image

"Einde Windows XP ramp voor scholen"

donderdag 5 september 2013, 09:33 door Redactie, 49 reacties

Scholen krijgen volgend jaar met een 'grote technologiecrisis' te maken als Microsoft de ondersteuning van Windows XP stopt, zo beweert het Tsjechische anti-virusbedrijf Avast na onderzoek onder 164 Amerikaanse onderwijsinstellingen.

Vanaf 8 april 2014 brengt Microsoft geen beveiligingsupdates meer uit voor het 12 jaar oude besturingssysteem. Volgens Avast zullen veel scholen en onderwijsinstellingen met hoge kosten te maken krijgen, aangezien ze niet alleen het besturingssysteem maar ook de hardware moeten upgraden.

Kosten

De virusbestrijder berekende de kosten die bij het upgraden van Windows XP naar een nieuwer besturingssysteem komen kijken en stelde die vast op 150 euro per computer. Voor veel scholen zal de rekening echter hoger uitvallen, omdat veel hardware die ouder dan drie jaar is niet goed met Windows 7 of nieuwer overweg kan en ook zal moeten worden vervangen. "De kosten voor scholen in deze gevallen kunnen in de tienduizenden tot honderdduizenden euro's lopen", concludeert het anti-virusbedrijf.

Reacties (49)
05-09-2013, 09:53 door Anoniem
Een ramp is iets dat je niet van tevoren aan ziet komen, of waar je je niet tegen kan beschermen. Het einde van XP zien we met z'n allen al jaren aankomen, en mag dus geen ramp veroorzaken. Doet dat het wel, dan is dat niet de oorzaak van XP, maar van een falend schoolbestuur...

Overigens kunnen scholen terecht bij Surfnet (als ik het goed heb) en tegen sterk gereduceerde prijzen licenties aanschaffen. De knakker die het vervolgens installeert kost toch niets - die krijgt hoe dan ook betaald...
05-09-2013, 09:53 door Anoniem
Imo is dit alleen maar goed, ik had zelf altijd de pest in dat ik op van die slome troep die ouder was dan ik.

Dat ze moeten upgraden is alleen maar beter voor ontwikkeling van scholieren op computer gebied.
05-09-2013, 09:59 door Anoniem
Stel je voor dat veel van die scholen en andere instellingen over stappen op open source software: weer een steek van Microsoft in eigen lijf.
05-09-2013, 10:03 door Anoniem
Lijkt me leuke niche om een drop-in replacement op basis van niet-redmond software te verkopen, wellicht met de bijbehorende ondersteuning. Budget: 100 euro per computer en geen nieuwe hardware nodig.
05-09-2013, 10:07 door Anoniem
Er bestaan ook alternatieven die wat betreft software licenties niets kosten, en waarbij een hardware upgrade niet nodig is. Linux, BSD, Chrome OS, ....
05-09-2013, 10:09 door Anoniem
Nou, lekker is dat zeg, daar gaat al het geld van de school.
Ook de hardware komt er inderdaad bij zoals daar staat. Windows 7 vraagt minimaal 1 GB RAM, maar 2 GB of hoger is aanbevolen, nou tel uit je winst!
Het schoolgeld zal ook daarom nu nog duurder zijn.
05-09-2013, 10:11 door fransdb
Tja, vendor lock-in he. Ook op de school van mijn dochter moeten alle computers worden vervangen. Hoe we dat gaan betalen.....? Mijn bijdrage is nul wanneer men weer voor een afgesloten systeem kiest.
05-09-2013, 10:12 door WhizzMan
Want ze wisten niet al minstens 3 jaar dat XP er uit zou gaan. Tijd zat om er wat aan te doen, dit hebben ze echt zelf veroorzaakt.
05-09-2013, 10:21 door fransdb
Door WhizzMan: Want ze wisten niet al minstens 3 jaar dat XP er uit zou gaan. Tijd zat om er wat aan te doen, dit hebben ze echt zelf veroorzaakt.
Ja, de professionele beheerder zou dat moeten weten. Vraag eens rond op straat, en je zult zien dat de meeste hiervan niet op de hoogte zijn.
05-09-2013, 10:24 door Anoniem
Hardware ouder dan drie jaar werkt heus ook wel onder win7. Je hoeft natuurlijk niet met een kloon pc-tje vol obscure hardware van zeven jaar oud af te komen...
en inderdaad, dit zat er al lang aan te komen.
Als de verwarmingsinstallatie kapot is moet je toch ook investeren in een nieuwe?

