image

Defensie krijgt geen apart krijgsmachtdeel cyberspace

dinsdag 3 september 2013, 13:45 door Redactie, 1 reacties

Defensie zal geen apart krijgsmachtdeel oprichten voor het optreden in cyberspace, zo laat Defensieminister Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede Kamer weten. In de brief bespreekt de minister de stand van van zaken rond de Defensie Cyber Strategie. Voor de periode van 2011 tot 2015 trekt Defensie voor de ontwikkeling van cybercapaciteiten 45 miljoen euro uit, inclusief personeelskosten.

Het zwaartepunt ligt in eerste instantie bij de bescherming van netwerken, systemen en informatie en de uitbreiding van de inlichtingencapaciteit in het digitale domein. Defensie zal daarnaast capaciteit opbouwen om op de langere termijn operationele cybercapaciteiten te kunnen inzetten in militaire operaties. De geplande cybercapaciteit zal naar verwachting in 2016 gereed zijn. Daarna bedraagt de exploitatie structureel 21 miljoen euro per jaar.

Voor de defensieve capaciteiten werd het Defensie Computer Emergency Response Team (DefCERT) opgericht. DefCERT, dat inmiddels operationeel is, waakt over de beveiliging van netwerken en systemen. Daarnaast monitort en analyseert het digitale kwetsbaarheden en adviseert en ondersteunt het bij cyberincidenten.

Offensief

Defensie zal zich ook offensief op het internet gaan bezighouden, maar zal hiervoor geen afzonderlijk krijgsmachtdeel oprichten. Bij de ontwikkeling en de inzet van offensieve operationele cybercapaciteiten zal daarom zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van kennis en middelen die bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) aanwezig zijn, aldus de minister.

"Gezien de schaarste aan gekwalificeerd personeel moeten kennis en middelen zo doelmatig mogelijk worden ingezet en moet worden voorkomen dat binnen Defensie capaciteiten dubbel worden ontwikkeld." Voor het militair optreden in cyberspace zal de vorig jaar opgerichte Taskforce Cyber (TFC) in de tweede helft van dit jaar een doctrine opstellen. Daarnaast worden er ook inzetscenario’s ontwikkeld en de gevolgen van militair ingrijpen op cyberspace beschreven.

Op 10 december van dit jaar zal er een algemeen overleg plaatsvinden over de Defensie Cyber Strategie en het advies over digitale oorlogsvoering. "Dit biedt de gelegenheid nader in te gaan op de stand van zaken van de ontwikkeling van cybercapaciteiten bij Defensie", besluit de minsiter.

Reacties (1)
07-09-2013, 07:53 door Anoniem
De kop "Defensie krijgt geen apart krijgsmachtdeel cyberspace" komt bij mij over alsof er sprake was dat er een apart krijgsmachtonderdeel zou komen, en dat nu is besloten dat niet te doen. Daarvan is überhaupt nooit sprake geweest, AFAIK. De huidige ontwikkelingen volgen de lijn die kol. Hans Folmer, trekker van de Taskforce Cyber, presenteerde tijdens de 11e INFOOPS meeting in april 2012 (en ongetwijfeld eerder dan dat).

Wel benieuwd ben ik naar de manier waarop functiescheiding tussen de CDS en de directeur van de MIVD wordt (is?) geregeld inzake offensieve capaciteit; die functiescheiding was een aanbeveling van CAVV, en het kabinet heeft toen aangegeven dat er "ij de vormgeving van offensieve capaciteit rekening [mee wordt] gehouden". In het kamerstuk waar Security.nl naar verwijst staat iig dat die kabinetsreactie "onverminderd actueel" is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.