De overheid zal volgend jaar aan een zichtbare rechtshandhaving op het internet blijven werken, waarbij "de harde aanpak van hackers tot digitale bankrovers" onverminderd wordt voortgezet. Dat staat in de Rijksbegroting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie die gisteren werd gepresenteerd.
"Doel is om door middel van concrete acties helder te maken dat Nederland het recht ook handhaaft op het internet. Hier moeten burgers op kunnen vertrouwen", aldus het ministerie. Naast het aanpakken van cybercriminelen, digitale bankrovers en hackers, wordt ook het ontmantelen van criminele infrastructuren zoals het neerhalen van complete botnets genoemd.
"Internationalisering en technologische ontwikkelingen vragen in toenemende mate om een nieuwe aanpak van veiligheidsproblemen. Om fenomenen als cybersecurity, cybercrime, terrorisme en radicalisering effectief te kunnen aanpakken, is een netwerkgerichte aanpak noodzakelijk", aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Door een capaciteitsuitbreiding moeten er volgend jaar 20 High Tech Crime opsporingsonderzoeken plaatsvinden, ten opzichte van vijftien onderzoeken in 2013 en tien onderzoeken in 2012. Zo wordt de ICT-Response Board van de huidige twintig cyberexperts uitgebreid naar zestig in 2014 en wordt de private deelname aan het Nationaal Cyber Security Center geïntensiveerd. Ook vinden in 2014 de onderhandelingen en implementatie plaats van de EU-richtlijn over netwerk- en informatiebeveiliging.
Daarnaast is er een uitbreiding van opsporingsbevoegdheden voorzien middels de Wet Computercriminaliteit III. Binnen de politie wordt in 2014 verder gewerkt aan het verder inrichten van intelligence, kennis en expertise op het gebied van cybercrime, ten behoeve van de standaardisering, uniformering en professionalisering van de Digitale Expertise binnen de Nederlandse politie, aldus de begroting.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.