@ fransdb: veel geluk met het vinden van een netwerkbeheerder op een lagere/middelbare school die even een linux omgeving opzet.
05-09-2013, 10:26 door Anoniem
Daarnaast staat het los van Vendor-Lock-In, wanneer je van een ander OS de laatste versies gebruikt, zullen deze PC's ook wel verouderd zijn.

En tuurlijk kan je een oudere variant daarvan installeren, maar denk dat je dan dezelfde support hebt als Windows XP straks heeft.

Daarnaast ken ik niet alle situaties, maar wanneer er computers staan met Windows XP zonder Internet (wat ik vaak ook zie) zie ik het probleem niet voor deze computers.

Daarnaast ligt de beveiliging van de computer niet alleen bij het Operating Systeem.
05-09-2013, 10:26 door Mysterio
Wat een sensatie bericht zeg. Scholen en andere onderwijsinstellingen komen in aanmerking voor een goedkoopie Windows onderwijslicentie. Daarnaast kunnen ze vaak voor weinig afgeschreven hardware kopen (lees 4 jaar oud en prima voor Windows 7)

Waar het aan ontbreekt is visie op ICT.
05-09-2013, 10:31 door Anoniem
Door fransdb:
Door WhizzMan: Want ze wisten niet al minstens 3 jaar dat XP er uit zou gaan. Tijd zat om er wat aan te doen, dit hebben ze echt zelf veroorzaakt.
Ja, de professionele beheerder zou dat moeten weten. Vraag eens rond op straat, en je zult zien dat de meeste hiervan niet op de hoogte zijn.

Nou ik kom bij genoeg klanten waar de beheerder het wel weet maar waar ICT gezien word als hobby project en dus 0,0 investering is. Continu reageren op events.
05-09-2013, 10:31 door Anoniem
Dit is *het* moment voor een overstap naar Linux. Scheelt enorm in de kosten en de kinders leren op te groeien in een open ICT cultuur. Een onmisbare basis voor de toekomst.
05-09-2013, 10:36 door Anoniem
Door fransdb: Tja, vendor lock-in he. Ook op de school van mijn dochter moeten alle computers worden vervangen. Hoe we dat gaan betalen.....? Mijn bijdrage is nul wanneer men weer voor een afgesloten systeem kiest.

Vendor lock in? Die is er hier niet. Ze kunnen ook een lichte linux distro draaien als ze dat willen, hoeven ze aan de hardware niets te doen. Er is maar 1 leverancier met een echte vendor lock-in, Mac, maar het gaat hier over PC's met XP.

En waarom zou het 4 jaar oude win7 niet op 3 jaar oude PC's draaien? PC's op scholen zijn vaker traag maar dat ligt toch meestal aan het lokale netwerk.
05-09-2013, 10:38 door Anoniem
Door Mysterio: Wat een sensatie bericht zeg. Scholen en andere onderwijsinstellingen komen in aanmerking voor een goedkoopie Windows onderwijslicentie. Daarnaast kunnen ze vaak voor weinig afgeschreven hardware kopen (lees 4 jaar oud en prima voor Windows 7)

Waar het aan ontbreekt is visie op ICT.

Yup, en te veel laten leiden door de markting dudes.....
05-09-2013, 10:40 door Anoniem
Scholen zijn niet slim. Ooit van virtuele desktops gehoord? Oude hardware kan gewoon ingezet worden als (thin)client.
05-09-2013, 10:41 door Trancoded
Idd, zulke zaken hoor je zeker op orde te hebben, als je al niet weet als systeembeheerder dat Windows XP geen ondersteuning krijgt, dan zit je zeker niet op je plek hoor. Verdeel je dan wel updates ...
Normaliter moet er ieder jaar budget zijn voor zulke zaken, zet het opzij, plan een migratie, zulke is gewoon toe te wijzen aan de laksheid van de ambtenaren ...
05-09-2013, 10:43 door meinonA
Gratis Ubuntu er op. Kunnen die kinderen ook gelijk aan een fatsoenlijk OS wennen.
05-09-2013, 10:52 door Anoniem
Door WhizzMan: Want ze wisten niet al minstens 3 jaar dat XP er uit zou gaan. Tijd zat om er wat aan te doen, dit hebben ze echt zelf veroorzaakt.
Het gaat niet om tijd maar om geld. Je kunt het nog zo lang van te voren weten, als het betekent dat je de nog goed
werkende computers op de schroothoop moet gooien en opnieuw moet investeren in nieuwe computers dan blijft het
een probleem voor iedereen die een klein budget heeft.

