image

"Toch nog gaten in Europese privacywetgeving"

dinsdag 22 oktober 2013, 09:40 door Redactie, 5 reacties

Ondanks de onthullingen over de spionageprogramma's van de NSA zitten er toch nog gaten in de Europese privacyregels waar het Europees Parlement gisterenavond over stemde, aldus D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

"Je zou denken dat alle gaten in de wetgeving na de onthullingen worden gedicht maar dat is onvoldoende gebeurd”, stelt In ’t Veld, schaduwrapporteur op het privacydossier. De nieuwe privacyregels moeten de privacy van Europese burgers beter beschermen, onder andere tegen Amerikaanse bedrijven en inlichtingendiensten.

De D66-Europarlementariër staat kritisch tegenover de gesloten compromissen en noemt het gezien de recente onthullingen een gemiste kans dat er geen sterkere concepttekst op tafel ligt. "Alle elementen zitten er in maar niet eenduidig en ondubbelzinnig waardoor de rechtsbescherming alsnog zwak is."

Handhaving

Of de nieuwe wet en richtlijn burgers beter beschermen, valt en staat met de handhaving ervan. In ’t Veld: "Ook met de huidige regels zou de Europese Commissie al goede bescherming kunnen bieden tegen het Amerikaanse datagraaien. Helaas is de Commissie tot nu toe timide en zwak geweest. In deze tijden van Euroscepsis is de Commissie doelbewust steeds zwakker gemaakt, en dit is de keerzijde daarvan."

Bescherming

De Nederlandse digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom stelt zelfs dat de nieuwe Europese privacyregels ook stevige gaten in de privacybescherming slaan. "We zijn zwaar teleurgesteld dat de parlementsleden op deze manier het goede werk dat ze tot nu toe hebben gedaan weer ongedaan maken. De uitkomst van de stemming is één stap vooruit, maar twee serieuze stappen terug", zegt directeur Ot van Daalen.

Zo zijn onder andere de voorwaarden voor het verzamelen van gegevens zonder toestemming van de gebruiker uitgebreid. Bedrijven kunnen onder de nieuwe regels privégegevens gebruiken als ze die data pseudonymiseren - terwijl de gegevens nog steeds naar een specifiek persoon herleidbaar kunnen zijn.

Daarnaast staat in de regels dat het meeste volgen en profileren van gebruikers geen significante inbreuk op hun rechten is. "Dat is onbegrijpelijk in een tijd waarin data wordt gelekt, doorverkocht en opgevraagd door buitenlandse afluisterdiensten", aldus Van Daalen.

Reacties (5)
22-10-2013, 11:38 door schele
Het is de LIBE commissie van het Europese parlement die gisteren stemde, daarnaast volgt er nu de dialoog met de Council (de landen) die ook een versie hebben en moet daarna de Commissie er nog eens overheen, waarvan de commissaris heeft aangegeven dat er bepaalde elementen zijn die ze niet zal accepteren.
22-10-2013, 14:45 door SPlid - Bijgewerkt: 22-10-2013, 14:48
Het valt me op dat privacy richtlijnen altijd boterzacht zijn, dat iedereen op zijn achterste benen staat als de NSA alles en iedereen afluisterd, maar dat als er een vliegtuig over Frankrijk en andere landen wil vliegen dat mogelijk als passagier Snowdon aan boord heeft, dit geen vrije doorvlucht heeft. Zal dat boterzachte soms iets te maken hebbben met de boter op onze hoofden ?
22-10-2013, 17:46 door Anoniem
Wat voor regels je ook opstelt, het internet blijft het domein van lieden die daar naar eigen goeddunken mee omgaan, en die je niet kunt aanpakken. Burgers kunnen niet beschermd worden op het internet. Tenzij het internet opgedeeld raakt in apart staande domeinen. Soms lijkt het erop dat het die kant uitgaan, vgl de plannen van de Duitse Telekom (die nationale e-mails wil afschermen) en de Braziliaanse regering (die praat over een eigen onderzeese kabel voor Brazilianen). Als het zover komt, zou ik vooral wijzen naar twee bedrijven, waarvan de naam begint met respectievelijk F en G. Hun ongeremde en eigengereide ambities hebben het internet zwaar beschadigd.
22-10-2013, 18:15 door Anoniem
Door SPlid: Het valt me op dat privacy richtlijnen altijd boterzacht zijn, dat iedereen op zijn achterste benen staat als de NSA alles en iedereen afluisterd, maar dat als er een vliegtuig over Frankrijk en andere landen wil vliegen dat mogelijk als passagier Snowdon aan boord heeft, dit geen vrije doorvlucht heeft. Zal dat boterzachte soms iets te maken hebbben met de boter op onze hoofden ?

Het is gewoon zo dat het nog niet genoeg uit de hand is gelopen om het risico door meer dan een handvol op de een of andere manier deskundigen (juristen, historici, ICT-ers) en mensen die uit eerste of tweede hand al ongelukken hebben gehad te worden herkend.

Het is nu eenmaal zo dat safety en mensenrechten zgn. tombstone technology is:
- Stalen treinrijtuigen werden ingevoerd nadat bij een stuk of wat treinrampen de houten voorgangers en hun inzittenden tot brandhout geslagen waren.
- ATB-achtige systemen werden ingevoerd nadat door een rood sein rijden catastrofale gevolgen had gehad.
- Bijna alle verbeteringen in flight safety zijn ingevoerd naar aanleiding van vliegrampen.
- Het kostte een Titanic om voldoende reddingsboten aan te brengen.
- Het kostte een Challenger om een al bekend probleem met een afdichtring te verhelpen.
- Het zal nog wel meer dan een Chernobyl en een Fukushima (met jarenlang onbewoonbare gebieden) kosten om voluit op de gevaren van kernsplitsing te reageren.
- En voor een fatsoenlijk veilige manier van omgaan met gegevens is gewoon nodig dat enkele procentjes mensen het aan den lijve gaan ondervinden wat het betekent om dergelijke risico's te lopen.
23-10-2013, 09:15 door Skizmo - Bijgewerkt: 23-10-2013, 10:12
Who cares wat de wet zeg... amerika houd zich er toch niet aan. [moderator] verwijderd, in strijd met huisregels [/moderator]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.