Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Linux en beveiliging enz.

21-10-2013, 00:36 door Anoniem, 27 reacties
Ik heb nu 2 windows pc's en heb veel last van hackers en spyware.Ik overweeg om over te stappen naar Linux en Windows de deur uit te doen.Maar ik twijfel nog.Hoe zit t met de security? Ik zie dat er weinig bekende antivirusboeren zijn die Linux ondersteunen.Volgens mij is Comodo de enige onder de grote,bekende providers.Er zijn mensen die zeggen dat Linux geen internet-security -pakket nodig heeft.Daarnaast vraag ik mij ook af of je op Linux gewoon gebruik kan maken van Skype(WLMessenger),Facebook,YouTube,Gmail,Outlook.com en ook bijv. Twitter,e.a bekende windows websites en programma's en/of dat er goeie alternatieven voor zijn.Ik wil als ik overstap een Linux versie die geschikt is voor beginners en die nog zeker een paar jaar ondersteuning biedt.Klopt het dat er ook betaalde kant en klaar pakketten zijn die ook ondersteuning bieden? Waar kan ik het best Linux vandaan halen?
Reacties (27)
21-10-2013, 10:41 door Anoniem
Kijk eens naar http://www.ubuntu.com/,
en http://www.av.eu/nl/producten/avast-linux-home-edition

Op Linux zul je minder snel last hebben van een virus er zijn er namelijk maar heel weinig (denk nog geen 100). Maar er zijn wel degelijk virus scanners voor, al worden deze voornamelijk gebruikt om te zorgen dat je geen besmette bestanden door sluist van 1 Windows gebruiker naar een andere Windows gebruiker.
21-10-2013, 11:16 door Anoniem
Zijn toch verscheidene commerciële virusscanners voor Linux.
Na even snel te googlen al 2 gevonden:
- http://www.eset.com/us/home/products/nod32-for-linux/
- http://www.bitdefender.com/business/antivirus-for-unices.html#System%20Requirements

Als je een linux distro voor de 1ste maal wil gebruiken raad ik Linux Mint aan (http://www.linuxmint.com/).
Websites zijn niet afhankelijk van het OS (mischien op enkele plugins na zoals silverlight, er is wel moonlight als alternatief maar weet niet hoe ver deze al gevorderd is) dus deze werken altijd. En er is ook een linux versie van Skype dus dat is ook geen probleem.
21-10-2013, 11:41 door Anoniem
Zo te horen weet u niet zo veel van computers af, probeer daarom eens linux mint, een goede linux distributie voor beginners, je kan het gewoon vanaf een cdtje of usbstick opstarten en kan het ook naast windows instaleren (dualboot)

en ja je kan Skype(WLMessenger) instaleren en Facebook,YouTube,Gmail,Outlook.com en ook Twitter kan je gewoon je firefox of chromium browser bekijken.

http://www.linuxmintnl.nl/?page_id=369

linux mint is gebaseerd op ubuntu:

ubuntu: http://ubuntu.nl/

er zijn ook veel andere linux distributies, hier een website met de top 100

http://distrowatch.com/

probeer het gewoon eens uit;-)

mvgr,
21-10-2013, 12:07 door sloepie
Ik zou zeggen, probeer Linux Mint Mate eens (kan je downloaden van http://www.linuxmint.com/download.php ) dat lijkt qua menustructuur en gebruikersinterface het meest op Windows 7/XP. Mint is zeer geschikt voor zowel beginners (alles werkt vrijwel hetzelfde als bij windows middels point en click zonder dat je de command line nodig hebt) als zeer ervaren gebruikers en is gebaseerd op Ubuntu dat een van de meest gebruikte Linux distro's is. (wat je ook zou kunnen proberen, maar het heeft een ander menustructuur)

Om uit te proberen kan je de meeste Linux distro's op een (8 GB) USB stick zetten en die dan booten (meestal F8 drukken direct na opstarten van de PC.) Instructies hoe je dat moet doen staan vaak ook op de site van de distributie

Wat betreft de beveiliging: Ik zal niet zeggen dat er helemaal geen virussen voor Linux bestaan, maar ze zijn op 1 hand te tellen en virussen en malware voor Windows werken helemaal niet op Linux.

