image

Google wil inhoud e-mails blijven scannen

donderdag 5 september 2013, 12:20 door Redactie, 7 reacties

Google wil het recht behouden om de inhoud van e-mails van Gmailgebruikers te scannen, om zo advertenties te kunnen tonen, zo blijkt uit gerechtelijke documenten. De documenten werden gepubliceerd in voorbereiding op een federale hoorzitting die vandaag in San Jose zal plaatsvinden.

In mei had een groep Gmailgebruikers een "class action" rechtszaak tegen Google aangespannen, waarin werd gesteld dat Google op illegale wijze de inhoud van e-mails zou verkrijgen, waarmee het bedrijf de privacywetgeving van Californië en federale aftaprichtlijnen zou overtreden. Daarnaast zouden ook de e-mails van niet-Gmailgebruikers worden gelezen, terwijl die nooit met de voorwaarden van de zoekgigant akkoord zijn gegaan.

Criminaliseren

Google heeft een federale rechter nu gevraagd om de rechtszaak te laten vallen. "Alle gebruikers van e-mail moeten verwachten dat hun e-mails automatisch worden verwerkt", aldus de advocaten van Google. Die laten verder weten dat er nu wordt geprobeerd om een gewone bedrijfsactiviteit, die al sinds het begin onderdeel van Gmail is, te criminaliseren.

Reacties (7)
05-09-2013, 14:17 door schele
We doen het al jaren, dus het mag.

Wanneer komt er eens een wet die bedrijven verplicht een soort "executive sumary" van maximaal 1 pagina met hoofdpunten van de privacy policy op te nemen? Want dat "I accept these terms and conditions" obv de onleesbaarheid de grootste leugen op internet is weet iedereen toch wel...
05-09-2013, 15:01 door Acumen
Volgens mij heb je onder een steen geleefd als je niet op de hoogte bent van het feit dat GMail je mail scant en daar (onder andere) gericht op adverteert. Dus zelfs als je de voorwaarden blind geaccepteerd hebt (wat veel mensen uit luiheid of snelheid doen), had je het kunnen weten.

Dat "je" weigert vooraf na te denken geeft je geen recht achteraf te piepen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes, zo ook voor de keuze om gebruik te maken van diensten als Facebook, Google en andere ("gratis") diensten. Verder moeten we de plichten van Ouders niet vergeten. Opvoeden kost tijd en doet een beroep op je verantwoordelijkheid over je kinderen, ook dit behoort hiertoe. De gevolgen zijn voor kinderen mogelijk nog groter dan voor volwassen daar tegenwoordig soms embryo's al een Facebook account hebben en er "niets" meer verborgen blijft.

Resumé, je gaat akkoord met de voorwaarden en als je die niet leest is dat je eigen keuze. Een groter probleem is dat dit ook gebeurt met mail afkomstig van buiten GMail, of met foto's die door anderen geüpload naar welke social-media en identificeerbaar ge-tagged worden. Door deze slinkse truck komen zelfs de mensen die kiezen niet in de klauwen van deze dienstverleners te vallen, in de databases terug.

Dat je hier niet of nauwelijks controle over hebt, maakt dat het "zelfbeschikkingsrecht" hierdoor ondermijndt wordt. Het zou in mijn optiek een goede stap zijn als hier (internationaal) op wordt ingegrepen. Hoe goed dit te handhaven is staat hier buiten. Een eerste stap is het erkennen van de (internationale) wetten, ook op Internet.
05-09-2013, 15:17 door Anoniem
"Alle gebruikers van e-mail moeten verwachten dat hun e-mails automatisch worden verwerkt",

Uiteraard worden e-mails automatisch verwerkt. Er is geen postbode die met de hand de mailtjes gaat sorteren over de mailboxen. Maar er is een verschil tussen het automatisch verwerken om SPAM en virussen te stoppen en het oogsten van informatie over de inhoud t.b.v. commerciele doeleinden. Ieder bedrijf in Nederland mag wel die eerste acties doen, maar moet verder met z'n tengels van de inhoud van de mail afblijven, behoudens met goedkeuring van bevoegde instanties/personen. Het lijkt mij, dat Google die permissies niet heeft gehad. Het zetten van een vinkje bij de algemene voorwaarden is niet voldoende, aangezien voorwaarden die in strijd met de wet zijn, desondanks ongeldig zijn.
05-09-2013, 16:36 door Anoniem
Door Acumen:Dat "je" weigert vooraf na te denken geeft je geen recht achteraf te piepen.
Dat google maar vanalles in de algemene voorwaarden heeft gezet wil niet zeggen dat ze daar niet eens een keer voor op de vingers getikt gaan worden. Groot bedrijf, veel kleine tegenpartijen, niet moeilijk te zien dat zoiets een tijdje kan kosten.

Ik snap wel waar je vandaan komt hoor, maar het impliceert dat als het bedrijf maar groot genoeg is, het practisch onaantastbaar wordt omdat er altijd wel een procedurele truuk voor uitstel te vinden is, net zolang tot afstel. Lijkt me niet echt veel met "recht" van doen te hebben.

Enne, er is luid tegen geprotesteerd, maar google deed inderdaad precies of haar neus bloedde.


Een groter probleem is dat dit ook gebeurt met mail afkomstig van buiten GMail, of met foto's die door anderen geüpload naar welke social-media en identificeerbaar ge-tagged worden. Door deze slinkse truck komen zelfs de mensen die kiezen niet in de klauwen van deze dienstverleners te vallen, in de databases terug.
Volgens jouw logica zou je dan maar simpelweg niet naar gmail moeten sturen... en disclaimers onderaan je mail plakken dat er niet naar google doorgestuurd mag worden. Of wellicht zelfs je vrienden uitwisselen voor vrienden zonder facebookneigingen. Dan is het toch echt makkelijker om eerst eens over directe schade te praten, en pas als dat helemaal duidelijk is, de indirecte na te gaan. Want dat is veel nevelachtiger en dus lastiger. Voorlopig zelfs practisch onmogelijk.
05-09-2013, 16:42 door Anoniem
Wellicht leuk om in herinnering te brengen dat google vinden dat ze je secretaresse zijn, en dus je post mogen openen. Terwijl de meeste mensen veeleer denken dat google de rol van postbode vervult: Ze nemen je post aan en stoppen ze in een postvakje totdat je ze komt ophalen.

Reden temeer om dat met email en encryptie in de vingers te krijgen. Ondertussen een basisvaardigheid voor journalisten.
05-09-2013, 22:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-09-2013, 11:58 door Anoniem
Hoe denk je dat spam filters werken? Die lezen ook de inhoud van je email.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.