Door Anoniem: Ik heb nu 2 windows pc's en heb veel last van hackers en spyware.Ik overweeg om over te stappen naar Linux en Windows de deur uit te doen.Maar ik twijfel nog.
Je klinkt, excusez le mot, als iemand die geen flauw benul heeft waar'ie het over heeft. Wellicht een goed idee je dat te realiseren en dus ook dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is voor je kan rusten (zoals terecht opgemerkt, overigens).
Je hebt dus behoorlijk wat huiswerk te doen. En dat op meerdere gebieden. Leren je favoriete linux-variant te gebruiken, leren wat wel en niet te doen als je "online" bent, en zo verder.
Hoe zit t met de security? Ik zie dat er weinig bekende antivirusboeren zijn die Linux ondersteunen.
De meeste antivirus die je kan krijgen voor op linux zijn bedoeld om op
windowsvirussen te controleren, geloof het of niet. Ze zijn dan ook bedoeld om op een mail- en file servers te installeren die groepen windowspeecees bedienen.
Windowsmalware doet het niet onder linux, net als dat het niet werkt op een mac of op een aloude microcomputer, ik noem een dwarsstraat.
Er zijn mensen die zeggen dat Linux geen internet-security -pakket nodig heeft.
Niet in de mate die windows het nodig heeft. Zo zou ik zonder nadenken het geen probleem vinden een linux op het publieke internet aan te sluiten zonder enige vorm van "firewall". Het zijn inherente problemen in windows (en ook onwetendheid bij windowsgebruikers) die zulke "oplossingen" noodzakelijk maken.
De wereld ziet er vanaf een linux toch een stukje anders uit. Bijvoorbeeld dat er al een "firewall" meegeleverd wordt met het systeem, al was het dan zonder leuke grafische raampjes om op te klikken. Zoiets is dan wel weer te vinden, overigens. Maar complete geintegreerde (commercieele) softwarepaketten om chronische gaten in linux te dichten, daar is niet eens echt een markt voor. Je wordt haast uitgelachen als je erom vraagt, want weet je soms zelf niet hoe dat te regelen ofzo?
Verder kun je je bedenken dat de meeste makkelijk te slachtofferen computeraars windows gebruiken, en ook heeft het een lange historie van kleine en grotere gaten waar pas veel te laat serieus naar gekeken werd door de fabrikant, en toen was er al een heus "ecosysteem" ontstaan van malware en smerigheid. Er zijn best wel mensen die wel weten hoe ze redelijk veilig "het internet op" kunnen met windows, maar een groot contigent weet dat niet. Een grote vijver om in the phishen, zeg maar de grootste die er te krijgen is. Dat trekt phishers aan. En andere malware-uitlaters.
Andere systemen ervaren lang zoveel druk niet, ook omdat ze ook uit technisch opzicht een veel minder makkelijk doelwit vormen. En dat hele ecosysteem is er gewoon niet, of veel en veel minder. Dat scheelt een hoop, al is het geen verschil van absoluten.
Daarnaast vraag ik mij ook af of je op Linux gewoon gebruik kan maken van Skype(WLMessenger),Facebook,YouTube,Gmail,Outlook.com en ook bijv. Twitter,e.a bekende windows websites en programma's en/of dat er goeie alternatieven voor zijn.
Websites, er zijn verschillende browsers te krijgen, dus ja. Uitzonderingen zijn browserplugins die alleen voor windows te krijgen zijn. Silverlight is berucht, flash is vaak problematisch maar (eventueel met wat gedoe) wel werkend te krijgen, java moet wel lukken.
Programmas heten vaak een tikkeltje anders, maar alle functies die je noemt, daar zijn wel programmas voor, en anders is er vaak wel een omweg--tot en met het windowsprogramma onder "wine" of in een virtuele machine draaien. Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod van allerlei programmas van verschillend allooi, net als op windows zeg maar. Maar ga er niet vanuit dat de programmas allemaal precies hetzelfde als op windows zullen werken of er hetzelfde zullen uitzien.
Ik wil als ik overstap een Linux versie die geschikt is voor beginners en die nog zeker een paar jaar ondersteuning biedt.Klopt het dat er ook betaalde kant en klaar pakketten zijn die ook ondersteuning bieden? Waar kan ik het best Linux vandaan halen?
Er zijn verschillende linux-distributeurs die klantondersteuning verkopen. Voorbeelden zijn Red Hat en SUSE. Wat voor jou het beste zal zijn weet ik zo niet; ik bel nooit met helpdesks en weet ook niet wie er goed zijn.
De meeste mensen gebruiken "webforums" en zoekmachines om zichzelf te helpen. Je moet even weten waar en hoe (en ook waar niet en hoe niet) je je vragen stelt, het heeft een eigen etiquette wat ook nog per "forum" kan verschillen.
Let er op dat bijvoorbeeld "ubuntu lts" (een linux; lts staat voor long-term support) ondersteund wordt in de zin dat er voor een paar jaar meer dan voor hun non-lts uitgaven patches en dergelijke worden vrijgegeven -- voor zowel systeem als via hun installatiesysteem geinstalleerde gebruikersprogrammas.