Bovendien beschikken vrijwel alle Linux distro's over een zogenaamd repository, waarin tienduizenden uitstekende (geheel gratis) programma's zoals b.v. Libre Office (een uitstekend alternatief voor MS office) Firefox, Chrome ook Skype staan.
Voor vrijwel alle Windows software bestaat er wel een Linux alternatief. Zie http://www.tecmint.com/windows-alternatives-for-linux/ http://www.linuxlinks.com/article/20070701111340544/Equivalents.html en http://www.linuxlinks.com/article/20070701111340544/Equivalents.html

Betaalde (en gesupporte) apps zijn er ook, maar het beste kan je in forums aan mede Linux gebruikers om hulp vragen voor je probleem. 10:1 dat er al een oplossing op staat of dat je snel antwoord krijgt op je vraag. (meestal veel sneller dan via een helpdesk) Er zijn forums in zowel het engels als het nederlands http://www.forum.linuxmintnl.nl/ Omdat mint op Ubuntu is gebaseerd kan je in de meeste gevallen ook gebruik maken van
http://www.ubuntu.com/support/community/web-forums (er zijn veel meer dan de 2 hier genoemde forums). Normaal gesproken kan je het beste je probleem beschrijven (en je linux distro en versie) en daar via google op zoeken. Mocht er geen antwoord in het Nederlands staan, probeer het dan in het engels.

Zolang je alleen apps uit de repository installeert is de kans dat je ook malware binnenhaalt uiterst miniem. Ook worden alle apps automatisch geupdate (zonder dat je soms tijden moet wachten zoals bij Windows)
Bovendien kan geen enkele app zichzelf stiekum installeren, omdat je altijd een password in moet geven voordat een app kan worden geinstalleerd en zijn ook alle belangrijke systeembestanden met een password beveiligd. Dat lijkt heel omslachtig, maar het wordt een gewoonte waar je erg snel aan went.
21-10-2013, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb nu 2 windows pc's en heb veel last van hackers en spyware.Ik overweeg om over te stappen naar Linux en Windows de deur uit te doen.
Geen enkel OS is veilig, zeker niet tegen aanvallers met een motief om door te zetten.

Het advies om over te stappen op UNIX vanwege de veiligheid is, zeker voor mensen zonder goede kennis van ICT, eerder een valkuil dan een oplossing. Het beveiligen van een UNIX systeem vraagt veel tijd en kennis, zeker voor iemand die nog uit moet zoeken of het mogelijk is om hier een werkbaar systeem van te maken m.b.t. de gebruikte applicaties.

Mijn advies is dan ook:
A] Zorg dat je onder de radar komt.
B] Zorg dat je onder de radar blijft.
C] Investeer de tijd die je wilde besteden aan UNIX eerst eens aan "bewust veilig internetten."

Succes ermee!
21-10-2013, 12:56 door Anoniem
Mint is een mager derivaat van Ubuntu, trager, wel mooier.
21-10-2013, 13:47 door Spiff has left the building
@ topicstarter,

De voorgaande reacties zijn al informatief, en er volgt vast nóg meer nuttigs.
Mocht je naast deze actieve thread ook nog informatie in een oudere thread willen bestuderen, dan zou je de informatie in de vergelijkbare thread van januari ook nog kunnen bekijken: https://www.security.nl/posting/39759/welke+linux+en+welke+SW+daarbij%3F

Daarnaast nog een 'terzijde' opmerking.
Je schrijft: "Ik heb nu 2 windows pc's en heb veel last van hackers en spyware."
Het lijkt me niet erg waarschijnlijk dat hackers zich op jou als gewone gebruiker zouden richten.
Je bedoelt wellicht dat je meermaals last hebt gehad van malware. Ook een infectie met bijvoorbeeld ransomware, malware die de computer gijzelt, zoals de 'politievirussen', ook dat is slechts een infectie en geen hack, ook al lijkt de computer 'gehackt'.
Dat je veel last hebt van malware, dat lijkt vooral aan te geven dat je iets niet goed doet.
Mogelijk heb je onveilig gedrag dat je kwetsbaar maakt voor malware, denk bijvoorbeeld aan het niet patchen van applicaties. Een overstap naar Linux maakt je minder kwetsbaar, maar het zou niet onverstandig zijn om je eens goed af te vragen wat je met je Windows computers verkeerd deed waardoor je zoveel last had van malware. Dat zat 'm niet in Windows, maar met name in wat je daarmee deed en naliet te doen.
Succes.
21-10-2013, 13:51 door Anoniem
"Ik heb nu 2 windows pc's en heb veel last van hackers en spyware. Ik overweeg om over te stappen naar Linux en Windows de deur uit te doen."

