Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Deze week een bezemwagen-editie van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag kort een vraag behandelt
Vraag: Iemand heeft teksten en foto's van mij gekopieerd naar een forum, en ze voorzien van negatieve en tendentieuze teksten over mij. Kan ik daar wat aan doen? Bijvoorbeeld met mijn auteursrecht?
Antwoord: In principe mag je geen teksten en foto's van een ander overnemen, want inderdaad rust daar auteursrecht op. Maar op dat principe gelden uitzonderingen, in dit geval het citaatrecht. Je mag teksten en foto's overnemen als dat noodzakelijk (dus onvermijdelijk) is voor het onderbouwen van je eigen meningsuiting.
Op grond van de vrije meningsuiting mag men veel zeggen, ook negatieve feiten en opinies. Er geldt namelijk dat niet alles dat negatief is, automatisch smaad is. Als er een maatschappelijk belang is (bijvoorbeeld een vermoeden van oplichting of ander dubieus handelen) dan mag daarover worden geschreven, ook in negatieve zin en ook zonder wederhoor naar de betrokken persoon.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.