image

Eerste malware voor Firefox OS smartphone ontwikkeld

vrijdag 18 oktober 2013, 17:01 door Redactie, 2 reacties

Een 17-jarige beveiligingsonderzoeker uit India heeft naar eigen zeggen de eerste malware voor Firefox OS ontwikkeld, het mobiele besturingssysteem van Mozilla. Shantanu Gawde, zoals de tiener heet, ontwikkelde met wat HTML, CSS en JavaScript een kwaadaardige applicatie.

Via de app kan een aanvaller op afstand gegevens op de SD-kaart bemachtigen, het adresboek stelen, bestanden op de smartphone uploaden of downloaden en de locatie van de gebruiker volgen. "Dit vormt een probleem voor gebruikers, omdat er geen manier is om dit soort aanvallen te detecteren of ze te stoppen!", aldus de onderzoeker.

Gawde laat tegenover The Hacker News weten dat zijn demonstratie-malware alleen bedoeld is om de veiligheid van Firefox OS te verbeteren en hij geen kwade bedoelingen heeft.

Firefox OS onderscheidt zich van andere mobiele besturingssystemen doordat het sterk op HTML5 leunt en applicaties in principe gewoon webapplicaties zijn. Gawde zal zijn malware op 7 november tijdens de Ground Zero Summit in New Delhi demonstreren.

Reacties (2)
19-10-2013, 00:00 door Anoniem
Zolang er geen 0day aan te pas komt is er weinig aan de hand... Firefox OS is een relatief open platform (in vergelijking met iOS) en gebruikers kunnen in theorie malware installeren. Lukt ook met Windows, Android, OSX, Ubuntu...
21-10-2013, 16:21 door Anoniem
Dit is het juiste moment om dit soort research te doen. Het is nu nog mogelijk fundementele wijzigingen door te voeren voordat het aantal applicaties dat er speciaal voor gemaakt zijn groot is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.