image

Overheid wil cyberbewustzijn burgers gaan vergroten

dinsdag 27 augustus 2013, 15:09 door Redactie, 17 reacties

In oktober zal het Ministerie van Veiligheid en Justitie een campagne lanceren om het cyberbewustzijn van zowel burgers als bedrijven te vergroten, aangezien dat nog steeds erg laag is. "De beleidsmatige, wetenschappelijke en commerciële interesse voor cyber security is enorm toegenomen. En toch is het bewustzijn dat je als burger, bedrijf of professional zelf maatregelen kunt nemen om je weerbaarheid te vergroten nog steeds erg laag", aldus het ministerie.

De campagne heeft als hoofdboodschap "wees alert online" en laat het belang zien van het maken van bewuste keuzes bij het gebruik, de aanschaf en het onderhoud van ICT, thuis en op het werk. "Als iedereen, van consument tot werknemer en werkgever, zich dit realiseert en er ook naar handelt, dragen we allemaal bij aan een veilig digitaal Nederland."

Tijdens de tien dagen dat Alert Online 2013 duurt zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden. Het startschot van de campagne vindt op 28 oktober plaats en wordt door minister Opstelten gegeven.

Reacties (17)
27-08-2013, 16:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-08-2013, 16:35 door Anoniem
"Als iedereen, van consument tot werknemer en werkgever, zich dit realiseert en er ook naar handelt, dragen we allemaal bij "

Klinkt tegenstrijdig : cyberbewustzijn vergroten - gebruik van encryptie ontmoedigen, verbieden, en burgers monitoren.

Wat dan bijvoorbeeld vooral overblijft is het bewustzijn dat er een overheid bestaat die ten alle tijde jou als burger wil kunnen monitoren, of liever nog het recht zou hebben op afstand in jouw digitale prive-omgeving te kunnen rondneuzen.


(on)-topic in breder perspectief

Hier lijkt een puur pragmatisch ingestelde politieneus vast te lopen in tegengestelde belangen onder meer door zwaar vermoed gebrek aan een morele, integere, meer filosofische maatschappijopvatting of simpel historische kennis, besef (wereldwijd 100 jaar politieke voorbeelden over alle continenten verspreid, is dat niet nog steeds niet genoeg?).

Het pragmatische model van (totale) controle en streng straffen leidt tot een negatieve spiraal in de vorm van een escalerende wapenwedloop tussen overheid en (een deel van de ) burgerbevolking.

Inschatting is dat dat enerzijds leidt tot grotere maatschappelijke contrasten en spanningen; een steeds grotere minder mondige, vlakgeslagen groep burgers met aan de andere kant diverse groepen die daartegen verzet bieden.
Verzet door wel op te komen voor basisrechten die je als burger zou moeten hebben, of (en hèt echte probleem danwel gevaar) verzet omdat bepaalde groepen (minderheden/andersdenkenden) meer en meer keihard worden weggezet of in het gedrang (kattensprong) komen met trieste gewelddadige escalaties als gevolg.
Escalaties waaraan we steeds met codes en kleuren worden herinnerd.

Met pragmatisch en rigide beleid creëer je als maatschappij ook je eigen onveiligheid; een belangrijke oorzaak of medegrond voor bijvoorbeeld 'terroristen' is het niet geaccepteerd worden, geïsoleerd zijn, vervreemd zijn, overmatig gefrustreerd zijn, uitsluiting etc..

Als we nou eens beginnen met het tegenovergestelde; niet uitsluiten of insluiten maar opnemen (tolerante houding in plaats van onverschilligheid), meer stimuleren/verwelkomen in plaats van steeds meer verbieden en strenger straffen.
Dan wordt het vertrouwen in een adviserende overheid (door iedereen) misschien weer wat groter met hopelijk een weer meer gemotiveerde en participerende burger als gevolg.

Want uiteindelijk zijn tevreden burgers geen onruststokers
(gezegde aangepast i.v.m. rookverbod)

Nota bene, "Met zijn allen bijdragen" (allemaal) zou de overheid zich specifiek ter harte moeten nemen, de overheid is onderdeel van deze maatschappij en staat er niet los van, hooguit bij uitzondering in positieve zin erboven.

Democratisch gekozen zou daarnaast niet moeten inhouden dat een meerderheid van 51%
(of nog minder; 51% van partij #1, 51% van partij #2, 51% van partij #3 ) de andere 49% (of per verborgen saldo dus meer) andersdenkenden negeert of wegzet, bij toerbeurt terugdraait wat de ander had bewerkstelligd of standaard problemen verhaalt op minderheden die altijd buiten elke middenmoot (kiezerspotentieel) zouden vallen.

En die minderheden? ; bij vergrijzing hebben we immigranten hard nodig, die niet zelden ook nog eens over meer ondernemingsgeest beschikken dan wijzelf.
Stuur die immigrant niet terug (om daar Nederlands te leren, wat de slagingskans aanmerkelijk verlaagt natuurlijk, en melk ze niet al financieel zo uit dat die laatste terugreis naar Nederland er niet eens meer in zit) maar stuur de ondernemingsdrift!.

