De IT-infrastructuur die nu door iedereen wordt gebruikt is nooit met beveiliging of privacy in het achterhoofd ontwikkeld, waardoor software op allerlei manieren onze persoonlijke gegevens probeert te plunderen. Dat stelt Bart Jacobs, hoogleraar Software Security en Correctness tegen Surf Magazine.
De meeste gebruikers gaan volgens hem achteloos om met hun privacy en de aantasting daarvan. Als voorbeeld geeft Jacobs de app van Nu.nl, die precies wil weten wie de gebruiker is en waar die zich bevindt. "Ik vind dat absurd. Maar zonder akkoord te geven tijdens de installatie kun je die app niet gebruiken." Veel gebruikers geven deze toestemming echter zonder daarbij stil te staan en dat is wel degelijk erg, merkt de hoogleraar op.
"Omdat nu.nl er niets mee te maken heeft waar je uithangt, of je naar de hoeren gaat of naar een abortuskliniek. Ik vind het merkwaardig dat het besef dat dat erg is volkomen verloren is gegaan. Het interesseert veel mensen niets. We begrijpen de waarde van onze digitale informatie niet."
Als het gaat om privacy of functionaliteit is het privacy dat het altijd aflegt, gaat Jacobs verder. Als hij bij de Chinese geheime dienst zou werken zou hij het wel weten. "Dan ontwikkelde ik een spelletje als Angry Birds. Je zit dan in no time bij honderden miljoenen mensen op de smartphone, die allemaal op OK hebben geklikt dat je hun adresboek mag leegzuigen."
Internetgebruikers die hun privacy willen beschermen krijgen van Jacobs het advies om zo min mogelijk van hun identiteit prijs te geven. In de meeste gevallen is het namelijk niet belangrijk voor een website of bedrijf om te weten wie de gebruikers is, maar wat zijn attributen zijn. Zo is het voor een slijterij voldoende om te weten of iemand ouder is dan achttien jaar.,/p>
Aan de techniek zal het echter niet liggen, omdat het technisch allemaal al mogelijk is. Voordat er een privacyvriendelijk systeem kan worden ingevoerd zijn echter verschillende voorwaarden vereist. "Allereerst heb je natuurlijk een ict-infrastructuur nodig die je helpt je privacy te beschermen, in plaats van een omgeving die je gegevens plundert. Als je er systematisch over nadenkt is het volkomen logisch om te werken met attributen."
Volgens Jacobs zijn de businessmodellen van veel bedrijven zoals Google en Facebook erop gebaseerd dat ze zoveel mogelijk informatie over de gebruiker verzamelen. Deze bedrijven zitten dan ook niet op privacyvriendelijke systemen te wachten. Jacobs pleit dan ook voor een sterke partij die dit gaat afdwingen, zoals de overheid.
Brechtje de Leij, senior productmanager bij Mobile Sanoma, laat op haar Google Plus-pagina weten dat de uitspraken van Jacobs over de Nu.nl app niet kloppen. De hoogleraar gebruikte de app ook al tijdens zijn TedX talk als voorbeeld, waar hij de gevraagde permissies hekelde. "Bij de Android app van NU.nl staat inderdaad in het machtigingsvenster 'locatie' vermeld. We leggen uiteraard netjes in de store tekst uit waarom dat hier staat. Bij installatie doet de NU.nl app hier alleen niets mee", merkt De Leij op.
Door locatie niet op het machtigingsscherm te vermelden kan Sanoma later nooit locatiegegevens verwerken. Iets wat alleen met expliciete toestemming van de gebruiker plaatsvindt, stelt De Leij. "Het is dus een technische noodzaak het hier al te vermelden, om er later na de expliciete toestemming van de gebruiker iets mee te kúnnen doen." Gebruikers die de app downloaden zouden daarmee nog geen toestemming hebben gegeven voor het delen van de locatie.
Dit zou alleen bij Android spelen. Vorig jaar werd de app voor iOS nog aangepast waarbij er geen gebruik meer werd gemaakt van het UDID van het apparaat, iets wat eerst wel het geval was. Volgens De Leij werd het UDID vroeger altijd standaard gebruikt in apps. Nu.nl zou er echter geen profiel mee hebben opgebouwd nog iets van email of adresgegevens van de gebruiker weten.
De Leij herkent zich dan ook niet in het beeld dat er slordig met de privacy van gebruikers wordt omgesprongen. "De NU.nl app is een app die meer dan alle andere apps uiterst zorgvuldig met je gegevens omspringt. Ik zou ons zelfs als 'beste jongetje van de app klas' willen bestempelen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.