image

OM verwacht meer arrestaties wegens fraude internetbankieren

donderdag 24 oktober 2013, 20:48 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht dat er meer mensen zullen worden aangehouden vanwege fraude met internetbankieren. In deze zaak arresteerde de politie al vier mannen. Volgens Bart den Hartigh van het Landelijk Parket is het voor het eerst dat Nederlanders voor een dergelijk misdrijf worden opgepakt.

De bende verstuurde allerlei e-mails die een link naar een gehackte of kwaadaardige website bevatte. In het geval internetgebruikers hun software niet hadden gepatcht en op de link klikten, werden ze met de TorRAT malware besmet. Er werd onder andere een beveiligingslek in Java gebruikt om slachtoffers te infecteren. In totaal zou er sprake van 150 fraudegevallen zijn. Het schadebedrag zou mogelijk een miljoen euro bedragen.

Schaal

Den Hartigh laat tegenover RTL Nieuws weten dat deze vorm van fraude veel vaker voorkomt, maar niet op deze schaal. Het is onduidelijk of Hartigh het hier over Nederland of fraude met internetbankieren in het algemeen heeft. Vorig jaar werden in Rusland twee criminele bendes opgerold die via de Carberp banking Trojan respectievelijk 3 miljoen en 190 miljoen euro wisten te stelen.

Twee andere bendes wisten via de Zeus banking Trojan 7 miljoen en 50 miljoen euro buit te maken. Eind vorig jaar kwam er een rapport van Check Point waarin stond dat de Eurograbber banking Trojan 1 miljoen euro van Nederlandse bankrekeningen had gestolen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.