Vanavond vinden in Amsterdam de Big Brother Awards plaats waar de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar in de schijnwerpers worden gezet en de Belastingdienst is een van de kanshebbers. De experts nomineerden de Belastingdienst vanwege het gebruik van parkeer- en kentekendata die door anderen is verzameld en eigenlijk gewist had moeten worden.
Een van de experts die de Belastingdienst nomineerde is Jaap-Henk Hoepman, senior-onderzoeker digitale veiligheid bij TNO en de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Als je even met een andere bril hier naar kijkt, is de Belastingdienst een centrale clouddienst die jarenlang persoonlijke gegevens bewaart die andere instanties niet zelf (voor langere tijd) mogen bewaren", aldus de onderzoeker.
Zo heeft de Belastingdienst afspraken gemaakt met de politie om automatisch een kopie te krijgen van de gegevens die worden verzameld door de nummerplaat-herkenning-systemen (ANPR) die langs de Nederlandse wegen staan opgesteld.
De belastingdienst bewaart een selectie van die gegevens vervolgens 7 jaar, terwijl de politie zelf die gegevens binnenkort maximaal 4 weken mag bewaren. De Belastingdienst stelde dat dit legaal is, hoewel voorzitter Jacob Kohnstamm van het CBP het daar niet mee eens is.
"De vraag rijst of de recente datahonger van de Belastingdienst niet een grote 'data witwas operatie' betreft: wat let de politie om naderhand te gaan grasduinen in deze gegevens", gaat Hoepman verder. Hij ziet hierin een trend waarin surveillance wordt geoutsourced aan private bedrijven.
Deze bedrijven mogen allerlei informatie verzamelen over hun klanten op basis van het contract met de klant. "Informatie die de overheid zelf nooit zou kunnen of mogen verzamelen, tenzij tegen absurd hoge kosten. Informatie die ze nu dus 'gratis' kan krijgen, door bij die bedrijven aan te kloppen", besluit de onderzoeker op zijn eigen blog.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.