Ondanks de onthullingen over de spionageprogramma's van de NSA zitten er toch nog gaten in de Europese privacyregels waar het Europees Parlement gisterenavond over stemde, aldus D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.
"Je zou denken dat alle gaten in de wetgeving na de onthullingen worden gedicht maar dat is onvoldoende gebeurd”, stelt In ’t Veld, schaduwrapporteur op het privacydossier. De nieuwe privacyregels moeten de privacy van Europese burgers beter beschermen, onder andere tegen Amerikaanse bedrijven en inlichtingendiensten.
De D66-Europarlementariër staat kritisch tegenover de gesloten compromissen en noemt het gezien de recente onthullingen een gemiste kans dat er geen sterkere concepttekst op tafel ligt. "Alle elementen zitten er in maar niet eenduidig en ondubbelzinnig waardoor de rechtsbescherming alsnog zwak is."
Of de nieuwe wet en richtlijn burgers beter beschermen, valt en staat met de handhaving ervan. In ’t Veld: "Ook met de huidige regels zou de Europese Commissie al goede bescherming kunnen bieden tegen het Amerikaanse datagraaien. Helaas is de Commissie tot nu toe timide en zwak geweest. In deze tijden van Euroscepsis is de Commissie doelbewust steeds zwakker gemaakt, en dit is de keerzijde daarvan."
De Nederlandse digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom stelt zelfs dat de nieuwe Europese privacyregels ook stevige gaten in de privacybescherming slaan. "We zijn zwaar teleurgesteld dat de parlementsleden op deze manier het goede werk dat ze tot nu toe hebben gedaan weer ongedaan maken. De uitkomst van de stemming is één stap vooruit, maar twee serieuze stappen terug", zegt directeur Ot van Daalen.
Zo zijn onder andere de voorwaarden voor het verzamelen van gegevens zonder toestemming van de gebruiker uitgebreid. Bedrijven kunnen onder de nieuwe regels privégegevens gebruiken als ze die data pseudonymiseren - terwijl de gegevens nog steeds naar een specifiek persoon herleidbaar kunnen zijn.
Daarnaast staat in de regels dat het meeste volgen en profileren van gebruikers geen significante inbreuk op hun rechten is. "Dat is onbegrijpelijk in een tijd waarin data wordt gelekt, doorverkocht en opgevraagd door buitenlandse afluisterdiensten", aldus Van Daalen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.