Ik kan me best iets voorstellen bij je voornemen naar een ander Os over te stappen maar heb evengoed het idee dat je een stapje overslaat.

- Hoe weet je dat je last hebt van spyware? Welke?
- Hoe weet je dat je last hebt van hackers? Wat doen die dan?
- Hoe denk je dat dat komt?
Dat komt meestal ergens vandaan met als oorzaak een onveilige configuratie van je Windows, je browser of gebruik van bepaalde programma's die de kans op malware verhogen (p2p downloads toevallig?)

Als je een antwoord hebt gevonden op bovenstaande vragen zou ik geneigd zijn eerst eens te kijken of dat binnen Windows is op te lossen met aandacht voor je configuratie, instellingen van je programma's, extra security software, kiezen voor een andere browser erbij en mogelijk het aanpassen van je online gedrag.

Want hoewel er voor andere Os-en als Linux en Mac bijvoorbeeld wat minder virussen beschikbaar zijn en je dan relatief standaard wat veiliger bent, betekent dat niet dat je onkwetsbaar bent!
Met gebruik van die andere Os-en zal je dus ook aandacht moeten besteden aan een veilige configuratie.
Wanneer de problemen opgelost kunnen worden binnen Windows hoef je niet een heel ander nieuw Os te installeren, te configureren en aan te leren. Al is het als je het leuk vindt ook leuk om te doen. Overweeg eens een (try out) Dualboot linux installatie. Of start gewoon eens op van een cd / image om te zien hoe dat er dan uit ziet, hoe het werkt en of je het bevalt voordat je het gaat installeren.
Kubuntu is bijvoorbeeld vrij eenvoudig / gebruikersvriendelijk (als het werkt).

Wanneer je over een bepaalde Linux distro tevreden bent kan je dan bijvoorbeeld op één pc geheel Linux draaien en op de andere een dualboot systeem handhaven. Dan heb je als het nodig is toch nog beschikking over een Windows systeem mocht dat nodig zijn, maar ga je standaard niet meer het internet op onder Windows (wel je updates / virus updates voor Windows af en toe bijwerken dan).

Alhoewel ik zelf weinig interesse meer in Windows heb, ben ik toch geneigd jou te adviseren eerst naar de oorzaak van het probleem te kijken, dat te analyseren om vervolgens te beslissen om wel of niet naar een ander OS over te stappen. Scheelt misschien een hoop werk.

Tot slot vraag me ik me af of je nou gewoon regelmatig last hebt van virussen zoals veel gebruikers of dat je werkelijk last hebt van hackers en spyware (wat doe je dan met je pc ???).
21-10-2013, 14:22 door Anoniem
Het is niet het OS maar de gebruiker die de computers infecteert.
Zolang jij je gedrag niet aanpast en niet leert veilig met je computer om te gaan zal je altijd een makkelijke prooi zijn, of je nu Windows of Linux gebruikt. Een verstandige gebruiker op Windows is veel veiliger dan een prutser op Linux.
21-10-2013, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: Geen enkel OS is veilig, zeker niet tegen aanvallers met een motief om door te zetten.
Dit wel is een van de meest leugenachtige dooddoeners die je toch iedere keer weer ziet opdraven. Net zoiets als zeggen dat alle kasten kapot te krijgen zijn dus het heeft nooit zin een serieuze brandkast te installeren. Ga ze dat maar bij DNB uitleggen.

Er zijn wel degelijk gradaties. Er zijn ook een hoop subtiliteiten waar je dan over moet nadenken. Maar dat is geen excuus niet voor een solide fundering te zorgen, en sommige systemen zijn daar gewoon niet op gebouwd.

Het advies om over te stappen op UNIX vanwege de veiligheid is, zeker voor mensen zonder goede kennis van ICT, eerder een valkuil dan een oplossing.
Als je zegt, "jezelf en je informatie beveiligen vergt een goede ICT kennis", dan ga ik daar in mee. Als je zegt, "Unix systemen vergen een redelijke basiskennis om er goed mee om te gaan", dan ga ik daar ook in mee. Dat dit anders zou zijn bij het uitgangspunt alhier, windows, zo wordt dat wel verkocht maar de resultaten --de vele mensen die zonder basiskennis groot genomen worden door kwaadwillenden elders-- zeggen toch wat anders.

