image

EU-privacywaakhond: het is nu of nooit

zondag 13 oktober 2013, 12:49 door Redactie, 9 reacties

De onthullingen over de grootschalige spionageprogramma's van de NSA vormen een "existentiële uitdaging" voor onze fundamentele rechten en vrijheden en we moeten daarom bereid zijn de grens te trekken, aldus de Nederlander Peter Hustinx.

Hustinx is de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming en deed zijn uitspraken tijdens een hoorzitting over de grootschalige surveillance van Europese burgers. Er zijn drie punten waar hij het meest bezorgd over is; namelijk de omvang van de monitoring, de betrokkenheid van private partijen, waaronder bekende internetgiganten, en het toevoegen van backdoors en zwakheden aan encryptie.

Hustinx stelt dat er dan ook sterke waarborgen voor de privacy moeten worden onderhandeld en toegepast. Als dat niet gebeurt, moet er worden overwogen om het uitwisselen van gegevens tijdelijk te stoppen en bestaande overeenkomsten voor het uitwisselen van data op te zeggen.

Tijd voor actie

Volgens de toezichthouder is het belangrijk om een algemene databeschermingswetgeving in te voeren, waardoor de private partijen die aan de monitoring meewerken veel effectiever zijn aan te pakken dan nu mogelijk is. "Als we de grens trekken, moeten we voor onze Europese databeschermingscultuur opkomen, die geen onderscheid in nationaliteit maakt."

Daardoor is onderscheid tussen Amerikanen en niet-Amerikenen, waardoor EU-burgers zonder juridische bescherming zitten onacceptabel, benadrukt Hustinx. Een ander probleem dat de toezichthouder heeft is de omvang waarmee gegevens worden opgeslagen, waarbij alleen het gebruik ervan onder bepaalde regels valt. "Dit is incompatibel met onze nadruk op principes als noodzaak en proportionaliteit."

Hustinx waarschuwde dan ook om niet langer te wachten. "Laat me heel duidelijk zijn, we moeten ons nu verzetten. Het is echt nu of nooit."

Reacties (9)
13-10-2013, 14:12 door AdKoolen
Ik pleit al langere tijd voor het toepassen van encryptie voor zowel kritische dataverbindingen tussen overheidsinstellingen als voor veilig e-Mail verkeer. Vooral e-Mail verkeer is zeer kwetsbaar voor onderschepping. Mail vanuit het domein van een overheidsinstelling naar een maildienst in de cloud (Gmail, Outlook.com, enz.) eist beveiliging omdat deze data vaak direct onder de Patriot act maatregelen valt omdat de provider van Amerikaanse afkomst is of de data in de US staat opgeslagen. Dossiers die op vrijdagmiddag als bijlage in een e-Mail door overijverige ambtenaren "Naar huis wordt gestuurd(Gmail)" om in het weekend nog even te bewerken, staat keurig opgeslagen op de servers van "Mister Google" en vrijelijk beschikbaar voor de NSA.

Ad Koolen
Government Crypto Specialist
Compumatica secure networks
Nederlandse Crypto Industrie
13-10-2013, 14:59 door Anoniem
> De onthullingen over de grootschalige spionageprogramma's van de NSA vormen een "existentiële uitdaging"
> voor onze fundamentele rechten en vrijheden en we moeten daarom bereid zijn de grens te trekken,

De (juridische) grens welke daarbij getrokken wordt zal ook beschermd en afgedwongen moeten worden in de systemen.
Wanneer dat niet gebeurd, dan zal de grens steeds verder verschuiven omdat de informatie-positie van (juridisch) ongeauthoriseerde partijen steeds verder zal toenemen, gegeven bijvoorbeeld de 2e wet van de theormodynamica.
13-10-2013, 15:17 door Anoniem
Op http://www.welt.de/wirtschaft/article120855196/Telekom-plant-deutsches-Internet-gegen-Spionage.html is een interessant artikel te vinden dat Deutsche-Telecom het duitse netwerk gaat beschermen tegen spionage.
13-10-2013, 17:20 door Anoniem
Door AdKoolen: Ik pleit al langere tijd voor het toepassen van encryptie voor zowel kritische dataverbindingen tussen overheidsinstellingen als voor veilig e-Mail verkeer.

...

Ad Koolen
Government Crypto Specialist
Compumatica secure networks
Nederlandse Crypto Industrie
Alles leuk en aardig, maar U gaat hier toch echt voorbij aan het feit dat het internet nooit bedoeld is om privacy te waarborgen, en al helemaal niet om gevoelige informatie uit te wisselen. Het internet is bedoeld om vrijelijk informatie te delen, en zolang die infrastructuur niet wordt aangepast is het dweilen met de kraan open.
Dat e.e.a. in stand wordt gehouden door overheden & beleidsmakers, internet-boeren & (commerciële) belanghebbenden en daarnaast door hoog-opgeleide mensen die niet (willen) inzien dat het internet niet veilig is voor vertrouwelijke informatie lijkt me dan ook geen goede basis voor de toekomst...

Met vriendelijke groet,


Iemand die liever anoniem wil blijven op het www.
13-10-2013, 19:47 door Anoniem
De vraag is of één internet wel kan blijven bestaan. Wanneer het, zoals nu, de grootste bewakingsmachine aller tijden is, geloof ik er niet in. Ik denk dat veel niet-Amerikanen er weinig zin in hebben dat al (al!) hun data voor onbepaalde tijd door Google en Facebook worden opgeslagen en zonder enige juridische bescherming gebruikt kunnen worden voor doeleinden waar zij noch zicht noch vat op hebben. Gebruik door de NSA is maar één zo'n doel. Ik koester in ieder geval mijn analoge media en mijd Google en Facebook als de pest (voor zover dat überhaupt nog mogelijk is, ze hebben hun tentakels overal).
14-10-2013, 11:02 door Anoniem
Peter Hustinx -EDPS- is geen Nederlanderaar een Brit.
14-10-2013, 13:12 door Anoniem
De link werkt jammer genoeg niet onder 'hoorzitting' naar "13-10-07_Speech_LIBE_PH_EN_pdf".
En als ik deze documentnaam google, vindk ik 'm ook helaas niet.
14-10-2013, 14:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-10-2013, 14:09
[Verwijderd]
17-10-2013, 19:14 door Anoniem
De heer Hustinx wijst tussen de regels door op iets heel belangrijks. VS-burgers worden in de EU wel door algemeen voor iedereen geldende regels beschermd, maar omgekeerd niet. Die scheefgroei heeft gevolgen. Die heeft onder anderen gevolgen voor hoe vrij je over en weer kan reizen. En in kennis- en geglobaliseerde sectoren van de economie betekent dat dus ook hoe vrij je kennis kan opdoen en delen en jezelf profileren. Met andere woorden, welke landen een concurrentievoordeel hebben in economische sectoren die Nederland en de EU belangrijk vinden.
Dat alleen al is een goede reden om eens wat assertiever voor belangen van onze eigen burgers in het buitenland.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.