"Als iedereen, van consument tot werknemer en werkgever, zich dit realiseert en er ook naar handelt, dragen we allemaal bij "
Klinkt tegenstrijdig : cyberbewustzijn vergroten - gebruik van encryptie ontmoedigen, verbieden, en burgers monitoren.
Wat dan bijvoorbeeld vooral overblijft is het bewustzijn dat er een overheid bestaat die ten alle tijde jou als burger wil kunnen monitoren, of liever nog het recht zou hebben op afstand in jouw digitale prive-omgeving te kunnen rondneuzen.
(on)-topic in breder perspectief
Hier lijkt een puur pragmatisch ingestelde politieneus vast te lopen in tegengestelde belangen onder meer door zwaar vermoed gebrek aan een morele, integere, meer filosofische maatschappijopvatting of simpel historische kennis, besef (wereldwijd 100 jaar politieke voorbeelden over alle continenten verspreid, is dat niet nog steeds niet genoeg?).
Het pragmatische model van (totale) controle en streng straffen leidt tot een negatieve spiraal in de vorm van een escalerende wapenwedloop tussen overheid en (een deel van de ) burgerbevolking.
Inschatting is dat dat enerzijds leidt tot grotere maatschappelijke contrasten en spanningen; een steeds grotere minder mondige, vlakgeslagen groep burgers met aan de andere kant diverse groepen die daartegen verzet bieden.
Verzet door wel op te komen voor basisrechten die je als burger zou moeten hebben, of (en hèt echte probleem danwel gevaar) verzet omdat bepaalde groepen (minderheden/andersdenkenden) meer en meer keihard worden weggezet of in het gedrang (kattensprong) komen met trieste gewelddadige escalaties als gevolg.
Escalaties waaraan we steeds met codes en kleuren worden herinnerd.
Met pragmatisch en rigide beleid creëer je als maatschappij ook je eigen onveiligheid; een belangrijke oorzaak of medegrond voor bijvoorbeeld 'terroristen' is het niet geaccepteerd worden, geïsoleerd zijn, vervreemd zijn, overmatig gefrustreerd zijn, uitsluiting etc..
Als we nou eens beginnen met het tegenovergestelde; niet uitsluiten of insluiten maar opnemen (tolerante houding in plaats van onverschilligheid), meer stimuleren/verwelkomen in plaats van steeds meer verbieden en strenger straffen.
Dan wordt het vertrouwen in een adviserende overheid (door iedereen) misschien weer wat groter met hopelijk een weer meer gemotiveerde en participerende burger als gevolg.
Want uiteindelijk zijn tevreden burgers geen onruststokers
(gezegde aangepast i.v.m. rookverbod)
Nota bene, "Met zijn allen bijdragen" (allemaal) zou de overheid zich specifiek ter harte moeten nemen, de overheid is onderdeel van deze maatschappij en staat er niet los van, hooguit bij uitzondering in positieve zin erboven.
Democratisch gekozen zou daarnaast niet moeten inhouden dat een meerderheid van 51%
(of nog minder; 51% van partij #1, 51% van partij #2, 51% van partij #3 ) de andere 49% (of per verborgen saldo dus meer) andersdenkenden negeert of wegzet, bij toerbeurt terugdraait wat de ander had bewerkstelligd of standaard problemen verhaalt op minderheden die altijd buiten elke middenmoot (kiezerspotentieel) zouden vallen.
En die minderheden? ; bij vergrijzing hebben we immigranten hard nodig, die niet zelden ook nog eens over meer ondernemingsgeest beschikken dan wijzelf.
Stuur die immigrant niet terug (om daar Nederlands te leren, wat de slagingskans aanmerkelijk verlaagt natuurlijk, en melk ze niet al financieel zo uit dat die laatste terugreis naar Nederland er niet eens meer in zit) maar stuur de ondernemingsdrift!.
En wij ons maar afvragen waarom geen Indiase?/Chinese?/..? (Ict-er) hier zou willen werken; je komt er niet in, je wordt met de nek aangekeken, je wordt lager betaald, je mag liever vertrekken als we je even economisch minder aantrekkelijk vinden.
Dan help je natuurlijk graag in een ander land het innovatie of security level op een hoger plan te brengen waar je wèl welkom bent, beter betaald krijgt en gewoon mag blijven.
Zo,
(einde pamflet, denk niet dat ie het leest)
hopelijk gaan op den duur hier dan veel bijdragen weer meer sec. over ict-security alleen in plaats van security strategieën en opvattingen richting een 'strijdvaardige overheid'.