De aanwezigheid van spyware kwam aan het licht bij een controle van systeembeheerders van de school. Het tweetal van 17 en 18 jaar oud werd begin februari van dit jaar opgepakt. In eerste instantie was er sprake dat er drie docentenlaptops met spyware waren geïnfecteerd. Vanwege het grote aantal datadragers (29) nam het onderzoek veel tijd in beslag.
"Daarbij moet je denken aan laptops, computers, moderne rekenmachines, X-boxes en een serie USB-sticks", aldus een politiewoordvoerster eerder dit jaar tegenover het Noordhollands Dagblad.
De twee verdachten zouden ieder op twee computers software hebben geïnstalleerd. In een geval had de docent de laptop bij wijze van uitzondering kort uitgeleend. In een ander geval mocht een laptop gebruikt worden voor het afspelen van een presentatie. De andere twee betroffen laptops die voor algemeen gebruik benut werden.
Het viel docenten op dat de jongens voor vakken waar zij minder goed in waren ineens opvallend hoge cijfers haalden en dat een bijzonder antwoord uit een correctiemodel vrijwel letterlijk was overgenomen.
Het Openbaar Ministerie vervolgde de twee wegens computervredebreuk. Het OM meent dat dit aanzienlijk verder gaat dan het gebruiken van een spiekbriefje. "Verdachten hebben niet alleen gehackt maar ook gegevens gedownload. Ook hebben zij volgens het OM misbruik gemaakt van het vertrouwen van hun docenten. Datzelfde geldt voor vertrouwen dat toekomstige werkgevers moeten kunnen hebben in behaalde diploma's", aldus het OM.
Verder rekent de officier het ze aan dat zij, anders dan bij huisvredebreuk waarbij een bewoner zich bewust is van iemands aanwezigheid, lange tijd onopgemerkt hebben kunnen meekijken met een docent. Daarmee hebben ze een ernstige inbreuk op de privacy gemaakt. Gezien de lange periode meent de officier overigens dat geen sprake is van een impulsieve actie. Ook zijn ze niet uit zichzelf opgehouden maar pas toen het meekijken niet meer lukte.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.