Nederland maakt zich hard voor een bestuursmodel voor internet om zo digitale dreigingen tegen te gaan. Dat staat in de toelichting van de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn digitale dreigingen één van de grootste nieuwe gevaren voor Nederland.
Het onderwerp verdient daarom een volwaardige plaats in het buitenlands beleid, aldus de toelichting. "Van hackers op zoek naar persoonlijke informatie, spionnen die staatsgeheimen willen stelen en terroristen die ons dagelijks leven willen ontregelen. Om cyber security te garanderen zijn goede internationale afspraken nodig."
Naast de ontwikkeling van een "gedeeld begrippenkader" en "vertrouwenwekkende maatregelen" streeft Nederland ook naar een betere preventie van cybercrime, cyberspionage en digitale oorlogsvoering. Zo wordt verdere ratificering en wereldwijde toepassing van het Cybercrimeverdrag (Verdrag van Boedapest) nagestreefd.
Daarnaast wordt er in de toelichting ook gepleit voor een bestuursmodel voor internet waarin overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een plaats hebben. Hoe dit model precies moet bijdragen aan het bestrijden en voorkomen van digitale dreigingen staat niet vermeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.