Het is zelfs het beste om zo lang mogelijk te wachten, want hoe eerder je koopt hoe eerder je systeem weer verouderd
is en hoe eerder je je geld kwijt bent. Beter om er nog even rente van te trekken en ergens volgend jaar de systemen
te vervangen (zomervakantie 2014 lijkt me voor scholen een goed moment).
Nu even wachten betekent dat je Windows 8 kunt overslaan dus meteen weer minder upgrade stress.
05-09-2013, 10:59 door Trancoded
Door meinonA: Gratis Ubuntu er op. Kunnen die kinderen ook gelijk aan een fatsoenlijk OS wennen.
Alleen is het een hel om dit te managen als Sysadmin :)
05-09-2013, 11:07 door steve sh1t - Bijgewerkt: 05-09-2013, 11:31
Door Trancoded:
Door meinonA: Gratis Ubuntu er op. Kunnen die kinderen ook gelijk aan een fatsoenlijk OS wennen.
Alleen is het een hel om dit te managen als Sysadmin :)

Dit is weer een lekkere boosmaker op de vroege morgen! "een hel om te managen" sorry hoor, maar ik kom niet meer bij.

Scholen horen gewoon opensource te draaien (punt).
05-09-2013, 11:19 door Anoniem
Door steve sh1t:
Dit is weer een lekkere boosmaker op de vroege morgen! "een hel om te managen" sorry hoor, maar ik kom niet meer bij.
Misschien kun je beter uiteenzetten hoe de gecentraliseerd beheer faciliteiten in Ubuntu geregeld zijn en waarom dat
zo fijn werkt in vergelijking met Windows "group policy".
05-09-2013, 11:53 door Anoniem
Door steve sh1t:

Dit is weer een lekkere boosmaker op de vroege morgen! "een hel om te managen" sorry hoor, maar ik kom niet meer bij. Weet je wat pas hel is? Een feature toevoegen aan een spaghetti-code-bagger-project dat ooit is opgestart in het goedkope, hippe en kekke india.

Scholen horen gewoon opensource te draaien (punt).

Goede reactie Steve. Vooral ook omdat deze zo goed is onderbouwd, uitlegt waarom scholen vooral niet voor software moeten kiezen dat compatibel is met vrijwel alle software die men binnen een les omgeving gebruikt, goed te beheren valt etc.etc. Het is inderdaad iets waar vrijwel iedereen die duizenden systemen moet beheren, er moet voor zorgen dat de up-time vrijwel 100% moet zijn, iedere ochtend weer boos over wordt als hij/zij met lede ogen moet aanzien dat hij/zij nog steeds met Windows moet werken. Totaal onbegrijpelijk is dat. Nu ik jou reactie zo lees snap ik eindelijk mijn onderdrukte woede iedere morgen.

:-D
05-09-2013, 11:55 door D0rus - Bijgewerkt: 05-09-2013, 11:56
Wat een bullshit, de systeemeisen van windows 7 zijn helemaal [url=http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/products/system-requirements]niet zo hoog[/url].
Als u Windows 7 wilt installeren op uw computer, hebt u het volgende nodig:

1 gigahertz (GHz) of sneller 32-bit (x86) of 64-bit (x64) processor

1 gigabyte (GB) RAM (32-bits) of 2 GB RAM (64-bits)

16 GB beschikbare schijfruimte (32-bits) of 20 GB (64-bits)

Grafisch DirectX 9-apparaat met het stuurprogramma WDDM 1.0 of hoger
Tel daar nog eens 1gb bij op voor de XP compatibility mode.

