Het nieuw wetsvoorstel van minister Opstelten voor flexibeler cameratoezicht, waardoor het veel makkelijker voor gemeenten wordt om camera's in te zetten, waaronder naast drones ook rijdende camera's en helmcamera's, is niet noodzakelijk noch proportioneel.
Dat stelt Privacy Barometer, een particulier initiatief dat de actuele stand van de politiek over privacy monitort, in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Aanstaande donderdag 12 september vindt er in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over drones. Minister Opstelten wil meer flexibiliteit voor het inzetten van camera's om toezicht te houden in gebieden waar overlast wordt ervaren.
Met de nieuwe regels bepaalt de burgemeester zelfstandig waar en wanneer een camera wordt geplaatst of gebruikt. Zo kan er worden besluiten om drones of rijdende camera's in te zetten. Toestemming van de gemeenteraad is daarbij niet meer nodig. Voor burgers wordt het verder moeilijker om bezwaar te maken, want een deel van de bezwaarprocedure verdwijnt.
"Minister Opstelten kan de noodzaak voor dit toenemende toezicht niet aantonen. Er is geen evaluatie die deze uitbreiding rechtvaardigt. Onder andere Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ede plaatsen onder de huidige wetgeving al tijdelijke en flexibele camera's voor een korte periode. Daarvoor is nieuwe wetgeving niet nodig", aldus Reinout Barth van Privacy Barometer.
Barth wijst ook naar evaluaties van Den Haag, Utrecht en Amsterdam, waaruit blijkt dat het sowieso niet duidelijk is wat cameratoezicht bijdraagt aan de veiligheid. Zo concludeerde de gemeente Amsterdam in een rapport uit 2011 dat cameratoezicht "...geen eenduidig effect [heeft] op objectieve/subjectieve veiligheid."
Het wetsvoorstel zou daarnaast een eenzijdige blik vanuit het overheidsapparaat verwoorden, terwijl het doel een betere leefbaarheid voor burgers betreft. "De overheid krijgt meer bevoegdheden en hoeft minder verantwoording af te leggen. De burger levert (grond)rechten en inspraak in. Wij roepen de Tweede Kamer op de rechten en de belangen van burgers meer bij het cameratoezicht te betrekken", besluit Privacy Barometer de brief.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.