image

Kwaadaardige Android-app vernietigt foto's

vrijdag 8 juni 2012, 10:06 door Redactie, 0 reacties

Een kwaadaardige Android-app die zich voordoet als een nieuws-app van een populaire Japanse meidengroep, vernietigt in werkelijkheid foto's, zo hebben onderzoekers ontdekt. De groep ‘AKB48’ is immens populair in Japan, waarbij de verkiezing van het populairste bandlid op net zoveel aandacht als de presidentiële verkiezingen kan rekenen. De nieuws-app verscheen eerst op de officiële Android Marktplaats, maar werd daar door Google verwijderd. Volgens Symantec was de app op Google Play, zoals de marktplaats tegenwoordig heet, niet kwaadaardig.

Een nog onbekend programmeur besloot de legitieme app van kwaadaardige code te voorzien, waardoor de app als enig doel heeft het "vernietigen" van foto's, aldus het anti-virusbedrijf. Zodra een Android-gebruiker de app installeert, worden alle foto's door een andere foto overschreven. De kwaadaardige versie van de app wordt op onofficiële marktplaatsen aangeboden.

Japan
De ontwikkelingen in het Aziatische land zijn volgens Symantec zeer interessant en een mogelijke voorbode voor de toekomst. "Als het om mobiele malware en apps die de privacy schenden gaat, is Japan in veel opzichten net de kanarie in een mijn. Sinds het begin van dit jaar is het aantal nieuwe dreigingen dat Japanse Android-gebruikers als doelwit heeft met 200% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.