Een [url=http://tweakers.net/reviews/962/2/tweakers-punt-net-best-buy-guide-editie-september-2008-basissysteem.html]5 jaar oude pc van 500 euro[/url] voldoet al ruimschoots aan deze eisen. Mogelijk kan het ook voor minder euro's of nog langer terug. Echter hoef je niet te verwachten dat een 5 jaar oude pc nog lang meegaat, dus daar zou ik maar niet op rekenen.

Natuurlijk kunnen er wel problemen zijn met incompatibel programma's, en de arbeidskosten van zo'n upgrade moet je ook niet onderschatten, maar het is onzin te roepen dat het probleem in de hardware zou zitten.
05-09-2013, 11:58 door Anoniem
Door fransdb:
Door WhizzMan: Want ze wisten niet al minstens 3 jaar dat XP er uit zou gaan. Tijd zat om er wat aan te doen, dit hebben ze echt zelf veroorzaakt.
Ja, de professionele beheerder zou dat moeten weten. Vraag eens rond op straat, en je zult zien dat de meeste hiervan niet op de hoogte zijn.

Bij de meeste scholen is de "systeembeheerder" eigenlijk Meester Henk die toevallig ook wel eens thuis wat met computers klooit. En bij middelbare scholen is dat vaak de docent van het vak informatiekunde (wat meestal een veredelde knoppencursus Microsoft Word is).
05-09-2013, 12:01 door joep da poope
De meeste schoolsoftware is gebaseerd op Windows. Ubuntu installeren werkt dan niet, dan heb je nog veel hogere kosten ivm software vervanging, opleiding van docenten e.d.
05-09-2013, 12:13 door steve sh1t - Bijgewerkt: 05-09-2013, 12:51
Door joep da poope: De meeste schoolsoftware is gebaseerd op Windows. Ubuntu installeren werkt dan niet, dan heb je nog veel hogere kosten ivm software vervanging, opleiding van docenten e.d.

Boosmaker numero twee!

0. Wat gebruiken mensen tegenwoordig voor software? Een browser en een OfficeSuite, dat wordt dan dus LibreOffice of GoogleDocs.
1. Linux is gratis.
2. Windows moet ook een keer vervangen worden en een release upgrade in Ubuntu werkt veel gebruiksvriendelijker dan in Windows.
3. ik heb de grootste n00bs en typmiepen zonder opleiding op Linux + Gnome zien werken.

Ps ik ben geen Windows-hater, want dankzij Steve en Bill sta ik nu waar ik nu sta. Het enige dat ik verwerp is Steve Jobs met zijn suffe hipster merk.

En dat is nu ook het erge dat er nu Steve Jobs Scholen in Nederland ontstaan (waar men kan afstuderen in Angrybirds e.d.) ipv "OpensourceScholen".
En zo wordt Nederland weer een stukje dommer :)
05-09-2013, 12:44 door donnerd
Ik vind het niet raar dat men op Windows werkt in het onderwijs omdat scholen moeten aansluiten op de werkvelden.
Hierdoor kunnen scholen NIET kiezen voor Linux varianten.
De enige OS'en blijven dus OS X of Windows.
Scholen kunnen niet zomaar overstappen omdat het onderwijs al meer dan 10 jaar met torenhoge bezuinigingen te kampen heeft.
Nu moeten leraren zelfs kinderen die eigenlijk in het speciaal onderwijs horen lesgeven.
05-09-2013, 13:05 door Anoniem
Fijn dat iedereen het eens is dat vervanging al had moeten gebeuren. Echter scholen zijn niet rijk bedeeld in budget en is altijd onvoldoende om alles ervan te doen (huisvesting, automatisering, boeken). Ze hebben dus keuzes gemaakt en gaan dus de rekening betalen voor de keuzes.

En ja ze hadden kunnen kiezen voor digitale boeken etc, maar blijkbaar heeft iedereen een dikke portemonnee en kan dus elk jaar vette duiten uitgeven.

En de eisen voor xp systeem is altijd nog minder dan windows 7 of 8. Bovendien blijft het dus niet bij computer, maar ook het complete netwerk moet er dan aan geloven.