En wij ons maar afvragen waarom geen Indiase?/Chinese?/..? (Ict-er) hier zou willen werken; je komt er niet in, je wordt met de nek aangekeken, je wordt lager betaald, je mag liever vertrekken als we je even economisch minder aantrekkelijk vinden.
Dan help je natuurlijk graag in een ander land het innovatie of security level op een hoger plan te brengen waar je wèl welkom bent, beter betaald krijgt en gewoon mag blijven.

Zo,
(einde pamflet, denk niet dat ie het leest)
hopelijk gaan op den duur hier dan veel bijdragen weer meer sec. over ict-security alleen in plaats van security strategieën en opvattingen richting een 'strijdvaardige overheid'.
27-08-2013, 16:59 door Anoniem
Konden even niets meer bedenken om boetes voor te heffen, begonnen toen maar wat te verzinnen om mee te betuttelen. Lekker bezig, die fred&ivoianen.
27-08-2013, 16:59 door Anoniem
Ach,soms denkt de overheid dat wij als burger gek zijn ze betutelen ons te veel,maar goed ze doen hun best maar met die campagne.
Ik doe in iedergeval niet mee,want ik weet al veel van het verantwoorde gebruik met internet en de computer.
27-08-2013, 18:35 door Anoniem
Klagen over de overheid is nooit moeilijk, maar als men niets doet is het ook niet goed. Dat doen we graag. Niks is zo prettig als verkondigen dat je van niets wist als je weer eens slachtoffer bent geworden van je eigen onbezonnen digitale acties. Het ligt altijd aan een ander, zelfs het bewust maken van gevaren.
27-08-2013, 19:16 door johanw
Pas maar op dat burgers niet teveel leren om zich tegen de spionagedrift van diezelfde overheid te beschermen: laat geen sporen na bij trackers (adblockers), betaal zoveel mogelijk contant, versleutel email en voip zodat de overheid het niet kan afluisteren, etc. etc.
27-08-2013, 21:12 door Anoniem
Door Anoniem: Klagen over de overheid is nooit moeilijk, maar als men niets doet is het ook niet goed.
Ik heb de overheid nou maar heel zelden terecht niets zien doen. En wat als die kritiek nou eens terecht is? Nou?

Het is niet dat ze iets proberen te doen, maar dat ze vanalles proberen, het fout zien gaan, en er niet van leren. Dat is waar alle hoon vandaan komt. Dat je er blind vanuit kan gaan dat ze het wel zullen verprutsen want dat hebben ze elke vorige keer ook al gedaan.

Ze hebben enorme macht, beschikken over grote hopen geld waar ze niet voor gewerkt hebben, en ze krijgen het desondanks niet voorelkaar om met zinnige, goeddoordachte, opbouwende, werkende plannen te komen. En dat is ze zeer zeker wel aan te rekenen, want wij betalen het gelach. In elke zin van de uitdrukking.
27-08-2013, 22:32 door Anoniem
Ja, grappig... als je dan eens aangifte doet van computervredebreuk, dan moet je de gegevens aan die overheid (echt waar!) op papier aanleveren. In het hele proces wordt er nergens de mogelijkheid geboden om digitaal gegevens aan te leveren. Volgens mij moet de overheid zijn eigen cyberbewustzijn eens verhogen.
27-08-2013, 22:36 door Anoniem
Misschien moet de overheid het "cyberbewustzijn" van zichzelf verhogen, veel van de blunders komen juist daar vandaan. Niet dat burgers dit ook moeten doen, maar : vebeter de wereld maar begin bij jezelf...
28-08-2013, 07:15 door Whacko
Allemaal leuk en aardig de reacties hierboven. Meeste ben ik het wel mee eens. MAAR dat komt omdat "wij", de mensen die sites als dit lezen, wat meer technisch onderlegd zijn en er dus niet veel aan hebben.
Campagnes als deze zijn meer van toepassing op 80% van de bevolking, die juist geen enkel idee heeft van hoe je nou eigenlijk met computer moet omgaan.
Naar mijn mening is dit dus een goed iets wat ze nu gaan proberen, echter denk ik dat je dit op scholen al moet doen, nog voordat kinderen echt op internet gaan rondhangen.
28-08-2013, 08:47 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien moet de overheid het "cyberbewustzijn" van zichzelf verhogen, veel van de blunders komen juist daar vandaan. Niet dat burgers dit ook moeten doen, maar : verbeter de wereld maar begin bij jezelf...

Yup, als ik al zie hoe ingewikkeld het blijkbaar is om vertrouwelijke informatie in openbare documenten onleesbaar te maken en waarvoor er nu een landelijke richtlijn is ontwikkeld terwijl je met een beetje gezond verstand kan bedenken hoe dat wel zou moeten. Nee, dan heeft diezelfde overheid ook intern nog een behoorlijke klus te klaren. Maar burgers zijn ook geen lampjes hoor, die sturen rustig hun hele hebben en houden aan informatie gewoon over de mail zonder encryptie. De grap is dat dit veelal door ambtenaren gevraagd wordt, omdat deze ook niet schijnen te snappen dat e-mail niet veilig is. Tja, soms is het om moedeloos van te worden.
28-08-2013, 09:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, grappig... als je dan eens aangifte doet van computervredebreuk, dan moet je de gegevens aan die overheid (echt waar!) op papier aanleveren. In het hele proces wordt er nergens de mogelijkheid geboden om digitaal gegevens aan te leveren. Volgens mij moet de overheid zijn eigen cyberbewustzijn eens verhogen.

