image

200.000 Nederlanders slachtoffer van skimming en phishing

maandag 7 oktober 2013, 11:16 door Redactie, 5 reacties

Vorig jaar werden ruim 200.000 Nederlanders slachtoffer van ID-fraude via een pinautomaat of via het internet. Het gaat dan om het kopiëren van een bankpas bij een pinautomaat of het achterhalen van betalingsinformatie via het internet, bijvoorbeeld via een gehackte computer of phishingsite.

Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Het leeuwendeel van de slachtoffers maakt hiervan melding bij de bank, een klein deel ook bij de politie. Hoger opgeleiden worden hier twee keer zo vaak slachtoffer van dan lager opgeleiden, en 25- tot 65-jarigen meer dan jongeren en ouderen.

Skimming

Zeven op de tien slachtoffers van identiteitsfraude in 2012 had te maken met skimming. "Phishing en pharming komen dus beduidend minder voor", aldus het CBS. Eerder bleek al uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken dat in de tweede helft van 2012 en eerste helft van 2013 skimming meer schade veroorzaakte dan fraude met internetbankieren.

De fraude vond acht op de tien keer in Nederland plaats. In één op de tien gevallen gebeurde de fraude terwijl het slachtoffer in het buitenland een betaalpas, creditcard of het internet gebruikte. Bij de overige 10 procent is niet bekend waar de fraude plaatsvond.

Aangifte

Negen op de tien slachtoffers van skimming of phishing maakt hiervan melding. Dat doen ze vooral bij de bank of een andere financiële instelling. Minder dan 20 procent heeft de fraude in 2012 gemeld bij de politie. De meldingsbereidheid is onder ouderen meestal iets hoger dan onder jongeren.

Image

Reacties (5)
07-10-2013, 11:23 door schele
Tja, cijfers zijn cijfers, maar ik heb eigenlijk wat moeite om te geloven dat skimming meer dan dubbel zo veel voorkomt als phishing?

En dan die nuance: hoger opgeleiden dubbel zo vaak. Hoe weten ze dat uberhaupt, politie noteert mijn opleidingsniveau niet als ik aangifte doe, en een bank heeft dat ook niet zomaar.
07-10-2013, 11:43 door Anoniem
"En dan die nuance: hoger opgeleiden dubbel zo vaak. Hoe weten ze dat uberhaupt, politie noteert mijn opleidingsniveau niet als ik aangifte doe, en een bank heeft dat ook niet zomaar."

Da's simpel. Je vraagt mensen in een enquete of ze slachtoffer zijn geweest van identiteitsfraude, en in dezelfde vragenlijst informeer je ook naar de gevolgde opleiding. Daar heb je de politie toch niet voor nodig. Zoals je in het artikel kunt lezen had een groot deel van de slachtoffers ook geen aangifte gedaan bij de politie.
07-10-2013, 13:17 door steve sh1t
Door schele:
En dan die nuance: hoger opgeleiden dubbel zo vaak. Hoe weten ze dat uberhaupt, politie noteert mijn opleidingsniveau niet als ik aangifte doe, en een bank heeft dat ook niet zomaar.

Dat weet men dankzij: social media.
07-10-2013, 14:17 door Briolet
Door schele: Tja, cijfers zijn cijfers, ....En dan die nuance: hoger opgeleiden dubbel zo vaak.

Ja, dat is ook een niets zeggend getal, ervan uitgaande dat dat getal klopt. want als je het opleidingsniveau uit de social media moet halen zal het vast wel dubieus zijn.

Komt het bij hoog opgeleiden dubbel zo vaak voor omdat ze gewoon 2x zoveel pinbetalingen doen, of omdat ze veel minder alert zijn op skimming? Als dat eerste de reden is, is het nml. non-informatie in zo'n grafiek.
07-10-2013, 17:18 door schele
Voor zover ik weet zijn cijfers van het CBS niet gebaseerd op enquetes heren (en dames?) en ik zie ook nergens staan dat er een enquete over is uitgevoerd. Dus heel die statistiek over hogeropgeleiden kan ik nog steeds niet plaatsen, en dat is wat ik zo vaak mis bij dit soort cijfers, een beetje duiding. Is het nu zo moeilijk als iemand lukraak cijfers de wereld in knalt daar even over na te denken?

Daarnaast staat er in een link die verwijst naar cijfers ook net dat skimming sinds invoering van de EMV chip ieder kwartaal met bijna de helft afneemt, 2013 gaat dus een volstrekt ander beeld laten zien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.