De best presterende virusscanners en security suites zijn nog altijd betaald, zo blijkt uit een test van 26 verschillende anti-virusoplossingen voor Windows 7. De beveiligingspakketten werden door het Duitse testorgaan AV-Test vergeleken op bescherming, bruikbaarheid en prestaties.
In totaal konden de 26 virusscanners voor elke categorie 6 punten scoren, oftewel 18 punten in totaal. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van malware uit de laatste vier weken.
De 'Performance' test bestond uit de impact van de virusscanner op de werking van de computer, bijvoorbeeld bij het bezoeken van websites, het downloaden, installeren en draaien van software en het kopiëren van data. Als laatste werd de bruikbaarheid beoordeeld, zoals het onterecht waarschuwen voor legitieme software en websites.
Om door AV-Test gecertificeerd te worden moesten de virusscanners minimaal 10 punten scoren en 1 punt in elke categorie halen. Microsoft Security Essentials komt met een totaalscore van 9,5 als slechtste uit de bus. Het krijgt zowel een onvoldoende omdat het niet de 10 punten haalt en op het gebied van bescherming slechts een 0,5 scoort.
Bitdefender is met 17,5 punten wederom de beste virusscanner op Windows 7, gevolgd door Kaspersky Internet Security en Symantec Norton Internet Security met elk 17 punten. Van de gratis virusscanners komt 360 Internet Security van het Chinese anti-virusbedrijf Qihoo met 15,5 punten als beste uit de bus.
Wordt er naar detectie gekeken dan zet Microsoft Security Essentials met een 0,5 de laagste score neer. Dit is een verbetering ten opzichte van de vorige test, toen er geen punten werden gescoord. Ook AhnLab (1,5) Check Point (2), K7TotalSecurity (2), Kingsoft (2,5) en Webroot (2,5) zetten een lage score neer als het om de detectie van malware gaat.
De lage score wordt veroorzaakt door de slechte detectie van zero-day malware. Gemiddeld weten alle geteste virusscanners 91% van dit soort malware te detecteren, maar deze producten zitten hieronder. Microsoft hield in augustus slechts 71% tegen. BitDefender, BullGuard, Comodo, F-Secure en G Data halen de volle 6 punten.
Naast de detectie van malware werd ook naar de impact van de virusscanner op het systeem gekeken. Het gaat dan om zaken als het bezoeken van websites, downloaden van software, installeren en uitvoeren van programma's en het kopiëren van gegevens. Webroot en Symantec weten op dit terrein als enige 6 punten te scoren, terwijl Symantec in het verleden nog vaak een naam had dat het systemen zou vertragen.
Bij het laatste onderdeel van de test werd naar het aantal 'false positives' gekeken, het onterecht blokkeren van legitieme websites en bestanden omdat ze met malware besmet zouden zijn, terwijl dit niet het geval is. Avast, Bitdefender, CheckPoint, ESET, Kaspersky, Kingsoft, McAfee, Qihoo en Tencent scoren hier 6 punten. Security Essentials komt niet verder dan 4 punten, wat opmerkelijk is. Microsoft scoort over het algemeen nagenoeg foutloos als het om false positives gaat. Hieronder de einduitslag.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.