Punt is dat TS een serieus probleem heeft (of iig meent te hebben), en daar wat aan wil doen. Waarschuwen dat zoiets vooralsnog niet als COTS-oplossing te krijgen is, is prima, maar dat met die pijnlijke dooddoener waar je mee begon, doe dat toch maar niet. Heb je zelf al eens serieus met een Unix(-variant naar keuze) gespeeld?

Het beveiligen van een UNIX systeem vraagt veel tijd en kennis, zeker voor iemand die nog uit moet zoeken of het mogelijk is om hier een werkbaar systeem van te maken m.b.t. de gebruikte applicaties.
Nee. Een server van het begin af aan configureren vergt redelijk wat kennis (van soms veel verschillende domeinen), om het even welk OS je ervoor gebruikt, maar een recente op de desktop gerichte Unix kun je tegenwoordig redelijk simpel op een peeceetje plempen en je hebt een niet onredelijk systeem, dat bovendien een stuk minder gauw de broek laat zakken dan het bovengenoemde uitgangspunt.

Elders worden allerlei "linuxen" aangeraden. Voor een "echte" Unix die toch voorzien is van leuke grafische installatiehulpjes en dergelijke, kijk eens bij PC-BSD.

Ik zou hier nog macosx kunnen noemen, wat "darwin", een Unix-derivaat, als fundament om z'n grafische ding bovenop te doen. De manier waarop je dat gebruikt komt niet erg overeen met hoe je "een Unix" gebruikt, maar het is zeker een optie.


Mijn advies is dan ook:
A] Zorg dat je onder de radar komt.
B] Zorg dat je onder de radar blijft.
C] Investeer de tijd die je wilde besteden aan UNIX eerst eens aan "bewust veilig internetten."
Dat klinkt heel nuttig. Jammer alleen dat je dan druk bent met dat "bewust veilig internetten" op een systeem dat je daarbij gewoon niet ondersteunt. Een gegarandeerde bron van ergernis en frustratie.

Op "Unix"* overstappen is zeker geen magische compleetoplossing en het zal vooral de noodzaak toch iets meer van de materie moeten weten wellicht pijnlijk naar voren doen komen, maar als je dat weet, dan kan je dat ook als motivatie zien.


* Waar ik linux(-varianten) gemakshalve maar onder schaar, ondanks mogelijke (terechte) technische tegenwerpingen.
21-10-2013, 14:44 door yobi
Natuurlijk is OpenBSD of iets dergelijks nog veiliger. Windows is veiliger te maken door meerdere accounts aan te maken, waarvan 1 administrator account. Het normale werk kan men dan met een user-account doen. Verder alle versies van Java verwijderen.

Oude machines met Windows XP zou ik inderdaad vervangen door Linux Mint. Bij installatie kan men kiezen om de hardschijf te versleutelen (voor laptops zou ik dat doen). Na installatie zet ik meestal de actieve hoek (links boven) uit.
Eventueel kunnen open poorten van ongebruikte applicaties worden gesloten:
Wijzig de volgende bestanden in /etc/init en zet een # voor de startregels:
smbd.conf
nmbd.conf
avahi-deamon.conf
cups.conf

Dns maskering zet ik ook uit door in het bestand /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf een # te plaatsen voor de regel dns=dnsmasq

Succes
21-10-2013, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb nu 2 windows pc's en heb veel last van hackers en spyware.Ik overweeg om over te stappen naar Linux en Windows de deur uit te doen.Maar ik twijfel nog.
Je klinkt, excusez le mot, als iemand die geen flauw benul heeft waar'ie het over heeft. Wellicht een goed idee je dat te realiseren en dus ook dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is voor je kan rusten (zoals terecht opgemerkt, overigens).

Je hebt dus behoorlijk wat huiswerk te doen. En dat op meerdere gebieden. Leren je favoriete linux-variant te gebruiken, leren wat wel en niet te doen als je "online" bent, en zo verder.

