maar het beangstigt me dat de NSA zo blind is dat het dit niet ziet."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.