Het Europees Parlement wil dat het SWIFT-akkoord, dat de doorgifte van bankgegevens aan de Verenigde Staten regelt, gestaakt wordt. Het initiatief voor het opschortingsvoorstel was door D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld ingediend.
Uit beelden van een Braziliaans televisieprogramma zou blijken dat de NSA de servers van SWIFT, die onder andere in Zoetermeer staan, zou aftappen. "Eindelijk heeft het Parlement haar tanden laten zien. Dit is een krachtig signaal naar de Amerikanen, zo ga je niet met Europa en haar burgers om. Ik ga ervan uit dat de Europese Commissie dit signaal serieus neemt", aldus In 't Veld.
Het SWIFT-akkoord is het eerste grote internationale akkoord gesloten onder het verdrag van Lissabon waarbij het Europees Parlement formeel instemming verleend heeft. Nu het Parlement die steun intrekt, kan de Commissie niet anders dan de opzeggingsprocedure opstarten.
"Het doel van het SWIFT-akkoord is gegevensoverdracht aan regels te binden, maar via de achterdeur worden alsnog alle gegevens afgetapt door de Amerikanen en gebruikt voor allerlei zaken anders dan terreurbestrijding. Het akkoord is zo een wassen neus geworden, en dus feitelijk vervallen", merkt de D66-Europarlementarier op.
D66 vond al dat vanwege de vermeende spionage het akkoord moest worden opgeschort en had hier minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ook om gevraagd, maar de minister zag hier geen aanleiding voor. Ook is de bewindsman niet van plan om naar het vermeende aftappen een onderzoek in te stellen, tot verbazing van In 't Veld.
"In Nederland weigeren Opstelten en Plasterk zelfs een technisch onderzoek in te stellen. Dat is te bizar voor woorden, waarom willen ze niet weten wat er is gebeurd, welke gegevens zijn afgetapt? De beide heren wijzen telkens op een ambtelijke werkgroep met de VS, maar daar wordt niets onderzocht. Daar wordt enkel de vraag gesteld of de Amerikanen afgetapt hebben. Drie keer raden wat dat antwoord zal zijn."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.