Hoe zit t met de security? Ik zie dat er weinig bekende antivirusboeren zijn die Linux ondersteunen.
De meeste antivirus die je kan krijgen voor op linux zijn bedoeld om op windowsvirussen te controleren, geloof het of niet. Ze zijn dan ook bedoeld om op een mail- en file servers te installeren die groepen windowspeecees bedienen.

Windowsmalware doet het niet onder linux, net als dat het niet werkt op een mac of op een aloude microcomputer, ik noem een dwarsstraat.

Er zijn mensen die zeggen dat Linux geen internet-security -pakket nodig heeft.
Niet in de mate die windows het nodig heeft. Zo zou ik zonder nadenken het geen probleem vinden een linux op het publieke internet aan te sluiten zonder enige vorm van "firewall". Het zijn inherente problemen in windows (en ook onwetendheid bij windowsgebruikers) die zulke "oplossingen" noodzakelijk maken.

De wereld ziet er vanaf een linux toch een stukje anders uit. Bijvoorbeeld dat er al een "firewall" meegeleverd wordt met het systeem, al was het dan zonder leuke grafische raampjes om op te klikken. Zoiets is dan wel weer te vinden, overigens. Maar complete geintegreerde (commercieele) softwarepaketten om chronische gaten in linux te dichten, daar is niet eens echt een markt voor. Je wordt haast uitgelachen als je erom vraagt, want weet je soms zelf niet hoe dat te regelen ofzo?

Verder kun je je bedenken dat de meeste makkelijk te slachtofferen computeraars windows gebruiken, en ook heeft het een lange historie van kleine en grotere gaten waar pas veel te laat serieus naar gekeken werd door de fabrikant, en toen was er al een heus "ecosysteem" ontstaan van malware en smerigheid. Er zijn best wel mensen die wel weten hoe ze redelijk veilig "het internet op" kunnen met windows, maar een groot contigent weet dat niet. Een grote vijver om in the phishen, zeg maar de grootste die er te krijgen is. Dat trekt phishers aan. En andere malware-uitlaters.

Andere systemen ervaren lang zoveel druk niet, ook omdat ze ook uit technisch opzicht een veel minder makkelijk doelwit vormen. En dat hele ecosysteem is er gewoon niet, of veel en veel minder. Dat scheelt een hoop, al is het geen verschil van absoluten.


Daarnaast vraag ik mij ook af of je op Linux gewoon gebruik kan maken van Skype(WLMessenger),Facebook,YouTube,Gmail,Outlook.com en ook bijv. Twitter,e.a bekende windows websites en programma's en/of dat er goeie alternatieven voor zijn.
Websites, er zijn verschillende browsers te krijgen, dus ja. Uitzonderingen zijn browserplugins die alleen voor windows te krijgen zijn. Silverlight is berucht, flash is vaak problematisch maar (eventueel met wat gedoe) wel werkend te krijgen, java moet wel lukken.

Programmas heten vaak een tikkeltje anders, maar alle functies die je noemt, daar zijn wel programmas voor, en anders is er vaak wel een omweg--tot en met het windowsprogramma onder "wine" of in een virtuele machine draaien. Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod van allerlei programmas van verschillend allooi, net als op windows zeg maar. Maar ga er niet vanuit dat de programmas allemaal precies hetzelfde als op windows zullen werken of er hetzelfde zullen uitzien.

Ik wil als ik overstap een Linux versie die geschikt is voor beginners en die nog zeker een paar jaar ondersteuning biedt.Klopt het dat er ook betaalde kant en klaar pakketten zijn die ook ondersteuning bieden? Waar kan ik het best Linux vandaan halen?
Er zijn verschillende linux-distributeurs die klantondersteuning verkopen. Voorbeelden zijn Red Hat en SUSE. Wat voor jou het beste zal zijn weet ik zo niet; ik bel nooit met helpdesks en weet ook niet wie er goed zijn.

De meeste mensen gebruiken "webforums" en zoekmachines om zichzelf te helpen. Je moet even weten waar en hoe (en ook waar niet en hoe niet) je je vragen stelt, het heeft een eigen etiquette wat ook nog per "forum" kan verschillen.

