image

Minister wil kinderlokkers op internet aanpakken

dinsdag 8 oktober 2002, 20:47 door Redactie, 2 reacties

Minister Donner van Justitie wil seksueel misbruik van kinderen via internet tegengaan. Hij denkt daarbij aan technische voorzieningen in chatprogramma's waarmee de aanbieder van dat programma wordt gealarmeerd en kan ingrijpen als het met een chatcontact de foute kant opgaat. (NU.nl)

Reacties (2)
08-10-2002, 21:05 door Anoniem
Ik zou willen dat ze kindermisbruik in het echt tegen zouden gaan. Dat zou pas stemmen opleveren!!
08-10-2002, 21:28 door Virtal Technologies
Dat is een zeer nobel doel waar de Europese Commissie tevens terecht zeer naar streeft.
Het probleem is de algemene anonimiteit op internet. Men kan immers gegevens ,,faken'' en ongebreiteld accounts aanmaken zonder dat dit door derden noemenswaardig te controleren zou zijn.
Daarin zit het hekele punt! Controleren op ,,vieze of aanstootgevende'' uitlatingen heeft evenmin zin, lezend wat kinderen elkaar schrijven of toewensen in chatkanalen. Het kan immers niet de bedoeling zijn kinderen door een technische ingreep te storen in hun ontwikkeling, door (rechtstreeks) in te grijpen op hun onderlinge interactie waarbij zij ervaringen e.d. uitwisselen en socialiseren.
Men zal dus op enige wijze ,,iets'' fysiek moeten bedenken of in moeten voeren dat in de eerste plaats contrôle van fysieke lokatie en verificatie van leeftijd mogelijk maakt.
De mogelijkheden daartoe worden realistischer naarmate de overheid hun PKI operationeel heeft en elke inwoner van Nederland een digitale identiteit mag bekomen, dat tevens tegemoet kan komen aan de criteria die je minimaal moet stellen om inderdaad controle uit te kunnen oeffenen op chatkanalen, minstens bij aanmelding.
Een andere mogelijkheid is door een speciaal gesloten (gefilterd) netwerk gelijkend aan bijvoorbeeld Surfnet in het leven te roepen waar kinderen thuis op het internet kunnen komen en dat desgewenst verder censureren (geen geweld, sex, racisme etc.). Middels zo'n netwerk (kinder ISP) heb je daar veel meer controle op en laat zich meer betrouwbaar sturen, dan het publieke internet.
Bedrijven doen bijvoorbeeld steeds vaker en intensiever aan content-filtering, dat net zo effectief op zo'n ,,kindernet'' functioneel kan worden ingezet.

Om het (niet nieuwe) idee van wijlen Donner uit te kunnen voeren heb je een zekere constante nodig dat je in de huidige situatie, op het het publieke internet wel kunt vergeten.
Zo'n ,,constante'' kan een PKI omlijven en/of zo'n speciaal gecontroleerd en gereguleerd ,,kindernet''.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.