Open source is leuk, maar onbruikbaar. Bijna iedereen gebruikt in het grote bedrijfsleven nog windows en office van microsoft. Je hoort op uitzondering dat er een andere keuze is gemaakt, maar men is dan weer later terug (München: Windows - Opensuse - Windows).
05-09-2013, 13:19 door Anoniem
Door steve sh1t:
Door joep da poope: De meeste schoolsoftware is gebaseerd op Windows. Ubuntu installeren werkt dan niet, dan heb je nog veel hogere kosten ivm software vervanging, opleiding van docenten e.d.

Boosmaker numero twee!

0. Wat gebruiken mensen tegenwoordig voor software? Een browser en een OfficeSuite, dat wordt dan dus LibreOffice of GoogleDocs.

Magister.
Zoek maar eens op "magister linux".
Dan weet je genoeg.
05-09-2013, 13:29 door Anoniem
Door donnerd: Ik vind het niet raar dat men op Windows werkt in het onderwijs omdat scholen moeten aansluiten op de werkvelden.
Hierdoor kunnen scholen NIET kiezen voor Linux varianten.
De enige OS'en blijven dus OS X of Windows.
Scholen kunnen niet zomaar overstappen omdat het onderwijs al meer dan 10 jaar met torenhoge bezuinigingen te kampen heeft.
Nu moeten leraren zelfs kinderen die eigenlijk in het speciaal onderwijs horen lesgeven.

Mijn ervaring met de basisschool van mijn dochter is dat de leerkrachten wel een cursus aangeboden kregen, maar die onzin niet nodig vonden. Ook zijn er vrij veel hobby programma's in het onderwijs die zwaar achterlopen op de huidige ontwikkelingen.

Er valt nog veel te onderwijzen bij de onderwijzers zelf. Gemekker over het einde van XP geeft alleen aan dat de huidige groep klagers niet verder komt dan een korte termijn visie.
05-09-2013, 13:57 door Anoniem
Door Anoniem: Fijn dat iedereen het eens is dat vervanging al had moeten gebeuren. Echter scholen zijn niet rijk bedeeld in budget en is altijd onvoldoende om alles ervan te doen (huisvesting, automatisering, boeken). Ze hebben dus keuzes gemaakt en gaan dus de rekening betalen voor de keuzes.
Ze hadden dus ook andere keuzes kunnen maken. Keuzes die ze niet "nu ineens" voor het blok stellen, wat ze al jaren aan hebben moeten zien komen. Dat er keuzes genaakt moeten worden is geen excuus dat er op grote schaal aantoonbaar slechte keuzes gemaakt zijn en worden.

Open source is leuk, maar onbruikbaar. Bijna iedereen gebruikt in het grote bedrijfsleven nog windows en office van microsoft.
Wat heeft het ene met het andere te maken? Open source is prima bruikbaar, tot op het punt dat mensen die niet beter weten er gewoon gebruik van kunnen maken zonder het door te hebben. Wat het bedrijfsleven doet hoort scholen verder worst te wezen, net als dat wat het ene bedrijf doet het andere worst zal wezen.

Als dat niet zo is dan onderwijzen ze de verkeerde dingen. Dat dit op grote schaal gebeurt levert dan ook de voorspelbare situatie op dat schoolverlaters wel vanalles onderwezen is maar dat ze absoluut niet zelfstandig hun eigen computer kunnen gebruiken voor algemeen rekenwerk, laat staan het ding onderhouden. Een beetje sociale media is alles wat er uitkomt, en dat heet dan "digital native" tegenwoordig.

Je hoort op uitzondering dat er een andere keuze is gemaakt, maar men is dan weer later terug (München: Windows - Opensuse - Windows).
Je praat hier bewijsbaar poep. LiMux loopt tegenwoordig lekker op schema, tevreden gebruikers, et cetera. Sterker, ze zijn de migratie langzamerhand aan het afronden.

