image

Juridische vraag: iemand plaatst foto's van mij op internet

zaterdag 5 mei 2012, 08:41 door Arnoud Engelfriet, 9 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

Deze week een bezemwagen-editie van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag kort een vraag behandelt

Vraag: Iemand heeft teksten en foto's van mij gekopieerd naar een forum, en ze voorzien van negatieve en tendentieuze teksten over mij. Kan ik daar wat aan doen? Bijvoorbeeld met mijn auteursrecht?

Antwoord: In principe mag je geen teksten en foto's van een ander overnemen, want inderdaad rust daar auteursrecht op. Maar op dat principe gelden uitzonderingen, in dit geval het citaatrecht. Je mag teksten en foto's overnemen als dat noodzakelijk (dus onvermijdelijk) is voor het onderbouwen van je eigen meningsuiting.

Op grond van de vrije meningsuiting mag men veel zeggen, ook negatieve feiten en opinies. Er geldt namelijk dat niet alles dat negatief is, automatisch smaad is. Als er een maatschappelijk belang is (bijvoorbeeld een vermoeden van oplichting of ander dubieus handelen) dan mag daarover worden geschreven, ook in negatieve zin en ook zonder wederhoor naar de betrokken persoon.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (9)
05-05-2012, 10:17 door WhizzMan
Als je herkenbaar als persoon op die foto's staat kan je nog wel portretrecht laten gelden en ze op basis daarvan laten verwijderen. Als de persoon die ze geplaatst heeft kan je het nog bij de forumbeheerders vragen. Als die allemaal weigeren kan je het bij de ISP proberen die het forum host. Lukt dat niet, dan kan je eventueel in een kort geding gaan eisen dat die foto's verwijderd worden. Dit is allemaal burgerlijk recht, dus bij de politie kan je hier niet voor terecht.
05-05-2012, 10:29 door Anoniem
Portretrecht geldt niet automatisch als je herkenbaar op de foto staat.
05-05-2012, 12:29 door Anoniem
Portretrecht heeft bij mijn weten alleen betrekking op publicatie van foto's of andere afbeeldingen, niet op het opnieuw openbaar maken of kopiëren van al rechtmatig gepubliceerde foto's; daarvoor is het auteursrecht.
05-05-2012, 20:41 door Anoniem
Portretrecht geld van degene waarvan het portret gemaakt is. Voor publicatie is altijd toestemming nodig
van degene waarvan de foto is gemaakt.
Auteursrecht is van degene die het portret heeft gemaakt. De fotograaf heeft het eigendomsrecht op de foto.

Dan is er zoiets als journalistieke vrijheid. Via herkenbare kanalen mogen foto's en meningen verwoord
worden. Facebook, Hyve's of een privé website behoren niet tot die kanalen. In de wet staat dit niet direct
verwoord, maar door rechters wordt het wel als zo uitgevoerd.

Wat je kunt doen is aangifte bij de politie wegens smaad.
06-05-2012, 08:33 door golem
Misschien eerst eens contact opnemen met de beheerder van dat forum om het
te laten verwijderen en de poster te laten bannen ?
06-05-2012, 10:51 door Arnoud Engelfriet
Portretrecht kán een reden zijn om foto's te laten verwijderen, maar het is geen automatisme. Ook portretrecht kan opzij worden gezet via de vrijheid van meningsuiting. Het is niet zo dat "altijd toestemming nodig is", de wet eist dat er een "redelijk belang" is dat tegen publicatie pleit. En dan moet je dus afwegen hoe groot de privacy weegt en hoe groot het nieuwsbelang.

En @Anoniem 20:41 dat is echt onzin over Facebook, Hyves etcetera. De vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen, nadrukkelijk óók voor privépersonen die wat roepen op internet. Zie het HR arrest Van Gasteren/Hemelrijk, over een particuliere website. http://www.kvdl.nl/KVdL/nl-NL/_main/Nieuws/Nieuwsbrief/Nieuwsbrief+februari+2008/Hoge+Raad_Media/default.htm
08-05-2012, 11:21 door Anoniem
Ik vraag me af hoe het zit met cartoons van foto's. Je ziet vaak karikaturen of een foto omgevormd tot cartoon (zoals op ons forum. Rust hier ook het portretrecht dan op?
08-05-2012, 11:56 door Arnoud Engelfriet
Ja, ook een cartoon of tekening is een portret en ook daarop kan het portretrecht worden uitgeoefend. Ook daar moet er een redelijk belang zijn, en bij een spotprent zul je dus vaak privacy versus nieuwswaarde (entertainmentwaarde) moeten afwegen.
17-06-2012, 23:23 door Anoniem
Op de keper beschouwd is het natuurlijk belangrijk wat wettelijk gezien wel en niet mag. Ikzelf heb er steeds meer moeite mee dat ik op allerlei gelegenheden in en buiten de prive-sfeer digitaal vereeuwigd wordt.
Het is mijn vrije tijd en het is toch te gek dat iedereen met een mobiel met een camera tot een professional met een camera ongevraagd foto's van me kan nemen en publiceren onder het motto, het was zo gezellig of het is voor m'n eigen herinnering.

Het lijkt me dat het tijd wordt voor een deurbeleid met duidelijke regels.

Is daar kans op?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.