image

Politie zet studenten in tegen cybercriminelen

dinsdag 29 mei 2012, 09:31 door Redactie, 12 reacties

De politie laat studenten undercoveracties uitvoeren om zo cybercriminelen op te sporen. Het gaat om werkstudenten die onder regie van de politie als lokaas dienen om digitale loverboys en fraudeurs te ontmaskeren, zo meldt De Telegraaf. De proef van regiopolitie Kennemerland is zo succesvol, dat er waarschijnlijk meer opsporingsacties zullen volgen. De studenten worden na een korte opleiding beëdigd als opsporingsambtenaar en gaan vervolgens op populaire jeugdsites op zoek naar verdachte conversaties en signalen van loverboys.

"Pedofielen, loverboys, maar ook oplichters blijken vaker via internet hun slag te slaan”, zegt Marjolijn Dolfin, leidster van het project Cybercrime van de politie Kennemerland tegenover de krant. "Politie en openbaar ministerie zijn steeds beter in staat om dit soort misdrijven te bestrijden, maar het kost gewoon tijd om iedereen bij te scholen. Daarom zetten we nu als proef studenten in, die goed thuis zijn op internet. Ze bezoeken sites, volgen gesprekken en door de politie wordt contact gelegd met daders of slachtoffers als ze het niet vertrouwen."

Dolfin laat weten dat de politie met 'banners' wil gaan werken. Een slachtoffer en de potentiële oplichter of loverboy krijgen op hun scherm het logo van de politie te zien, met de boodschap dat er wordt meegekeken.

Reacties (12)
29-05-2012, 10:39 door Anoniem
Is het niet noodzakelijk om de wet te veranderen ? Een aantal zaken heeft de schijn van uitlokking .
29-05-2012, 11:10 door quikfit
"Dolfin laat weten dat de politie met 'banners' wil gaan werken. Een slachtoffer en de potentiële oplichter of loverboy krijgen op hun scherm het logo van de politie te zien, met de boodschap dat er wordt meegekeken"
.
Banners....gebruikers denken misschien wel dat dit een "politievirus" is......
Worden deze niet geblocked door bijvoorbeeld AdBlockPlus of NoScript?
29-05-2012, 12:56 door spatieman
noemen ze dit niet uitlokken ?
29-05-2012, 13:27 door Anoniem
Mijn nekharen gaan overeind staan... doet mij denken aan de stasi, waarin een maatschappij wordt gecreeerd waarin de burgens continu bewust zijn dat er wordt meegekeken; ook door je eigen vrienden etc. Dit zou toch wat meer aandacht behoeven in de politiek; vraag me ook af waarop de succesverhalen zijn gebaseerd.

In der Spiegel van een paar maanden terug las ik een artikel waarin de politie in nordrein-wf (D) een gelijksoortige proef heeft opgezet, waarbij je lid kan worden van de politie-facebook-site. Mensen worden aangespoord om mee te helpen opsporen van verdachten. Alhoewel door de politiek effectief genoemd, heeft dit soort klopjachtpolitiek ook nadelige gevolgen;

Zo was een onschuldige tiener door de politie in een pedo zaak geassocieerd, en de rest van "politie" hulpjes hebben het nodige opsporingswerk verricht en zijn naam en foto bekend gemaakt op facebook. Vervolgens is via facebook opgeroepen hem een lesje te leren; dit resulteerde in een woedende menigte die nog maar net door het zelfde politie apparaat onder controle gehouden kon worden. De betreffende jongen bleek volledig onschuldig, maar is voor de rest van zijn leven veroordeeld.... hij kan voor zijn leven vrezen.

I like...
29-05-2012, 13:39 door Anoniem
bijbehorende bron van het vorige artikel (der spiegel)

http://www.spiegel.de/panorama/justiz/kritik-nach-lynchaufrufen-im-fall-lena-druck-auf-ermittler-waechst-a-824894.html
29-05-2012, 13:42 door golem
Doet me beetje denken aan http://nl.wikipedia.org/wiki/21_Jump_Street :)
29-05-2012, 13:55 door Mysterio
Door Anoniem: Is het niet noodzakelijk om de wet te veranderen ? Een aantal zaken heeft de schijn van uitlokking .
Begrijpelijke reactie, maar ik verwacht dat er van uitlokking geen sprake is. Uitlokking zou het zijn wanneer de student in kwestie een ander zou aanzetten tot een misdrijf. Nu gaat het om gericht verzamelen van informatie. Doen alsof je ook een inbreker bent, is iets anders dan tegen een inbreker zeggen dat je wel een adresje weet waar het goed kan en de mensen nooit thuis zijn.