LiMux heeft dan ook groots ingezet op het leveren van bruikbare diensten die de gebruikers nodig hebben of handig vinden, en dat ze dat dan via open source doen, ach, het zal de gebruikers verder worst wezen. Maar de ITers vinden het wel belangrijk want het geeft ze veel meer vrijheid en flexibiliteit die diensten precies als gewenst te leveren, voor lagere kosten. Die focus op functie, niet vorm, is wat het roepen van zowel "gebruik dan linux, duh!" als "gebruik dan windows, duh!" compleet vergeet.
05-09-2013, 14:42 door Wim ten Brink
Indioen scholen gaan overstappen naar Cloud-toepassingen dan zijn ze minder afhankelijk van een bepaald besturings-systeem. Met al het lesmateriaal in een wolkje hebben de leerlingen eigenlijk alleen maar een apparaat met ingebouwde web browser nodig. Chrome OS zou (bij wijze van spreken) al ruim voldoende zijn. Men zou dan allerlei soorten hardware en besturings-systemen kunnen ondersteunen en leerlingen zouden zelfs hun eigen iPad of Android tablet kunnen gebruiken. Of zelfs thuis vanaf hun eigen PC de lesstof gaan volgen.
Het probleem is ook niet dat de scholen niet willen overstappen naar de Cloud, maar dat veel fabrikanten van school-software dit eigenlijk willen tegenhouden omdat de overstap naar de Cloud hen veel geld kan kosten. Immers, zij moeten dan investeren in nieuwe technieken en maar hopen dat genoeg klanten met hen deze overstap willen maken.
Maar er is vast wel iemand hier die dat weet: hoeveel scholen hebben ondertussen al hun administratie en lespakketten in de Cloud zitten?
05-09-2013, 15:02 door N4ppy
Fijn al die (linux) techneuten die hier vanuit systeembeheer reageren.
Is er ook iemand die weet wat voor onderwijs ondersteunende software gebruikt wordt op scholen?

Kom deze tegen http://www.ambrasoft.nl/school/nieuws/schoolpakket/ambrasoft-gaat-volledig-online en die gaan online dus daar zou een chrome browser kunnen werken

"Waarom gaat AmbraSoft online?
De ontwikkeling van ICT is in de afgelopen jaren razendsnel gegaan. Van simpele spelletjes op diskettes naar complexe digitale methodes in het schoolnetwerk. Wij zien online software als de volgende logische stap. Software die niet meer op de server geïnstalleerd hoeft te worden, maar gewoon vanaf elke computer in uw netwerk te benaderen is. Met deze ontwikkeling is het Schoolpakket geen statische software, maar een dynamische leeromgeving die altijd aangevuld en uitgebreid kan worden. Uw leerlingen zullen zich ook uitstekend vermaken met online competities zoals Tafeltopper en Taaltopper! En u krijgt, als u wilt, zelfs adviezen van ons om het gebruik van het pakket nog meer te optimaliseren."

Ook online http://www.digibordopschool.nl/pagina/aardrijkskunde

http://www.zwijsen.nl/web/Voor-school/Agenda/Activiteit/De-mogelijkheden-van-het-digitale-lesgeven.htm

Zo te zien is er zat digitaal te doen.
05-09-2013, 15:31 door johanw
Door D0rus:Een 5 jaar oude pc van 500 euro voldoet al ruimschoots aan deze eisen. Mogelijk kan het ook voor minder euro's of nog langer terug. Echter hoef je niet te verwachten dat een 5 jaar oude pc nog lang meegaat, dus daar zou ik maar niet op rekenen.

Waarom niet? PC's gaan tegenwoordig, zeker op scholen die het niet al te breed hebben, mee tot ze kapot gaan. De snelheid is dan meestal nog voldoende. En als je windows 7 qua interface instelt op windows 2000 mode (classic) scheelt dat al een hoop omdat al die grafische trucs van Aero niet meer verwerkt hoeven te worden.
05-09-2013, 15:36 door johanw
Door Wim ten Brink:Het probleem is ook niet dat de scholen niet willen overstappen naar de Cloud, maar dat veel fabrikanten van school-software dit eigenlijk willen tegenhouden omdat de overstap naar de Cloud hen veel geld kan kosten.
Ik heb gewerkt bij een bedrijf dat schoolsoftware maakt en die vinden de cloud juist ideaal: alle gegevens staan bij hen, dat scheelt support (als een schoolbeheerder iets verprutst heeft hoeft er niemand heen te rijden) en het is een ideale vendor lock-in want overstappen (bij dit soort software zet men, als de klant voorheen een ander pakket gebruikte, de meeste databases van concurerende paketten bij een overstap om naar het eigen formaat) is er dan niet meer bij: de data is immers niet bereikbaar voor die concurrent en dumps worden alleen op papier of tegen extra kosten digitaal uitgeleverd.
05-09-2013, 15:53 door Anoniem
Door steve sh1t:
Door Trancoded:
Door meinonA: Gratis Ubuntu er op. Kunnen die kinderen ook gelijk aan een fatsoenlijk OS wennen.
Alleen is het een hel om dit te managen als Sysadmin :)

Dit is weer een lekkere boosmaker op de vroege morgen! "een hel om te managen" sorry hoor, maar ik kom niet meer bij.

