Cybercriminelen zijn weer een nieuwe campagne gestart waarbij Nederlanders worden gezocht die willen meehelpen met het witwassen van geld dat via phishing en malware is gestolen. Het gaat om e-mails die ook al in 2012 werden verstuurd en in het onderwerp laten weten dat de ontvanger zieke mensen kan helpen.
"Help zieke mensen en krijg daarvoor een vergoeding in de hoogte boven of gelijk aan 300 euro per week." Volgens de e-mail neemt het werk een paar uur per week in beslag en bestaat het uit het verwerken van inkomende aanvragen. "Dit werk is niet moeilijker dan het betalen van gemeentelijke voorzieningen. Voor elke aanvraag verkrijgt u de som van 90 tot 350 euro groot. U krijgt de betaling elke vrijdag!"
In de praktijk komt het erop neer dat katvangers het geld, dat via phishing of malware is gestolen en naar hun rekening is overgemaakt, moeten opnemen en via diensten als Western Union naar de criminelen moeten overmaken, of dat ze gestorte bedrag direct overmaken. Hierbij mogen ze dan een bepaald percentage van het bedrag zelf houden.
Om in aanmerking voor de "baan" te komen moet de ontvanger van het bericht zijn naam, e-mailadres en woonplaats naar een e-mailadres van "Dokter Knapp" sturen. Het lijkt erop dat de criminelen een fout in de e-mail hebben gemaakt, want de gebruikte domeinnaam is nog niet geregistreerd, waardoor mensen geen reactie kunnen sturen.
Begin dit jaar publiceerde Microsoft nog een onderzoek waaruit zou blijken dat katvangers, ook geldezels genaamd, het echte slachtoffer van fraude met internetbankieren zijn. Het spoor naar de fraude komt in de meeste gevallen bij de katvanger uit, omdat zijn rekening eenvoudig is te achterhalen.
Vervolgens moet de katvanger voor de schade opdraaien, kan hij een strafblad krijgen en mag hij verschillende jaren geen gebruik maken van financiële diensten van banken. In 2011 lanceerde de Nederlandse Vereniging van Banken nog een campagne waarin mensen werden gewaarschuwd om zich niet als geldezel in te laten zetten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.