In de eerste situatie kun je spreken van infiltratie en het inwinnen van informatie met als doel de crimineel op te pakken. In de tweede situatie stuur je erop dat een misdrijf plaats vind. Je mag niet aannemen dat een inbreker toch wel zou inbreken als jij geen tip had gegeven.

Ofwel: Als agent mag je doen alsof je een kind bent in een chatbox en wanneer een pedo je aanspreekt, als het je zeg maar overkomt, dan is de agent goed bezig. Maar als de agent contact gaat opnemen als kind, met verdachte individuen dan wordt het al een stuk ingewikkelder.
29-05-2012, 13:57 door Anoniem
In Handreiking_politie_Identiteitsfraude.pdf kunnen wij lezen:

Of identiteitsfraude plaats heeft door een vals of vervalst identiteitsdocument of doordat iemand zich verschuilt achter de identiteit van een ander of niet bestaande persoon maakt geen verschil en:
Er is sprake van een onrechtmatige persoonsverwisseling, die op de volgende wijze kan gebeuren:
Identiteitsdelegatie: medegebruik maken van iemands identiteit, met toestemming van die
persoon.

Lijkt mij duidelijk. De politie is (weer eens) "more equal"?
30-05-2012, 06:29 door Anoniem
Dit zijn duidelijk illegale opsporingsmethoden. Zodra er een strafproces plaatsvindt waarin bewijs is vergaart via deze opsporingsmethode zal de rechtbank het OM terecht wijzen. Er zal direct vrijspraak volgen.
30-05-2012, 09:20 door Anoniem
"Mijn nekharen gaan overeind staan... doet mij denken aan de stasi, ..."

In de offline wereld is rechercheren de normaalste zaak van de wereld; waarom niet in de online wereld ? Mag de politie online niet op zoek gaan naar strafbaar gedrag ? Ik zie het probleem niet. Het gaat hier om mensen die worden opgeleid tot opsporingsambtenaar.

"Noemen ze dit niet uitlokken ?"

Indien een (vermoedelijke) fraudeur zaken aanbiedt via internet, dan kan je daar gewoon op ingaan. Indien het vermoeden onterecht is, dan verkoopt de aanbieder toch netjes de aangeboden spullen ? Men zet niemand aan tot strafbaar gedrag.
30-05-2012, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem: "Mijn nekharen gaan overeind staan... doet mij denken aan de stasi, ..."

In de offline wereld is rechercheren de normaalste zaak van de wereld; waarom niet in de online wereld ? Mag de politie online niet op zoek gaan naar strafbaar gedrag ? Ik zie het probleem niet. Het gaat hier om mensen die worden opgeleid tot opsporingsambtenaar.

Inderdaad, in een rechtstaat is het nu eenmaal zo dat de politie niet zomaar recht heeft op het rechercheren in de prive levenssfeer, en al helemaal niet door het arbitrair monitoren van allerlei mensen. Het is helemaal niet de bedoeling dat de politie zomaar op zoek gaat naar strafbaar gedrag, dat is een schending van de rechtstaat.

Wanneer je nekharen niet rechtovereind gaan staan, dan is het vieren van onze vrijheid op 5 mei echt hypocriet. We leven alsnog in een staat van vrijheid, en niet een staat van angst.

Bovendien is het echt de vraag of iets hier veiliger van wordt. Ik vraag me ook echt af of er uberhaubt een probleem is met dit soort "cybercriminaliteit"; m.a.w. wie bepaalt of dit soort vergaande maatregelen in balans zijn met het maatschappelijke probleem. Het lokt volgens mij alleen maar naar gedrag uit tussen mensen; geef een willekeurige persoon een wapenstok en de macht het te gebruiken; grote kans dat deze persoon het zal misbruiken.
31-05-2012, 11:34 door Anoniem
Anoniem van 30-05-2012, tijdstip 12:35
" Het lokt volgens mij alleen maar naar gedrag uit tussen mensen; geef een willekeurige persoon een wapenstok en de macht het te gebruiken; grote kans dat deze persoon het zal misbruiken. "

Het klopt wat je beweert, alleen zit er een hele grote maar aan. Het ligt er maar net aan wat die personen hun vooraf verteld wordt en op welke wijze. De verantwoordelijkheid ligt ook bij diegene die hen van die wapenstok en bevoegdheden voorziet en ook van de nodige infomatie. Op deze wijze kun je behoorlijk het gedrag van die willekeurige persoon of personen gaan "sturen".
En dit is echt niet wat we willen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.