Scholen horen gewoon opensource te draaien (punt).

Nu moet ik lachen, ja hoor met een beheerder dia al niet fatsoenlijk windows kan beheren.
05-09-2013, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem: Een ramp is iets dat je niet van tevoren aan ziet komen, of waar je je niet tegen kan beschermen. Het einde van XP zien we met z'n allen al jaren aankomen, en mag dus geen ramp veroorzaken. Doet dat het wel, dan is dat niet de oorzaak van XP, maar van een falend schoolbestuur...

Overigens kunnen scholen terecht bij Surfnet (als ik het goed heb) en tegen sterk gereduceerde prijzen licenties aanschaffen. De knakker die het vervolgens installeert kost toch niets - die krijgt hoe dan ook betaald...

Ik kan zeker begrijpen hoe je er over denkt. maar met de uitgeklede personeels bezetting van de scholen is het niet meer zelf te doen en moet er personeel ingehuurd gaan worden. ook die kosten worden niet mee gerekend.
05-09-2013, 16:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-09-2013, 17:16 door Anoniem
Nou hiero een systeempje die perfect is voor school en ze hebben er zat.

Model: DELL Optiplex 745 SFF
CPU: Intel Core2Duo E6300
RAM: 2GB (4Gb + €19)
HDD: 80GB
DRIVE: DVD/RW
Licensie: Windows Vista
Videocard Onboard
Soundcard Onboard
Netwerk Gbit Lan
USB 8 x 2.0

Voor maar €63
05-09-2013, 18:04 door Anoniem
Door Peter V.:
Tja, en voor Linux is de vraag of de overstap van scholen van Windows naar Linux wel aanbevelenswaardig is. Ik zie die overstap niet echt zitten omdat de kennis van Linux bij Windows-gebruikers weinig tot niets voorstelt
Dat geldt meestal ook voor de kennis van Windows!
Alleen het verschil is, men denkt dat men daar wat van weet.
De waarheid zie je als je leest hoe vaak bedrijven en particulieren gehacked worden omdat ze het beheer van
hun computer niet goed voor elkaar hebben.
05-09-2013, 20:33 door Anoniem
Door donnerd: Ik vind het niet raar dat men op Windows werkt in het onderwijs omdat scholen moeten aansluiten op de werkvelden.
Hierdoor kunnen scholen NIET kiezen voor Linux varianten.
Ik neem aan dat je met werkvelden bedoelt wat je in het bedrijfsleven tegenkomt. Weet jij hoe dat er over tien jaar uitziet? Wat men leerlingen bij zou moeten brengen is niet een specifieke versie van software van een specifieke leverancier, maar inzicht in wat een computer eigenlijk is, wat software eigenlijk is, wat een OS eigenlijk is, wat een netwerk eigenlijk is, enzovoorts.

En dan zal je zien dat een achterhaald mainframe dat met ponskaarten werkt of met domme terminals die aan dikke coax-kabels hangen, een hedendaagse tablet met touch-screen en draadloze communicatie, en een toekomstige weet-ik-veel-wat met snufjes die nog niemand bedacht heeft een gemeenschappelijke basis hebben die helemaal niet verandert. Een processor blijft instructies uitvoeren. Gehelen van die instructies die we programma's, applicaties of apps noemen blijven gegevens verwerken.

