image

Mensenrechtenorganisaties doelwit cyberspionage

woensdag 16 mei 2012, 11:58 door Redactie, 3 reacties

De afgelopen maanden zijn verschillende websites van mensenrechtenorganisaties en NGO's gehackt, wat onderdeel van een omvangrijke cyberspionagecampagne is. Onlangs werd bekend dat aanvallers malware op de Britse website van Amnesty International hadden geplaatst. Gebruikers met verouderde versies van Java en Flash Player werden automatisch geïnfecteerd. Volgens non-profit onderzoeksgroep Shadowserver Foundation gaat het hier om zeer gerichte aanvallen.

Het is de aanvallers namelijk niet te doen om zoveel mogelijk mensen te infecteren, maar om op de computers van bepaalde bezoekers in te breken. In sommige gevallen worden daar ook zero-day kwetsbaarheden voor ingezet. "De afgelopen maanden hebben we continu zero-day kwetsbaarheden gezien die in het wild werden ontdekt nadat ze voor cyberspionage waren ingezet", aldus Shadowserver Foundation.

Aanvallen
Tegen de tijd dat een update verschijnt wordt het lek al weken en soms maanden misbruikt om computers te infecteren. Het gaat onder andere om websites van Amnesty International Hong Kong, Center for Defense Information (CDI), Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het International Institute for Counter-Terrorism (ICT).

De aanvallers die achter deze aanvallen zitten zouden eerder ook de websites van het Amerikaanse onderzoekscentrum in Egypte, Institute for National Security Studies (INSS) en het Centrum voor Europese Beleidsstudies hebben aangevallen.

Advies
Shadowserver Foundation adviseert om updates zo snel als mogelijk te installeren, de meest recente versie van het besturingssysteem te gebruiken, overstappen naar een 64-bit platform en het uitrollen van Microsoft’s Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET). "Cyberspionage is geen verzonnen probleem en zal niet op korte termijn verdwijnen", zo waarschuwt de organisatie.

Met dank aan Michael voor de tip

Reacties (3)
16-05-2012, 12:07 door Anoniem
Wederom graag gedaan redactie ! :P

[admin] En wederom bedankt :) [/admin]
16-05-2012, 16:56 door Anoniem
Mensenrechtenorganisaties zijn al doelwit zolang ze er zijn. Eerst nog het edele handwerk (inflitreren, informanten), sinds een jaar of 8 doen ze het met malware.

De aanbevelingen zijn dan wel erg mager. Updates installeren helpt in sommige gevallen, maar juist deze targeted attacks gebruiken onbekende exploits. EMET is ook maar een klein deel van de oplossing. Je moet zorgen dat de basisveiligheid van je systemen beter wordt door maatregelen te nemen die het bijna onmogelijk maken om iets te doen, ook al is er ingebroken. Hardenen is uit de mode geraakt, maar het is feitelijk de beste manier om de beveiliging te verbeteren tegen dergelijke aanvallen.
17-05-2012, 14:03 door Anoniem
Wat heeft Microsoft toch met dat woord "experience" dat ze overal injecteren? Is EMET echt gereedschap dat werkelijk iets doet of een stukje schijnwerkelijkheid dat mensen een lekker gevoel moet geven? Het doet sterk denken aan een gemeente die na aanhoudende klachten over een onveilige plek besluit het veiligheidgevoel te verbeteren in plaats van de veiligheid. Het is maar een term, natuurlijk, en wat voor naam ze aan een tool geven zegt niets over hoe die geïmplementeerd is, maar spelen ze nou echt nooit bullshitbingo in dat bedrijf? Horen ze zelf niet wat ze impliceren met dat soort taal?

Sorry voor deze off-topic-uitbarsting, maar ik ben een beetje overgevoelig geworden door een overmatige blootstelling aan dat wollige woord ;-).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.