Let er op dat bijvoorbeeld "ubuntu lts" (een linux; lts staat voor long-term support) ondersteund wordt in de zin dat er voor een paar jaar meer dan voor hun non-lts uitgaven patches en dergelijke worden vrijgegeven -- voor zowel systeem als via hun installatiesysteem geinstalleerde gebruikersprogrammas.
21-10-2013, 15:21 door Anoniem
Handige tips voor beginners en gevorderden met Linux zijn hier te vinden.
https://sites.google.com/site/computertip/
21-10-2013, 15:29 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-10-2013, 15:31
[Verwijderd]
21-10-2013, 15:35 door Anoniem
@iedereen,

Check even aan de hand van de tekst die de topicstarter plaatst, of deze in staat zal zijn iets in het bios te doen, een ISO the branden, of zijn veters te strikken.

Als je "veel last van hackers en spyware" hebt, dan gok ik dat de TS een AV pakketje gebruikt, dat elke portscan rapporteert, en dat de TS zich dagelijks trakteert op downloads uit de slecht-verlichte delen van het internet.

Tsja...

"Dns maskering zet ik ook uit door in het bestand /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf een # te plaatsen voor de regel dns=dnsmasq"

is dan misschien wel een grote uitdaging.
21-10-2013, 16:14 door [Account Verwijderd]
Ikzelf gebruik Linux Mint KDE en gebruik gmail met het mailprogramma Thunderbird. Daarnaast staat er Windows Vista op. Hoewel er overal verkondigd werd dat linux en ubuntu probleemloos naast elkaar geïnstalleerd konden worden, heb ik er toch de nodige kopzorgen aan gehad. Evenals bij het gebruik van Skype. Maar genoeg geklaag. Ik ben dik tevreden met Linux, om precies de redenen die je aanvoert.

Voor mij is de volgende website een uitkomst.
Hier vind je antwoord op al je vragen: https://sites.google.com/site/computertip/
Hier staat bijvoorbeeld dit:
Installeer Mint liever niet binnen Windows. Installeren met Wubi (zo heet die methode) kan wel, maar het is technisch van mindere kwaliteit dan de normale installeermethode, waarbij Mint een eigen partitie op de harde schijf krijgt.

Onder andere, omdat u met Wubi een bestandssysteem-in-een-bestandssysteem aanmaakt, en dat is een extra laag van complexiteit. Daardoor werkt bestandherstel na stroomstoringen en dergelijke, niet goed in Mint.

Ook is uw Linux dan kwetsbaar voor Windows-ellende (virussen en dergelijke), want Mint is dan beperkt toegankelijk voor Windows (als "één groot bestand"). Windows kan weliswaar niet bij het bestandssysteem in dat "ene grote bestand", maar de beperkte toegankelijkheid kan al nare gevolgen hebben.
21-10-2013, 16:47 door Anoniem
"Ik heb nu 2 windows pc's en heb veel last van hackers en spyware."
Hoe weet je dat?

Windows machines zijn prima te beveiligen, als je veel last hebt van hackers en spyware is er iets anders aan de hand. En dat ga je met *nix niet oplossen. In tegendeel zelfs.

maw ik sluit me aan bij de kritische noten hierboven over je gebruik van je systemen.
21-10-2013, 17:38 door Nietsnut
Tja technische uitleg zat hierboven ikzelf ben 2 jaar geleden overgestapt op Linux Ubuntu en ik ben redelijk tevreden maar ik wil wel zeggen dat het niet zonder slag of stoot gegaan is.
Je maakt fouten en zelfs fouten die een herinstallatie veroorzaken en dat alles met het software center te krijgen is is ook niet helemaal correct ( Kompozer Spotlite Binreader en nog wat meer ) dan moet je buiten het software center installeren en ook nog vaak in het terminal venster wat ook allemaal niet zonder gevaar is.
Ook wat soms op het internet gebruikt wordt het zogenaamde Microsoft Silverlight krijg je onder Linux niet werkend en moderne games is ook haast niet te doen al wordt het langzaam wel beter de Steam cliënt werkt goed.

Ik heb wel al twee jaar geen last meer van virussen malware en ander digitaal gespuis en ook blijft de computer altijd snel en alle systeem bronnen worden niet opgevreten door anti malware scanners en alle andere software die je op een Windows machine wel nodig hebt mijn Ubuntu 13.04 64Bit gebruikt maar 1 tot 1,5 gig intern geheugen en ik ben best een zware gebruiker.

Heel heel soms heb ik om wat te testen nog Windows nodig dat draai ik dan in Virtualbox wat prima werkt .