Dan zal je zien dat je op basis van willekeurig welke tekstverwerker kan uitleggen wat een tekstverwerker is, wat de kerntaken zijn die die uitvoert en hoe die zich verhouden tot technieken om teksten te structureren. Wat een spreadsheet is met zijn kerntaken en hoe je die goed inzet kan je met willekeurig welk tekstverwerkingsprogramma demonstreren. Enzovoorts. Dat is kennis die veel waardevoller en duurzamer is dan de nukken en grillen van een specifiek pakket onder de knie hebben. Dat is ook waardevol voor toekomstige werkgevers, laat die zelf maar investeren in het inwerken van hun werknemers in hoe zij het precies hun wereldje hebben ingericht.

Het gaat om de algemene principes. Als je leert om een woordenboek of een atlas te gebruiken is dat toch ook niet per se dezelfde uitgave die je later in je werk gebruikt? Ik vind de gedachte dat bij ICT opeens het curriculum op specifieke pakketten gericht moet zijn griezelig, dat is geen onderwijs in dienst van de gemeenschap maar onderwijs in dienst van de verkoopcijfers van multinationals.
05-09-2013, 21:26 door Patje-RedFan
Ik ken zelfs nog enkele mensen die XP hebben en waarvan automatische updates uit staan (nooit geen updates binnenhalen), mja dat moeten zij maar weten als ze geen updates willen.
05-09-2013, 23:10 door Anoniem
Ach, ja. Nog even en alles wordt ingehaald door tablets.
Is het jullie niet opgevallen dat Ipads agressief op de lagere schoolmarkt weggezet worden?
Zie oa http://www.nu.nl/tech/3555519/ipad-scholen-openen-deuren.html
06-09-2013, 00:56 door steve sh1t
Door Anoniem:
Door steve sh1t:
Door joep da poope: De meeste schoolsoftware is gebaseerd op Windows. Ubuntu installeren werkt dan niet, dan heb je nog veel hogere kosten ivm software vervanging, opleiding van docenten e.d.

Boosmaker numero twee!

0. Wat gebruiken mensen tegenwoordig voor software? Een browser en een OfficeSuite, dat wordt dan dus LibreOffice of GoogleDocs.

Magister.
Zoek maar eens op "magister linux".
Dan weet je genoeg.

Ik begrijp dus dat je Silverlight nodig hebt?
Ik kan hier eigenlijk maar één ding op zeggen: Nederland is failliet.

Ik ben het trouwens helemaal eens met "20:33 door Anoniem".
06-09-2013, 11:39 door Anoniem
Ik heb gewerkt bij een bedrijf dat schoolsoftware maakt en die vinden de cloud juist ideaal: alle gegevens staan bij hen, dat scheelt support (als een schoolbeheerder iets verprutst heeft hoeft er niemand heen te rijden) en het is een ideale vendor lock-in want overstappen (bij dit soort software zet men, als de klant voorheen een ander pakket gebruikte, de meeste databases van concurerende paketten bij een overstap om naar het eigen formaat) is er dan niet meer bij: de data is immers niet bereikbaar voor die concurrent en dumps worden alleen op papier of tegen extra kosten digitaal uitgeleverd.

Dit soort dingen zouden dus niet toegestaan moeten zijn voor scholen. Ze worden wel bekostigd met overheidsgeld en dan zou een lock-in uit den boze moeten zijn. Wat bedrijven doen moeten bedrijven weten, maar scholen zouden open source producten moeten gebruiken (de gehele overheid trouwens).
10-09-2013, 20:16 door Anoniem
Kant en klaar met 12 jaar oude hardware + een paar servers:
https://wiki.debian.org/DebianEdu/Welcome
of
http://www.edubuntu.org

:)
29-08-2014, 23:51 door Anoniem
Door fransdb: Tja, vendor lock-in he. Ook op de school van mijn dochter moeten alle computers worden vervangen. Hoe we dat gaan betalen.....? Mijn bijdrage is nul wanneer men weer voor een afgesloten systeem kiest.

Veel van de school software is behoorlijk oud en werkt alleen vanaf een Windows server of werkstation. Een Open Source oplossing is een mooi streven, maar alleen als de methodes die gebruikt worden ook beschikbaar zijn voor Linux of via het Internet. Het probleem van software via Internet (Software as a Service) is dat er jaarlijks een behoorlijke licentie betaald moet worden in plaats van een eenmalige licentie voor een pakket dat je zelf installeert. Dat is een enorme aanslag op het budget van een (basis)school.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.