Als de BSOD foutmelding elke keer (bijna) hetzelfde is, gaat het meestal om een brakke driver.
Als deze steeds op andere adressen plaatsvindt is er vaak sprake van een hardwareprobleem: geheugen, te hoge CPU of GPU temperatuur (soms door losgeraakte of stoffige coolers), te hoge chipset temperatuur, slecht moederbord exemplaar (slecht doorgemetalliseerd en/of slecht geëtste printbanen), slecht moederbordontwerp (hoogfrequent problemen - bijv. oscillaties door slechte of ontbrekende ontstorings condensatoren en/of printbanen met onjuiste lengtes), defecte elco's (elektrolytische condensatoren) op moederbord of in voeding, instabiele of te zwakke voeding, slechte connectors (uitgebogen vrouwtjes, als je er bovenin kijkt moeten ze er als een "O" uitzien en niet als een "C").
Ik heb jaren geleden een keer een PC gezien die crashte als je hem aanraakte. Oorzaak: onder het moederbord zat zo'n messing zeskant "torentje" op een plaats waar deze niet hoorde; daar liepen printbanen en zat soldeer. Door bepaalde aanraking van de kast of temperatuurverandering liep de PC vast.
Allemaal lastig te localiseren fouten voor een leek. Als verwarmen (niet een verfafbrander maar, met een haarföhn zwaaien in de kast, dus niet op 1 plaats houden) of afkoelen (tijdje in de kelder zetten als je die hebt of schuur als het koud is buiten) effect heeft, is het zo goed als zeker een hardware probleem. De eerste Anoniem noemde memtest al, draai die minstens 24 uur!
Het kan ook om defect cache-RAM gaan (zelfs in je harddisk). Ook dat soort fouten zijn lastig te vinden, maar tools als H2Testw (
http://www.heise.de/download/h2testw.html, freeware) kunnen helpen (na opstarten van dit tooltje kun je de taal op Engels zetten). Hiermee kun je ongebruikte schijfruimte vullen (geen gevaar voor overschrijven van belangrijke bestanden) met semi-random data, waarna het programma die data weer terugleest en checkt of deze ongewijzigd is. Gaat daar iets bij mis dan heb je zo goed als zeker een hardwareprobleem. Zet gerust een endless verify een tijd aan. Belangrijk: zorg dat de ruimte die je zo test groter is dan het fysieke geheugen in je PC (dus bijv. 10GB of zo). Anders cached Windows alles in RAM en vindt er geen I/O met je schijf plaats.
Laatste tip: boot van een Linux CD en laat een zware applicatie draaien. Als je PC dan
niet crasht is de kans groot dat het toch in Windows zit.