Om Europese internetgebruikers weer vertrouwen in internet te geven en angst voor surveillance weg te nemen, moet Europa op één privacywet inzetten, aldus Eurocommissaris voor Justitie Vivianne Redding tijdens een speech deze week in Brussel.
Ze reageerde op de recente stroom van onthullingen over de spionagepraktijken van verschillende inlichtingendiensten. "Door al deze onthullingen is het vertrouwen verloren gegaan. Ze zijn met name schadelijk voor de digitale economie, omdat ze betrekking hebben op de bedrijven van wie de diensten dagelijks gebruiken."
Om de digitale economie te laten groeien moet volgens Redding als eerste het vertrouwen van de Europese consument worden hersteld. Dat moet worden gedaan via één sterke databeschermingswetgeving, die stelt dat niet-Europese bedrijven die producten en diensten aan Europese consumenten aanbieden, zich volledig aan de Europese databeschermingswetgeving moeten houden. Dit geldt vanaf het moment dat de gegevens worden verzameld totdat ze worden verwijderd.
Daarnaast bevat de wetgeving ook regels voor het verplaatsen van gegevens van een Europese server naar een Amerikaanse server, omdat ze daar binnen het bereik van de NSA vallen, aldus Redding. Verder geven de regels meer ruimte om harder tegen overtreders op te treden. Die kunnen straks een boete van 2% van hun wereldwijde omzet krijgen.
Als laatste bevat de wetgeving duidelijke regels over de verplichtingen en verantwoordelijkheden van cloudaanbieders, die op grote schaal gegevens verwerken. "Zoals PRISM heeft aangetoond, zijn zij een manier voor diegenen die toegang tot gegevens willen", ging de Eurocommissaris verder. "Samengevat, als de gegevens in de EU worden verzameld kan de EU waarborgen instellen. De databeschermingswetgeving is het antwoord van de Unie op de angst voor surveillance. Het is het antwoord op de indruk dat er niets aan te doen is."
Redding merkte verder op dat de huidige databeschermingswetgevingen binnen de verschillende EU-landen te bureaucratisch van aard zijn en ze tot één enkele verzameling van regels moeten worden vereenvoudigd die voor de gehele Unie geldt. Zo is de Duitse databeschermingswetgeving 60 pagina's lang. Al die wetgevingen moeten door één Europese privacywet worden vervangen. "Eén continent, één wet", aldus de eurocommissaris.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.