Conclusie als je er wat moeite en energie in wil steken is een goede linux distro een prima besturing maar soms heb je wel wat beperkingen die je op de koop moet toe nemen
21-10-2013, 17:43 door schele
Topic starter,

Even recht toe recht aan: je zult wel tijd moeten gaan spenderen om Linux onder de knie te krijgen als ik zo vrij mag zijn om op basis van de eerste post te concluderen dat je relatief weinig ervaring hebt met PCs.

Ik heb nog nooit een linux install gedaan, maakt niet uit welke distro, waar alles meteen perfect werkte. Er is altijd iets dat getweakt moet worden, war de drivers proprietary zijn en niet default geinstalleerd, wifi dat niet werkt, allemaal dingen die in de meeste windows 7 installaties die default bij een PC zitten niet voorkomen.

Ik raad je linux van harte aan, maar wees bereid er tijd in te stoppen.
22-10-2013, 04:33 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-10-2013, 05:12
[Verwijderd]
22-10-2013, 07:40 door Anoniem
Grappig dat een ieder direct met adviezen over een ander OS aankomt terwijl niemand lijkt te beseffen dat de TS beter eens naar zijn gedrag kan gaan kijken, want daar valt echt wel een hoop aan te verbeteren. Ik ken veel prutsers op het gebied van Windows maar ik ken er maar weinig die constant last hebben van hackers en spyware, alleen degenen die veel zooi via Torrents en usenet downloaden zijn altijd de pineut, net als degene die veel op vage porno sites komen zonder veilige browser. Indien je gedrag veroorzaakt (en daar heeft het alle schijn van) dat je last hebt van hackers en mal/spyware dan maakt het geen reet uit of je nu Windows of Linux gebruikt, je zult er last van blijven houden.
Dus, blijf weg bij illegale versies van Windows omdat deze juist veel zooi bevatten, en gebruik geen keygens zonder sandbox. Een anti-virus pakket download je niet via torrents of usenet maar koop je gewoon online of je gebruikt de gratis varianten ervan.
22-10-2013, 08:34 door Anoniem
Wellicht heb je er iets aan....

Een artikel over Linux desktop security, dat een paar jaar geleden gepubliceerd is in het Linux Magazine:
http://www.eolus.net/download/linux%20desktop%20security.pdf
22-10-2013, 10:26 door Simplect
Mijn mening: Gebruik linux niet omdat het veiliger is. Tuurlijk mag je linux gebruiken omdat het gewoon super geweldig is en het is gratis en je kan er lekker aan klussen. Maar als je een windows computer zelf om zeep helpt moet je ook eens naar je eigen gedrag kijken. Doe eens de certifiedsecure veilig internet challenges. En stop eens met alles te downloaded :)
22-10-2013, 13:07 door Mira
Door Factionwars: Mijn mening: Gebruik linux niet omdat het veiliger is.

Wel eens gehoord van 'mogelijke backdoors' in propiertary softwares zoals Windows en OSX ? Onder veiligheid versta ik ook de bewaking van mijn privacy ...
22-10-2013, 21:25 door Anoniem
Even een opmerking:

Men neme een Linux distro gericht op anoniemiteit & veiligheid > https://tails.boum.org/about
Installeer na de installatie virtualbox 4.3 > http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/virtualbox/downloads/index.html?ssSourceSiteId=ocomen#vbox

En draai daar dan je andere besturingssystemen in... En maak regelmatig een snapshot van de machine..

Dat scheelt uiteindelijk een hoop ergernis ..

;)
05-02-2014, 01:31 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn toch verscheidene commerciële virusscanners voor Linux.
Na even snel te googlen al 2 gevonden:
- http://www.eset.com/us/home/products/nod32-for-linux/
- http://www.bitdefender.com/business/antivirus-for-unices.html#System%20Requirements

Als je een linux distro voor de 1ste maal wil gebruiken raad ik Linux Mint aan (http://www.linuxmint.com/).
Websites zijn niet afhankelijk van het OS (mischien op enkele plugins na zoals silverlight, er is wel moonlight als alternatief maar weet niet hoe ver deze al gevorderd is) dus deze werken altijd. En er is ook een linux versie van Skype dus dat is ook geen probleem.
05-02-2014, 15:41 door Anoniem
Waarom zou je VirtualBox onder linux installeren als KVM (Kernel-based Virtual Machines) al standaard in de kernel is opgenomen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.