Misschien dat je dan eens moet verhuizen naar een wijk met een goede wijkagent. ;-)

Ik heb al regelmatig aangifte gedaan van computervredebreuk. Alle communicatie met de wijkagent was via telefoon en e-mail. Alle informatie was digitaal, want dan kon hij het gemakkelijk in het aangiftesysteem kopieren. Alleen voor de ondertekening moest ik even langskomen.

In een geval was de hoeveelheid gegevens te groot. Toen is er iemand van de digitale recherche langsgekomen om de gekraakte server op te halen voor onderzoek. Een paar weken later had ik de server weer terug en de dader is ondertussen veroordeeld.

Oja, vanwege het onderzoek had ik al een andere server schoon geinstalleerd en in gebruik genomen.

Peter
28-08-2013, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ach,soms denkt de overheid dat wij als burger gek zijn ze betutelen ons te veel,maar goed ze doen hun best maar met die campagne.
Ik doe in iedergeval niet mee,want ik weet al veel van het verantwoorde gebruik met internet en de computer.

Natuurlijk weet je dat. Anders zat je nu niet hier. Als je een website als security.nl bezoekt, ben je al met veilig internetgebruik bezig. Maar er zijn nog genoeg mensen die geen idee hebben. Die niet eens de waarschuwingsdienst kennen. Die nog steeds a1234$ (minimaal 6 tekens, letters, cijfers en speciaal teken) als wachtwoord hebben. Die nog steeds denken dat een anti-virus product hen beschermt. Die dat ook nog denken als de licentie van het anti-virus product is verlopen. Die nog braaf het anti-virus product of de firewall uitschakelen als hun provider er om vraagt.

Voor die mensen heeft voorlichting nog steeds zin.

Peter
28-08-2013, 13:52 door Anoniem
Door Anoniem: want wij betalen het gelach. In elke zin van de uitdrukking.

Sorry dat moet zijn gelag, en het is synoniem voor kroeg, er is dus niets om te lachen.
29-08-2013, 10:24 door Mysterio
Mooi initiatief toch? Ik snap de zurigheid hierboven wel, maar wie weet pikken ze zelf nog wat op van de campagne. De beste manier om iets te leren is door het aan anderen uit te leggen. Of zo.

Ik ben benieuwd en ik ben van mening dat het geen kwaad kan om het nog eens een beetje uit te leggen aan de brave burger.

Blijkbaar zijn filmpjes over verkeersregels (ritsen bijvoorbeeld) ook nodig. Natuurlijk niet voor de wijze mensen hier... Maar voor de gewone, simpele ziel.
30-08-2013, 13:23 door Anoniem
Als ik met al die cyber risico's rekening moet houden, heb ik toch geen leven meer!
02-09-2013, 13:51 door Aquarius - Bijgewerkt: 02-09-2013, 13:54
Alle goede bedoelingen ten spijt, zal de grote groep nitwits niet bereikt worden. Onder ons zijn veel ouderen die een pc hebben om er een briefje op te schrijven of om bankzaken te kunnen doen. Verder niets. Ja, misschien een spelletje, maar daar zal het hoogst waarschijnlijk bij blijven. Misschien hebben ze een virusscanner of gebruiken ze een firewall. Maar daar blijft het meestal bij. Die mensen gaan niet achter (of voor) hun pc zitten om de harddiask eens op te ruimen, te defragmenteren of wat er nodig is voor een goed draaiende pc die veilig is voor indringers. Misschien heeft zo'n campagne zin voor een beperkt aantal personen die net iets meer van pc's weten dan de gemiddelde Nederlander. Die gemiddelde Nederlander is blij als hij/zij de pc weer uit kan zetten nadat de handelingen zijn gedaan die gedaan moesten worden. Misschien ook wel een vorm van veiligheid. De pc niet aan laten staan als je hem niet nodig hebt.
Ik heb in ieder geval niet de indruk (als ik naar de mensen om mij heen kijk) dat de aangekondigde campagne veel zal veranderen in het pc-gebruik en de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn voor een veilig internet, genomen zullen worden.
De hele campagne zal langs hen heen gaan, zonder dat ze beseffen dat deze voor hen bedoeld was.

Een site zoals Security.nl zal door de gemiddelde Nederlander niet bezocht worden, en als ze dat wel zouden doen begrijpen ze er waarschijnlijk helemaal niets van. Zo zal dat met de campagne waarschijnlijk ook gaan.

PS.
Ik ben 70 en sinds 1988 actief met pc's. En beveiliging staat bij mij hoog in het vaandel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.