Eigenaren van een Android-smartphone of tablet die een verouderde versie van het mobiele besturingssysteem draaien worden zwaarder geraakt door malware dan toestellen die up-to-date zijn. Dat stelt het Roemeense anti-virusbedrijf BitDefender in het eerste kwartaalrapport van dit jaar. Het aantal besmette apps groeide de eerste drie maanden van 2012 sterk. Het gaat dan vooral om apps die de privacy van gebruikers schenden en gegevens stelen.
Vertrouwelijke gegevens waren dan ook het belangrijkste doelwit begin 2012. "Ontwikkelaars van malware blijven nieuwe manieren ontwerpen om discreet toegang te krijgen tot belangrijke informatie en deze door te zenden via servers die door de aanvaller gecontroleerd worden", is in het rapport te lezen.
Kwaadaardige applicaties werden vaak verspreid via herverpakte applicaties die malware bevatten en op onofficiële marktplaatsen worden aangeboden.
Malware
Toch speelt ook malware die verbonden is met het 'rooten' van apparaten via exploits voor het besturingssysteem een sleutelrol. Dit is namelijk het tweede meest ‘efficiënte’ verspreidingsmiddel van malware. "Dit proces laat gebruikers toe om de restricties die opgelegd worden door de provider of fabrikant te omzeilen, maar verhoogt tevens de kracht en efficiëntie van trojan aanvallen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de integriteit van het apparaat en de gegevens die erop staan", aldus de virusbestrijder.
China, Rusland en Frankrijk tellen het grootste aantal gebruikers van smartphones die door malware geïnfecteerd werden. Deze cijfers kunnen wijzen op een groter aantal gehackte applicaties met kwaadaardige code, net als een hogere penetratiegraad van smartphones in deze landen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.